Mam arkusz LibreOffice w którym działa funkcja sprawdzania poprawności danych w komórce w ten sposób, że najpierw stworzyłem zakresy z zadaną nazwą, oraz spis tych zakresów w kolejnych komórkach. W sprawdzaniu poprawności danych wykorzystuję w polu "Źródło" funkcję ADR.POŚR($III_M.B$370)
która odwołuje się do nazwy zakresu umieszczonego w komórce b370 w arkuszu III_M. Ponieważ musiałem powielić na kilkadziesiąt sąsiednich komórek takie sprawdzanie danych, wykorzystałem takie rozwiązanie bo przy kopiowaniu do następnej komórki przesuwa mi się adres odwołań i wszystko działa poprawnie. Inna sprawa, że niestety musiałem ręcznie nazwać te kilkadziesiąt zakresów (pewnie da się to jakoś zautomatyzować, ale nie tu problem)
Chcę zrobić "kopię" tego rozwiązanie w Google Sheet i tu poległem, nie potrafię znaleźć sposobu na użycie adr.pośr = INDIRECT w regułach sprawdzania poprawności w komórce w google sheet.
Czy ktoś potrafi podpowiedzieć jak ugryźć ten problem? Muszę takie sprawdzanie danych zrobić na każdy dzień w kwartale i trochę mi się nie uśmiecha ręczne tworzenie reguły sprawdzania poprawności w 92 komórkach, bo z tym, że będę musiał ręcznie nazwać te 92 zakresy to już się pogodziłem