Wstawianie dużej tabeli OLE do Writer [Solved]

Użytkowanie edytora dokumentów
Lelo
Posty: 2
Rejestracja: pn lut 26, 2024 7:21 pm

Wstawianie dużej tabeli OLE do Writer [Solved]

Post autor: Lelo »

Dzień dobry.
Mam problem ze wstawianiem dużych tabel do LibreOffice Writer.
Jeśli tabela w Calc ma kilka wierszy i wstawię ją z Calc do Writer (np. przez ctr-c, Ctr-v), to potem mogę ją edytować we Writer.
Po dwukliku na niej mogę zmieniać w tabeli wartości, formuły itp.
Oczywiście taka krótka tabela mieści się na jednej stronie dokumentu Writer.
Ale gdy mam tabelę z naprawdę dużą ilością wierszy to po wklejeniu do Writer tabela nie mieści się na jednej stronie.
I tu pytanie. Czy da się zrobić tak, aby taka tabela była dzielona na kolejne strony dokumentu Writer ? Oczywiście zachowując numerację wierszy, sumowania, funkcje itp.
Szukałem w opcjach wklejania obiektów OLE ale do niczego nie doszedłem.
Pozdrawiam
Leszek
Ostatnio zmieniony czw mar 14, 2024 8:51 pm przez Lelo, łącznie zmieniany 1 raz.
LibrOffice 6.4.6.2 na Windows 10 Home
Awatar użytkownika
Jermor
Posty: 2254
Rejestracja: sob paź 12, 2013 11:09 am
Kontakt:

Re: Wstawianie dużej tabeli OLE do Writer

Post autor: Jermor »

Niestety, wydaje mi się, że z obiektem OLE tego nie zrobisz. Taki obiekt musi znaleźć się w całości na jednej stronie.
Nawiasem pisząc wstawianie metodą CTRL+C -> CTRL+V nie wstawia ci obiektu OLE, tylko sama tabelkę, i ona jest dzielona na strony, lecz nie zawiera żadnych formuł (tylko ostateczne wartości wynikowe).
Rozwiązaniem twojego problemu może być wstawienie łącza DDE. Tak więc tabelę tworzysz w arkuszu Calc i w nim będziesz dokonywał niezbędnych modyfikacji. Po zaznaczeniu tabeli i wykonaniu CTRL+C wybierasz wklej specjalnie i znajdujesz pozycję łącze DDE. Tabela będzie podzielona na strony, możesz w niej ustawić opcję powtarzania wybranych wierszy nagłówka na każdej stronie. Ona także nie zawiera formuł, ale jest powiązana z plikiem arkusza. Jeśli dokonasz zmian w oryginalnym pliku, to zostaną one odzwierciedlone w tabeli we Writerze.
Tutaj oczywiście pojawią się pewne ograniczenia. Wynikać one będą ze sposobu pracy. Jeśli będziesz miał na swoim komputerze równocześnie otwarte te dwa dokumenty, to zmiany z arkusza od razu powinny pojawić się w dokumencie docelowym. Jeśli dokument źródłowy znajduje się na innym dysku w sieci, to dokument Writera odczytuje dane źródłowe podczas otwierania pliku i aby mieć pewność, że korzystasz z najnowszych wpisów (np. po kilku godzinach pracy z dokumentem) należałoby wykonać odświeżenie łączy.
AOO 4.1.15, LO 7.5.9 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Lelo
Posty: 2
Rejestracja: pn lut 26, 2024 7:21 pm

Re: Wstawianie dużej tabeli OLE do Writer (Solved)

Post autor: Lelo »

Dziękuję za podpowiedź.
Wklejanie specjalne z łączem DDE działa. Co prawda trzeba tabelę sformatować na nowo, ale wartości przechwytuje z tabeli w Calc i aktualizuje w dokumencie Writer. Niestety tylko do zamknięcia dokumentu Writer. Po jego ponownym otwarciu tabela w dokumencie Writer już nie jest aktualizowana względem tabeli Calc. A ponowne wklejenie wymaga ponownego formatowania (wielkości czcionek, szerokości kolumn itp.).
Na razie to rozwiązuje mój problem :) Na szczęście "za długie" tabele nie zdarzają się często w moich dokumentach.

Dziękuję i pozdrawiam
Leszek
LibrOffice 6.4.6.2 na Windows 10 Home
Awatar użytkownika
Jermor
Posty: 2254
Rejestracja: sob paź 12, 2013 11:09 am
Kontakt:

Re: Wstawianie dużej tabeli OLE do Writer

Post autor: Jermor »

Powinna dać się zaktualizować, a podczas aktualizacji zachowane zostają już ustalone formatowania.
Problem polega na tym, że za procedurę aktualizacji łącz odpowiada opcja znajdująca się w "Narzędzia -> Opcje -> LibreOffice Writer -> Ogólne -> Aktualizuj łącza podczas ładowania". Są tam trzy możliwości:
  • "Nigdy" - wówczas łącze istnieje, ale nie jest aktualizowane. Za aktualizację odpowiada polecenie "Edycja -> Łącza zewnętrzne..." i w oknie dialogowym należy wskazać łącze, które ma być zaktualizowane.
  • "Na żądanie" - wówczas przy otwieraniu pliku pojawi się komunikat w rodzaju jak poniżej.
    obraz_2024-02-28_150541509.png
    obraz_2024-02-28_150541509.png (8.05 KiB) Przejrzano 121 razy
  • "Zawsze" - wówczas łącze jest aktualizowane automatycznie podczas otwierania dokumentu.
AOO 4.1.15, LO 7.5.9 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
ODPOWIEDZ