Pagination/Pager
-
Pagination/Pager
Długi czas używałam Oo 3.1 z dodatkiem Pagination: było ok, chociaż czasami gubił nienumerowane strony. Ostatnio coś mnie podkusiło, i zrobiłam aktualizację Oo do 4.1 -> pagination zwariował, w ogóle nie wyświetlał rozszerzenia "More", miał jedynie suchą opcje numerowania stron "jak leci". To samo Pager. Odinstalowałam Oo 4.1, postawiłam na nowo Oo 3, tym razem 3.3, Pagination jest, opcja "More" jest, ale... na ukończonym dokumencie wywala mnie do basica i krzyczy, że "Niedopuszczalna wartość lub typ danych. Indeks poza zdefiniowanym zakresem". Jak indeks poza zakresem: mam włączone stopki, format b5, marginesy 2,5, od dołu 1,25. Ktoś coś wie? 

OpenOffice 3.3 na Windows 7
Re: Pagination/Pager
OpenOffice 3.3 i 4 winny mieć całkiem rozłączne kartoteki konfiguracyjne. Po instalacji 4 przy pierwszym uruchomieniu dokonuje się próba przeniesienia konfiguracji osobistej ze starszej wersji.
Ale na wszelki wypadek może warto odinstalować Pagination w 3.3 i zainstalować raz jeszcze?
Ale na wszelki wypadek może warto odinstalować Pagination w 3.3 i zainstalować raz jeszcze?
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
-

-
Nowa koncepcja -> bo w sumie składam ten dokument z tekstów pisanych przez różnych ludzi, w tym fragmenty są po rosyjsku; w basicu w tym kodzie błędu wyskakuje mi że 'При включении-выключении флажка "Нумеровать все страницы". Czyli, że ktoś w którymś z tych tekstów zablokował numerację stron. Zmieniłam wszystkie style na domyślne, ale błąd wyskakuje dalej: ktoś ma pomysł, jak to wyłączyć?
Jeżeli dasz radę odtworzyć błąd w małym dokumencie o neutralnej zawartości (takiej, którą spokojnie możesz upublicznić) i załączysz go do postu na forum, można zajrzeć. Spodziewam się, że do zrozumienia przyczyn może być konieczna analiza kodu XML dokumentu.
JJ
czy wstawianie do dokumentu numeracji stron (wstaw > page number) musi stworzyc stopkę (albo nagłówek)?
(kłopot pojawia się np. wówczas, gdy piszemy duży tekst, jest przejrzany, wyglada ok i... nagle pomysł, by ponumerować strony, albo pomysł był, tylko zapomniało się o nim - i teraz wstawienie numeracji daje przy okazji np. stopkę, i to jednak rozwala układ txt-u, każda strona kończy się nie tam, gdzie powinna; trzeba od początku przegladac tekst, cos tam poprawiać przy koncu stron, może i na początkach niektórych)
(kłopot pojawia się np. wówczas, gdy piszemy duży tekst, jest przejrzany, wyglada ok i... nagle pomysł, by ponumerować strony, albo pomysł był, tylko zapomniało się o nim - i teraz wstawienie numeracji daje przy okazji np. stopkę, i to jednak rozwala układ txt-u, każda strona kończy się nie tam, gdzie powinna; trzeba od początku przegladac tekst, cos tam poprawiać przy koncu stron, może i na początkach niektórych)
openoffice 4.1
Nie dołączaj swojego pytania do wątku, który ostatni wpis miał prawie 10 lat temu. Lepiej zakładaj nowy wątek. Zwłaszcza że twoje pytanie dotyczy nieco innego problemu.
Odpowiadając jednak na nie: Pole numeru strony nie musi być wstawiane do stopki, jednak wówczas musisz je wstawić samodzielnie na każdej stronie. Wstawianie czegokolwiek do stopki lub nagłówka sprawia, że ten element pojawi się na każdej stronie (chyba że style przewidują inaczej).
Co do twojego stwierdzenia:
Więc wszystko zależy od zaplanowania dokumentu, zastosowanych stylów i odpowiednich parametrów przypisanych tym stylom.
Doraźnie możesz zawsze zrobić, co następuje:
Dodać stopkę.
Wstawić do niej ramkę.
W ramce wstawić numer strony.
Ramkę przeciągnąć w dowolne miejsce na stronie (ramka jest zakotwiczona w stopce, więc pojawi się na każdej stronie).
Ustawić wysokość stopki na najmniejszą możliwą wysokość (chyba jest to 0,1 cm).
Ustawić odległość stopki od tekstu na 0 cm.
Zmniejszyć wielkość dolnego marginesu o wysokość stopki.
Odpowiadając jednak na nie: Pole numeru strony nie musi być wstawiane do stopki, jednak wówczas musisz je wstawić samodzielnie na każdej stronie. Wstawianie czegokolwiek do stopki lub nagłówka sprawia, że ten element pojawi się na każdej stronie (chyba że style przewidują inaczej).
