ZAWODY KONNE w OpenOffice CALC

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: ZAWODY KONNE w OpenOffice CALC

Post autor: Jermor »

Po pierwsze, raczej nie podawaj prawdziwych nazwisk, jeśli chcesz przesłać taki plik, to coś zrób z nazwiskami. Możesz np. zaznaczyć kolumnę z nazwiskami i dokonać zamiany, czyli CTRL+F (to w Apache OpenOffice) albo CTRL+H (to w LibreOffice) albo "Edycja -> Znajdź i zamień".
W oknie dialogowym wypełnij zaznaczone pola i zatwierdź zamianę.
obraz_2024-09-07_121457073.png
obraz_2024-09-07_121457073.png (31.97 KiB) Przejrzano 1099 razy
Litery występujące w nazwiskach i imionach, takie jak w nawiasach kwadratowych, zostaną zastąpione znakiem %. Gdy dostaniesz zwrotny plik, wkopiujesz tylko swoje nazwiska w miejsce tych zakodowanych.
W załączniku znajdują się takie treści:
  • rezygnacja
  • 58s treningowo
  • ELI
  • Treningowo 4 punkty 49,54
co to oznacza?
Czy z tym statusem zawodnika, który zrezygnował lub został zdyskwalifikowany, trzeba coś dodatkowo dopisywać?
(W skokach narciarskich, zawodnicy "wyeliminowani" są oznaczani literami DSF, co chyba jest skrótem od "dyskwalifikacja" i chyba lepiej brzmi niż "eliminacja", dla rezygnujących można byłoby zastosować RZG, no ale to taki pomysł.)
W tej sytuacji tacy zawodnicy znajdować się powinni na końcu listy startujących z podanym odpowiednim skrótem, zamiast numeru miejsca.
AOO 4.1.15, LO 24.8.5 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Nie odezwałeś się w temacie, więc przedstawiam swój pomysł. Przygotowałem całkowicie nowy skoroszyt. Jednak by zrealizować twoje oczekiwania, pliku można użyć tylko w arkuszu kalkulacyjnym Calc z pakietu LibreOffice i to w wersji minimum 24.8. Obecnie dostępne jest wydanie 24.8.0, jest to pierwsze wydanie programu, w którym można wykorzystać nowo zaimplementowane funkcje.
Możesz zainstalować ten pakiet. Nie gryzie się on z Apache OpenOffice i może współdziałać z nim na tym samym komputerze. Wszystkie arkusze przygotowane w wersji Apache OpenOffice można wykorzystywać w LibreOffice bez problemów (w drugą stronę już nie).
Przygotowany przeze mnie skoroszyt jest szablonem. Jego otwarcie spowoduje utworzenie nowego skoroszytu o nazwie "Bez tytułu ...", który – po nadaniu mu nazwy i zapisaniu na dysku – stanie się nowym plikiem.
Skoroszyt zawiera dwa arkusze: "Zawody", w którym rejestruje się personalia zawodników, imiona koni i wszystkie wyniki oraz "Wyniki", w którym automatycznie powstaje zestawienie uczestników w kolejności zajętych miejsc. Ten drugi arkusz jest wykorzystany jako zakres wydruku. Arkusze są chronione hasłem i umożliwiają wpisy tylko do komórek do tego przeznaczonych.
W załącznikach znajdują się: wspomniany szablon oraz opis funkcjonowania skoroszytu.
Załączniki
Zawody konne.ots
Szablon dla LibreOffice Calc w. 24.8+
(23.88 KiB) Pobrany 48 razy
Zawody konne.odt
Opis
(56 KiB) Pobrany 51 razy
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
djwjotek

Post autor: djwjotek »

Cześć
co do eliminacji i rezygnacji to tak jest ok
W tej sytuacji tacy zawodnicy znajdować się powinni na końcu listy startujących z podanym odpowiednim skrótem, zamiast numeru miejsca.

co do arkuszy tez nieźle . fajny pomysł z tymi biegami ale konieczne jest uwidocznienie poszczególnych punktów karnych tzn z parkuru za np zrzucenie przeszkody i za np przekroczenie normy czasu

punkty karne za przekroczenie normy czasu powinny się naliczać w następujący sposób. np norma czasu 60s zawodnik dostana n-tą ilość punktów za przekroczenie czasu o m-tą ilość sekund np ustalamy konkurs że za każde kolejne 4s po przekroczeniu normy czasu zawodnik dostaje 1 pk karny czyli jesli bedzie miał czas 60s do 63,99 to do dostanie 1 pk karny jeśli 64s to 2 pk karne. dobrze by było aby całkowity czas przejazdu dało się wpisać w formacie minuta sekundy setne np 59,23 lub 1 21,15 jedna minuta 21s 15 setnych
na razie to tyle mi przychodzi do głowy acha i może udało by się zmieścić jednak opisy kolumn w poziomie nawet kosztem poziomego układu strony do wydruku
open office 4.1.11 windows 10 pro
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

djwjotek pisze: czw wrz 12, 2024 11:42 pm ... tacy zawodnicy znajdować się powinni na końcu listy startujących ...
I tak jest, z tym że widać to na arkuszu "Wyniki". Arkusz "Zawody" zawiera listę zawodników w kolejności ich wpisywania.
djwjotek pisze: czw wrz 12, 2024 11:42 pm punkty karne za przekroczenie normy czasu powinny się naliczać w następujący sposób ...
Już wcześniej wyjaśniałem, że sposób naliczania tych punktów jest właśnie taki, o jakim piszesz w dalszej części postu.
Teraz co do arkusza.
Kiedy budujesz arkusz, musisz wiedzieć o wszystkich zasadach i wymogach, jakie ma on spełniać. W przeciwnym razie wpadasz w pułapkę rozpoczynania wszystkiego od nowa, gdyż bardzo często zgłaszane później potrzeby wymagają radykalnych zmian w budowie arkusza i stosowanych algorytmach. Szczególnie gdy opisujący oczekiwane rezultaty kończy swoją wypowiedź takim stwierdzeniem:
djwjotek pisze: czw wrz 12, 2024 11:42 pm ... na razie to tyle mi przychodzi do głowy...
W Wikipedii znalazłem taki opis https://pl.wikipedia.org/wiki/Skoki_przez_przeszkody.
Z niego wynikają następujące wnioski:
Rzeczywiście należy wprowadzić status "eliminacja" w odróżnieniu od "dyskwalifikacja".
Punkty karne mogą być ułamkami (prawdopodobnie przy naliczaniu ich za przekroczenie czasu).
By określić niezbędną szerokość pól, należy określić możliwą (teoretycznie) do otrzymania liczbę punktów karnych.
Podobnie należy przewidzieć odpowiednią szerokość pól do rejestracji czasu. W związku z tym trzeba znać jakiego rzędu czasy mogą być rejestrowane.
Jeżeli np. maksymalna norma czasowa wynosi 5 min, co zapisane byłoby 5:00, to ponieważ dopuszczalne jest prawie dwukrotne przekroczenie tej normy (tak przynajmniej jest we wspomnianym opisie skoków), a czas ma być rejestrowany z sekundami do trzech miejsc po przecinku, to najdłuższy przebieg byłby zapisany w postaci 14:59,999.
Dość późno odpowiadam na twój post, bo spróbowałem zbliżyć się do twoich potrzeb. Z tym że mając wiedzę o problemie wyłącznie ze stron internetowych, zrobiłem to (jak mówi także w ostatnim klipie ministerstwa sportu Robert Lewandowski) po swojemu.
Przygotowałem nowy szablon skoroszytu. Pozwala on wygenerować plik dla konkursu dotyczącego jednej z czterech kategorii. Konkursu zwykłego, konkursu na trafienia, konkursu szybkości lub konkursu potęgi skoków. Szablon do pełnej funkcjonalności wymaga Calc-a LibreOffice w wersji 24.8+ (obecnie dostępna jest już 24.8.1), a bez korzystania z arkusza "Wyniki" można użyć wersji 7.0+.
Załączam wspomniany szablon i opis do niego.
Załączniki
0_skoki.ots
Dla Calc w wersji 24.8+
(34.55 KiB) Pobrany 54 razy
Zawody konne w.2.odt
Opis szablonu
(52.83 KiB) Pobrany 48 razy
Ważne!
ODPOWIEDZ