[solved] Problem z dodawanie linków
[solved] Problem z dodawanie linków
Cześć Wszystkim.
Mam problem z dodawaniem linków w LO Impress.
Konkretnie dodanie linków wewnętrznych do obrazków.
Wstawiam obrazek. Klikam ctrl+k, dodaję link wewnętrzny, eksportuję do pdf. Otwieram pdf, klikam na obrazek z linkiem i pojawia sie komunikat, że nie znaleziono linku.
Ktoś wie, jak sobie z tym poradzić?
Z góry dzięki za pomoc.
Mam problem z dodawaniem linków w LO Impress.
Konkretnie dodanie linków wewnętrznych do obrazków.
Wstawiam obrazek. Klikam ctrl+k, dodaję link wewnętrzny, eksportuję do pdf. Otwieram pdf, klikam na obrazek z linkiem i pojawia sie komunikat, że nie znaleziono linku.
Ktoś wie, jak sobie z tym poradzić?
Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 29, 2024 10:47 am przez JedenGość, łącznie zmieniany 1 raz.
Libre Office 24.8.1.2 / Windows 11
Re: Problem z dodawanie linków
Czy po kliknięciu linku w dokumencie Impress (.odp) rezultat jest ten sam?
("Wykonaj interakcję" w trybie edycji dokumentu bądź kliknięcie w obrazek z linkiem w pokazie slajdów)
("Wykonaj interakcję" w trybie edycji dokumentu bądź kliknięcie w obrazek z linkiem w pokazie slajdów)
Ostatnio zmieniony sob wrz 28, 2024 1:26 pm przez cwolan, łącznie zmieniany 1 raz.
OpenOffice 1.1.5 – 4.1.16
LibreOffice 3.3.0.4 – 26.2
Windows 7,10,11 64-bit
Windows 7,10,11 64-bit
W mojej wersji Libre zrobiłem tak: wstawiłem obrazek, na obrazku po CTRL+K wstawiłem adres strony internetowej. Zapisałem jako pdf i wszystko funkcjonuje prawidłowo.
Może nie wiem co oznacza
Może nie wiem co oznacza
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Mnie też to jakoś nie pasuje. Może jednak chodzi tylko o dobór słów.
W pliku .pdf utworzonym w LibreOffice 7.5.4.2 wszystko działa prawidłowo.
Windows 7,10,11 64-bit
Windows 7,10,11 64-bit
Chodzi o dodanie linków wewnętrznych w tym samym dokumencie.
Np. Przenoszę się ze strony 1 do 10. Sprawdźcie jak to u Was działa.
Z góry dzięki.
Np. Przenoszę się ze strony 1 do 10. Sprawdźcie jak to u Was działa.
Z góry dzięki.
Racja! Problem linków wewnętrznych w tym samym dokumencie istnieje.
Sugerowane rozwiązanie: zmienić slajdowi docelowemu nazwę.
Zobacz:
Sugerowane rozwiązanie: zmienić slajdowi docelowemu nazwę.
Zobacz:
- forum ALO: Internal links in impress not working in pdf
- Bugzilla: tdf#132230 ("Internal links (interaction) to specific slides are not working in Impress when exporting to PDF unless the slide is renamed")
Windows 7,10,11 64-bit
Windows 7,10,11 64-bit
W samym pokazie Impress-a działa. W prezentacji wyeksportowanej do pdf link przypisany do obrazu nie działa prawidłowo. Link wstawiony np. do ramki tekstowej — działa.
Tak naprawdę nie znam się na tym programie. Ale doraźnie zastosowałem rozwiązanie następujące: Ustaliłem rozmiar ramki na zbliżony do rozmiaru obrazu. Fontowi zastosowanemu do opisu łącza, przypisałem wielkość taką, aby w miarę możliwości wypełnił pole tekstowe (bo to tekst jest łączem, a nie obszar pola), a następnie pole umieściłem pod obrazem.
Tak zastosowany trik zadziałał i w pdf-ie powoduje skok do wymaganego slajdu.
W załączeniu przykład pliku pdf. Pliku odp nie mogłem załączyć, gdyż forum blokuje ten typ pliku, a zip, który można załączyć i tak przekracza dopuszczalna wielkość.
Tak naprawdę nie znam się na tym programie. Ale doraźnie zastosowałem rozwiązanie następujące: Ustaliłem rozmiar ramki na zbliżony do rozmiaru obrazu. Fontowi zastosowanemu do opisu łącza, przypisałem wielkość taką, aby w miarę możliwości wypełnił pole tekstowe (bo to tekst jest łączem, a nie obszar pola), a następnie pole umieściłem pod obrazem.
Tak zastosowany trik zadziałał i w pdf-ie powoduje skok do wymaganego slajdu.
W załączeniu przykład pliku pdf. Pliku odp nie mogłem załączyć, gdyż forum blokuje ten typ pliku, a zip, który można załączyć i tak przekracza dopuszczalna wielkość.
- Załączniki
-
impres.pdf- (75.04 KiB) Pobrany 934 razy
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Ważne!
Sprawdziłem w wersji 24.2.6.2 oraz 24.8.1.2 (w obu przypadkach wewnętrzny link dla: kształtu i obrazka). Po zmianie nazwy slajdu i eksporcie dokumentu do pfd wewnętrzne linki działają prawidłowo — przynajmniej w mojej konfiguracji.
Windows 7,10,11 64-bit
Windows 7,10,11 64-bit
Dzięki Jermor, za to rozwiązanie, ale niestety na dłuższą metę jest ono kłopotliwe. Za każdym razem wstawiać nowe pole tekstowe, które trzeba wypełniać tekstem i przesuwać na spód.
U mnie nie działa. Stworzyłem nowy plik testowy. Dla bezpieczeństwa wstawiłem do katalogu bez spacji i polskich liter. Po prostu bezpośrednio na dysku D. Zmieniłem nazwę ze "Slajd 1" na "1" itd. Gdy ze strony 1 chcę się przenieść na drugą, link jest niepoprawny, wstawia dodatkowe %23 przed nazwą strony. Plik .pdf w załączniku.
Edycja. Działa! Cwolan, dzięki za żródła rozwiązania problemu. Doczytałem, żeby linki wewnętrzne wstawiać nie przez ctrl+k, tylko klikać obrazek prawym przyciskiem, dalej interakcja, przejdź do strony lub obiektu. Działa.
-
Daniel8666
Re: [solved] Problem z dodawanie linków
Mam ten sam problem i nie wiem jak go rozwiązać.
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
Re: [solved] Problem z dodawanie linków
Radzę przeczytać wątek, spróbować samemu i jeśli się nie uda, to
* albo napisać, co próbujesz robić albo co w opisie jest niejasne
* albo wstawić próbkę dokumentu, w którym nie udało się osiągnąć zamierzonego efektu.
Warto też skorygować opis w stopce, bo prawie na pewno nie używasz OpenOffice 3.1 (ok. roku 2009) na Windows Vista (od 2007, śmierć techniczna w 2017 roku). Pomocy dot. wersji OpenOffice 3.1 też raczej już nie dostaniesz — nikt go dzisiaj nie używa.
* albo napisać, co próbujesz robić albo co w opisie jest niejasne
* albo wstawić próbkę dokumentu, w którym nie udało się osiągnąć zamierzonego efektu.
Warto też skorygować opis w stopce, bo prawie na pewno nie używasz OpenOffice 3.1 (ok. roku 2009) na Windows Vista (od 2007, śmierć techniczna w 2017 roku). Pomocy dot. wersji OpenOffice 3.1 też raczej już nie dostaniesz — nikt go dzisiaj nie używa.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)