Co do twojego stwierdzenia:
Równie dobrze możesz sobie wyobrazić, że gdy wszystko zostało już dopieszczone do ostatniego, wydawałoby się, szczegółu, nagle pojawia się obowiązek dopisania nowego akapitu, albo dodanie przypisu, albo zmiany wielkości fontu w niektórych wyrazach, albo... itd.
Więc wszystko zależy od zaplanowania dokumentu, zastosowanych stylów i odpowiednich parametrów przypisanych tym stylom.
Doraźnie możesz zawsze zrobić, co następuje:
Dodać stopkę.
Wstawić do niej ramkę.
W ramce wstawić numer strony.
Ramkę przeciągnąć w dowolne miejsce na stronie (ramka jest zakotwiczona w stopce, więc pojawi się na każdej stronie).
Ustawić wysokość stopki na najmniejszą możliwą wysokość (chyba jest to 0,1 cm).
Ustawić odległość stopki od tekstu na 0 cm.
Zmniejszyć wielkość dolnego marginesu o wysokość stopki.
AOO 4.1.15, LO 24.8.5 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
wiem, że bez stopki/nagłówka numerki mogę sobie wklepywać ręcznie strona po stronie, w trakcie pisania txtu choćby. To oczywiste (jeśli to miałeś na myśli).
Mnie chodziło o to, że "automatyzacja" numerowania i tak konczy się na stopce/nagłówku. Ominąć tych cudów zdaje się nie można. Gdy sprawa numerowania ma być "automatem".
openoffice 4.1
Nie o to chodziło. Miałem na myśli wstawianie pola "Numer strony". To pole, wstawione gdziekolwiek w tekście pokaże numer strony, na której pole to zostało wstawione. Czyli gdy dodamy jakieś strony przed stroną z polem, to numer strony będzie zawsze dopasowany do faktycznego numeru tej strony. Rzecz w tym, że takie wstawienie pola nie zostanie powielone na kolejnych stronach. W tym sensie utworzenia stopki/nagłówka nie jest konieczne.
Aby nie zniekształcić widoku utworzonego już tekstu, można skorzystać z zaproponowanego przeze mnie rozwiązania doraźnego.
Ważne!
Ważne!
czyli żadne ułatwienie.
(ciekawe do czego przydaje się wstawianie pola "numer str"...)
openoffice 4.1
Ta dyskusja zbacza na jakieś bezdroża. Zapytałeś w swoim pierwszym poście
W drugiej części mojej odpowiedzi związanej z problemem
Odpowiedzią na to pytanie jest, że nie musi. Polecenie "Wstaw -> Numer strony..." otwiera okno dialogowe umożliwiające wstawienie tego numeru do stopki lub nagłówka (czyli rzeczywiście utworzy jeden z wybranych elementów), ale już polecenie "Wstaw -> Pole -> Numer strony" wstawi ten numer w miejscu, w którym znajdował się kursor tekstu, bez konieczności tworzenia stopki lub nagłówka.
W drugiej części mojej odpowiedzi związanej z problemem
napisałem tylko, jak można rozwiązać ten problem, nie naruszając ustalonej już struktury tekstu.covo pisze: ↑wt lut 11, 2025 2:37 am (kłopot pojawia się np. wówczas, gdy piszemy duży tekst, jest przejrzany, wyglada ok i... nagle pomysł, by ponumerować strony, albo pomysł był, tylko zapomniało się o nim - i teraz wstawienie numeracji daje przy okazji np. stopkę, i to jednak rozwala układ txt-u, każda strona kończy się nie tam, gdzie powinna; trzeba od początku przegladac tekst, cos tam poprawiać przy koncu stron, może i na początkach niektórych)
Ważne!
Ważne!
i dokładnie wrecz doskonale zrozumiałem.
zaś: /.../ ale już polecenie "Wstaw -> Pole -> Numer strony" wstawi ten numer w miejscu, w którym znajdował się kursor tekstu /.../ - każe mi zastanowić się nad tym, po co mozliwość wklepania n-ru strony w jakimś jednym miejscu, albo w 5-u, ale "na piechotę",numer po numerku, dalej: to nie jest metoda na maszynopis majacy 59 stron...
zaś: /.../ ale już polecenie "Wstaw -> Pole -> Numer strony" wstawi ten numer w miejscu, w którym znajdował się kursor tekstu /.../ - każe mi zastanowić się nad tym, po co mozliwość wklepania n-ru strony w jakimś jednym miejscu, albo w 5-u, ale "na piechotę",numer po numerku, dalej: to nie jest metoda na maszynopis majacy 59 stron...
openoffice 4.1
Tym bardziej nie na 377 stron...
Ot i masz racjonalny argument, by używać elementów powtarzanych na każdej stronie (zaprojektowanej w danym stylu). Czyli — zgodnie z tradycją typograficzną oraz opartą na niej specyfikacją użytkową — właśnie główek i stopek.
Ot i masz racjonalny argument, by używać elementów powtarzanych na każdej stronie (zaprojektowanej w danym stylu). Czyli — zgodnie z tradycją typograficzną oraz opartą na niej specyfikacją użytkową — właśnie główek i stopek.
JJ