djwjotek pisze: ↑czw wrz 12, 2024 11:42 pm
... tacy zawodnicy znajdować się powinni na końcu listy startujących ...
I tak jest, z tym że widać to na arkuszu "Wyniki". Arkusz "Zawody" zawiera listę zawodników w kolejności ich wpisywania.
punkty karne za przekroczenie normy czasu powinny się naliczać w następujący sposób ...
Już wcześniej wyjaśniałem, że sposób naliczania tych punktów jest właśnie taki, o jakim piszesz w dalszej części postu.
Teraz co do arkusza.
Kiedy budujesz arkusz, musisz wiedzieć o wszystkich zasadach i wymogach, jakie ma on spełniać. W przeciwnym razie wpadasz w pułapkę rozpoczynania wszystkiego od nowa, gdyż bardzo często zgłaszane później potrzeby wymagają radykalnych zmian w budowie arkusza i stosowanych algorytmach. Szczególnie gdy opisujący oczekiwane rezultaty kończy swoją wypowiedź takim stwierdzeniem:
... na razie to tyle mi przychodzi do głowy...
W Wikipedii znalazłem taki opis
https://pl.wikipedia.org/wiki/Skoki_przez_przeszkody.
Z niego wynikają następujące wnioski:
Rzeczywiście należy wprowadzić status "eliminacja" w odróżnieniu od "dyskwalifikacja".
Punkty karne mogą być ułamkami (prawdopodobnie przy naliczaniu ich za przekroczenie czasu).
By określić niezbędną szerokość pól, należy określić możliwą (teoretycznie) do otrzymania liczbę punktów karnych.
Podobnie należy przewidzieć odpowiednią szerokość pól do rejestracji czasu. W związku z tym trzeba znać jakiego rzędu czasy mogą być rejestrowane.
Jeżeli np. maksymalna norma czasowa wynosi 5 min, co zapisane byłoby 5:00, to ponieważ dopuszczalne jest prawie dwukrotne przekroczenie tej normy (tak przynajmniej jest we wspomnianym opisie skoków), a czas ma być rejestrowany z sekundami do trzech miejsc po przecinku, to najdłuższy przebieg byłby zapisany w postaci 14:59,999.
Dość późno odpowiadam na twój post, bo spróbowałem zbliżyć się do twoich potrzeb. Z tym że mając wiedzę o problemie wyłącznie ze stron internetowych, zrobiłem to (jak mówi także w ostatnim klipie ministerstwa sportu Robert Lewandowski) po swojemu.
Przygotowałem nowy szablon skoroszytu. Pozwala on wygenerować plik dla konkursu dotyczącego jednej z czterech kategorii. Konkursu zwykłego, konkursu na trafienia, konkursu szybkości lub konkursu potęgi skoków. Szablon do pełnej funkcjonalności wymaga Calc-a LibreOffice w wersji 24.8+ (obecnie dostępna jest już 24.8.1), a bez korzystania z arkusza "Wyniki" można użyć wersji 7.0+.
Załączam wspomniany szablon i opis do niego.