Od 4.1.10 w formatowaniu akapitu brak opcji "Czcionka"

Użytkowanie edytora dokumentów

Od 4.1.10 w formatowaniu akapitu brak opcji "Czcionka"

Postprzez Frankaen » Śr cze 09, 2021 10:53 pm

Czołem!

Po aktualizacji do 4.1.10 zauważyłem, że zarówno na Win 8.1, jak i na Win 10 w menu kontekstowym akapitu nie ma już możliwości formatowania czcionki.
Mam nadzieję, że to bug, a nie ficzer, bo likwidacja tak przydatnej funkcji wydaje się nie mieć sensu.
Ktoś coś wie na ten temat może?

Kroki
PPM na akapit > Akapit > brak czcionki

Zrzut
Na czerwono zaznaczony obszar, w którym zawsze była zakładka "Czcionka":

Przechwytywanie.PNG


Z szacunkiem -
pf
Ostatnio edytowano Pn cze 14, 2021 11:53 pm przez Frankaen, łącznie edytowano 1 raz
OpenOffice 4.1.10 na Win 8.1 x64 i Win 10 x64
Frankaen
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz sie 20, 2009 11:28 am

Re: Od 4.1.10 w formatowaniu akapitu brak opcji "Czcionka"

Postprzez Frankaen » Cz cze 10, 2021 8:50 am

Tak samo nie ma możliwości ustawienia czcionki dla akapitu poprzez
Menu główne > Format > Akapit.
Otwiera się dokładnie to samo okno (jak zawsze, ale myślałem, że może chociaż tam ktoś zostawił tak przydatną funkcjonalność).

Ktoś coś wie? Zgłaszać jako bug?
OpenOffice 4.1.10 na Win 8.1 x64 i Win 10 x64
Frankaen
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz sie 20, 2009 11:28 am

Re: Od 4.1.10 w formatowaniu akapitu brak opcji "Czcionka"

Postprzez Rafkus » Cz cze 10, 2021 10:29 am

U mnie w OO 4.1.6 też tam nie ma, więc nie sądzę żeby był to jakiś błąd...
Sprawdziłem też w Libre i tam też w tym menu nie ma zakładki Czcionka.

PS. Zakładka Czcionka jest w oknie dialogowym Znak.
OpenOffice 4.1.6. oraz LibreOffice 6.4 Widows 10
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
Avatar użytkownika
Rafkus
 
Posty: 288
Dołączył(a): Cz kwi 12, 2018 10:26 pm

Re: Od 4.1.10 w formatowaniu akapitu brak opcji "Czcionka"

Postprzez Jermor » Cz cze 10, 2021 1:56 pm

Jak dla mnie Czcionka, a w tym wypadku ogólniej: Znak, nie jest atrybutem Akapitu i dlatego nie ma tej opcji w ustawieniach akapitu. Znak jest jednak atrybutem stylu (w nim pod nazwą "Czcionka"), i podczas definiowania stylu może w nim zostać określony, opisując czcionkę, krój, rozmiar oraz efekty czcionki.
Przekonanie, że akapit ma także zdefiniowaną czcionkę, bierze się zapewne stąd, że po naciśnięciu klawisza ENTER, nowy akapit automatycznie przyjmuje parametry znaku takie, jakie były stosowane w momencie podziału tekstu.
AOO 4.1.10, LO 7.1.5 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 1545
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Od 4.1.10 w formatowaniu akapitu brak opcji "Czcionka"

Postprzez Jan_J » Cz cze 10, 2021 9:20 pm

Każdy akapit ma przypisany styl. Styl określa m.in. parametry czcionki. Formatowanie miejscowe (lokalne, anonimowe) może zmienić te parametry, ale nie dla akapitu, tylko dla obszaru od znaku–do znaku. Dlatego należy ono do kategorii parametrów formatowania znaków i znajue się w odpowiednim formularzu.

Gdyby zmiany miejscowe fontu były możliwe i w kategorii akapitu, i ciągu znaków, powstałby niezły miszmasz, którego skutkiem byłyby:
* niejednolite sposoby określania kroju pisma w tekście, nawet jednolicie wyglądającym
* nieprzewidwywalne dla użytkownika efekty w przypadku modyfikacji tych parametrów.
Na przykład akapit ma przypisany styl używający Timesa; lokalnie twórca dokumentu użyłby dla tego akapitu fontu Palatino, a w wybranym fragmencie (ciągu znaków) osobno zadał także Palatino. Po czym odwołałby Palatino dla akapitu. Ale w obszarze formatowania znaków font pozostał. Konfuzja?
Dlatego tego się nie robi.
JJ
LO (6.2|7.1) ∙ AOO 4.1 ∙ Python 3.9 ∙ Unicode 14 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4264
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Od 4.1.10 w formatowaniu akapitu brak opcji "Czcionka"

Postprzez Astur » Pn cze 14, 2021 2:16 am

Frankaen napisał(a):Czołem!

Po aktualizacji do 4.1.10 zauważyłem, że zarówno na Win 8.1, jak i na Win 10 w menu kontekstowym akapitu nie ma już możliwości formatowania czcionki.
Mam nadzieję, że to bug, a nie ficzer, bo likwidacja tak przydatnej funkcji wydaje się nie mieć sensu.
Ktoś coś wie na ten temat może?
Wiem tylko tyle, że w wersji 3.0.0 też nie było możliwości formatowania czcionki w menu akapitu:

Obrazek

Może więc byś podał, z jakiego to OpenOffice uaktualniałeś. Jeśli chcesz wiedzieć, to od wersji 1.0.2 OpenOffice można ściągnąć z sieci, więc jeżeli Ci nie odpowiada obecna wersja, spróbuj z którąś wcześniejszą.

Chociaż wątpię, czy w ogóle znajdziesz takową.
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
Avatar użytkownika
Astur
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt lip 13, 2010 9:11 am

Re: Od 4.1.10 w formatowaniu akapitu brak opcji "Czcionka"

Postprzez Frankaen » Pn cze 14, 2021 11:52 pm

OK, wychodzi na to, że dałem tłustego ciała. Często używam stylu i mogło mi się pomieszać. Przepraszam.
OpenOffice 4.1.10 na Win 8.1 x64 i Win 10 x64
Frankaen
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz sie 20, 2009 11:28 am


Powrót do Writer

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości