wywalanie się Libre

Użytkowanie pakietu jako całości
AdamTko
Posty: 32
Rejestracja: pn maja 28, 2012 2:07 pm

wywalanie się Libre

Post autor: AdamTko »

Dzień dobry,
Mam taki problem, że w trakcie pracy (najczęściej z Writerem) wywala mi się LibreOffice. Bez żadnego komunikatu, po prostu, krótka zwiecha (sekunda lub dwie), czasami artefakty na okienku się pojawiają i nie ma Libre. Najczęstsza operacja, którą kojarzę to scrollowanie dokumentu kółkiem myszy. Potrafi mi się wysypać z kilkanaście razy w godzinę.

Ma to miejsce na komputerze firmowym (win 10 pro), na którym nie mam uprawnień admina. Jak do tej pory poprosiłem IT guya, by mi odinstalował Libre, Starego Open (apachee) i zainstalował na nowo samo Libre. Nie pomogło.

Miałby ktoś jakiś pomysł, co mogę adminowi podpowiedzieć?
LO, PA, W7
AdamTko
Posty: 32
Rejestracja: pn maja 28, 2012 2:07 pm

Re: wywalanie się Libre

Post autor: AdamTko »

Dla porządku:
Version: 7.4.2.3 (x64) / LibreOffice Community
LO, PA, W7
Jan_J
Posty: 4455
Rejestracja: pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: wywalanie się Libre

Post autor: Jan_J »

Kilka luźnych pomysłów:
* użyj linii Still (obecnie 7.3) zamiast Fresh (obecnie 7.4).
* resetuj profil ustawień osobistych Libre. Jeśli nie masz jakichś szczególnych ustawień to możesz go usunąć, w przeciwnym razie zmień nazwę katalogi. Odtworzy się przy następnym uruchomieniu pakietu.
* może winien jest sterownik grafiki ekranowej.
JJ
LO (7.4) ∙ AOO (4.1) ∙ Python (3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
AdamTko
Posty: 32
Rejestracja: pn maja 28, 2012 2:07 pm

Re: wywalanie się Libre

Post autor: AdamTko »

Dziękuję za reakcję.
Po kolei.
* Stabilna wersja była wcześniej, współistniejąca wprawdzie z OO, ale objawy były identyczne. Stąd próba odinstalowania wszystkiego i instalki na nowo.
* A jak się resetuje ten profil? I gdzie ew. stoją pliki do usunięcia? Tego w pierwszej kolejności spróbuję.
* Karta graf... teoretycznie jest to możliwe, ale nawet nie będę próbował. Na tym komputerze dość intensywnie użytkuję pakiet Adobe (AO.ID. Acro, PS) i nie ma problemów. Oczywiście to o niczym nie świadczy, ale wolałbym nie tykać, by nie popsuć.

Jeszcze mi chodzą 2 rzeczy po głowie
- LO było instalowane z konta Admina, nie z mojego i być może coś z uprawnieniami do jakiegoś pliku/katalogu się dzieje.
- gdzieś mi się coś obiło o uszy że są jakieś złe interakcje z JRE, ale nie mogę znaleźć konkretu.
LO, PA, W7
Jan_J
Posty: 4455
Rejestracja: pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: wywalanie się Libre

Post autor: Jan_J »

AdamTko pisze: pt lis 18, 2022 9:35 am * A jak się resetuje ten profil? I gdzie ew. stoją pliki do usunięcia? Tego w pierwszej kolejności spróbuję.
W Windows:
C:\users\<nazwa Twojego uzytkownika>\AppData\libreoffice
albo
C:\users\<nazwa Twojego uzytkownika>\AppData\Roaming\libreoffice
(nie pamiętam, a nie mam Windows żeby sprawdzić). Ten folder jest ukryty i domyślnie go nie widać. Włącz wcześniej (czasowo) wyświetlanie plików ukrytych w Windows.
* Karta graf... teoretycznie jest to możliwe, ale nawet nie będę próbował.
Nie żeby ją zmieniać, tylko dopasować działanie sterownika. Wyłączyć na chwilę przezroczystości w UI, wyłączyć akcelerację sprzętową w Libre: Narzędzia→Opcje→Widok, ...
- gdzieś mi się coś obiło o uszy że są jakieś złe interakcje z JRE, ale nie mogę znaleźć konkretu.
Niektóre komponenty (Base) wymagają współpracy z JRE, ale nie ma to wpływu na pracę Writera.
JJ
LO (7.4) ∙ AOO (4.1) ∙ Python (3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
AdamTko
Posty: 32
Rejestracja: pn maja 28, 2012 2:07 pm

Re: wywalanie się Libre

Post autor: AdamTko »

Usunąłem profil i na razie wywałek nie ma, ale w tym czasie nie użytkowałem Writera zbyt intensywnie. Jak popracuję to dam znać ponownie.
LO, PA, W7
AdamTko
Posty: 32
Rejestracja: pn maja 28, 2012 2:07 pm

Re: wywalanie się Libre

Post autor: AdamTko »

Aktualizacja...
Niestety, usunięcie danych profilu problemu nie rozwiązało. Dodatkowo objawił się identyczny problem z wywalaniem się Calc. Też rzuca się w oczy, że to przy scrollowaniu kółkiem myszy. Będę chyba próbował w nast. kolejności podziałać z ustawieniami karty graf.
LO, PA, W7
ODPOWIEDZ