Jak wyswietlic szczegoly komorki

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego

Jak wyswietlic szczegoly komorki

Postprzez spinach76 » N wrz 20, 2020 9:59 am

Sorry za polskich znaków, Prosze o pomoc w następującej kwestii, wpisuje w komórkę =(20+30+50)*10 wciskam enter i zostaje wyświetlony wynik w kolejnej komorce chciałbym aby zostalo wyświetlone to pierwsze czyli (20+30+50)*10 jak to zrobic? w OO?
Dzieki.
MacOs 10.13, Open Office 4.1.7
spinach76
 
Posty: 4
Dołączył(a): N wrz 20, 2020 9:53 am

Re: Jak wyswietlic szczegoly komorki

Postprzez Rafkus » N wrz 20, 2020 12:09 pm

Zakładam, że do komórki C4 wpisałeś swoją formułę: =(20+30+50)*10
Do innej komórki wpisz formułę:
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
=FORMUŁA(C4)
OpenOffice 4.1.6. oraz LibreOffice 6.4 Widows 10
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
Avatar użytkownika
Rafkus
 
Posty: 182
Dołączył(a): Cz kwi 12, 2018 10:26 pm

Re: Jak wyswietlic szczegoly komorki

Postprzez spinach76 » N wrz 20, 2020 5:31 pm

Kurcze Wielkie dzieki Rafkus a wpisywalem, tyle tylko ze bez "Ł" ciezko na niemieckiej klawiaturze i niemieckim systemie z tymi naszymi znakami, ten uklad klawaitury potrafi wykonczyc czlowieka jesli trzeba cos napisac w naszym jezyku. Jeszcze raz strasznie dziekuje za pomoc.
MacOs 10.13, Open Office 4.1.7
spinach76
 
Posty: 4
Dołączył(a): N wrz 20, 2020 9:53 am

Re: Jak wyswietlic szczegoly komorki

Postprzez Jermor » N wrz 20, 2020 10:12 pm

Może skorzystaj z tego filmiku.
https://www.youtube.com/watch?v=F9RjHqZ179I
pozwoli ci to korzystać z różnych (DE i PL) klawiatur
AOO 4.1.7, LO 6.4.6 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 1287
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Jak wyswietlic szczegoly komorki

Postprzez Jan_J » N wrz 20, 2020 10:33 pm

W OpenOffice nie ma tej opcji, ale jest w Libre:
Narzędzia→Opcje→Calc→Formuła→[x] użyj angielskich nazw funkcji.
Warto, bo uniezależnia od dziwacznych nazw, których nie jestem w stanie ani spamiętać, ani zaakceptować.
(Nie ma to wpływu na sposób zapisu formuły w pliku ani na skuteczność jej działania w inaczej skonfigurowanym oprogramowaniu – na innym koncie albo komputerze.)
JJ
LO (6.2|6.4) ∙ AOO 4.1.7 ∙ Python 3.8 ∙ Unicode 13 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4178
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak wyswietlic szczegoly komorki

Postprzez spinach76 » Pn wrz 21, 2020 12:00 am

Panowie dziekuje, funkcjonuje tak jak napisal Rafkus. Jedyny problem to komorke w ktorej to ma byc wyswietlane trzeba przeformatowac na "Numer" i dopiero wpisac =FORMUŁA(x) mialem problem jesli znajdowala sie jedna liczba (chodzi o samo przygotowanie w przyszlosci bede dodawal wiecej) rozwiazaniem jest wpisanie przed nia =1* czyli po prostu razy jeden co po dodaniu kolejnych nie zmieni wartosci a mnie to nie przeszkadza. Troche to dziwne jest ale jak wpisze =FORMULA(x) i zmienie Format komorki nie pokazuje wartosci, nalezy najpierw zmienic i potem wpisac FORMULA... To taka dodatkowa informacja gdyby ktos tez tego potrzebowal.

PS Jermor to troche skomplikowane uzywam na codzien niemieckiego jak wiesz klawiatura niemiecka jest calkowicie inna, generalnie pisze bezwzrokowo i mam tak ze jak siade na innym kompie to palce skakaja po polsku a na swoich Macach mam zakodowane we lbie niemiecki uklad i ciezko....No a pisanie z pomocy klawiaturowej na ekranie to meczarnia. Mysle ze tekst bez polskich znakow nikomu nie ublizy a jesli tak, to serdecznie przepraszam.

PS Jan_J niestety wtedy musialbym zmienic jezyk na angielski w calym OO, probowalem nie dziala angielski na innym jezyku. Chyba ze zmienic region albo drugi jezyk ustawic w preferencjach ale nie mialem czasu testowac innych ustawien.
W kazdym razie dzieki za pomocne odpowiedzi i Pozdrawiam wszystkich!
MacOs 10.13, Open Office 4.1.7
spinach76
 
Posty: 4
Dołączył(a): N wrz 20, 2020 9:53 am

Re: Jak wyswietlic szczegoly komorki

Postprzez Jan_J » Pn wrz 21, 2020 11:46 am

spinach76 napisał(a):OO, probowalem nie dziala angielski na innym jezyku

Niestety tak. W OpenOffice funkcje w formułach są nazywane w języku ustawionym dla interfejsu użytkowego. W Libre istnieje możliwość używania podstawowych (tj. angielskich) nazw funkcji niezależnie od ustawienia języka interfejsu samego programu.
JJ
LO (6.2|6.4) ∙ AOO 4.1.7 ∙ Python 3.8 ∙ Unicode 13 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4178
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak wyswietlic szczegoly komorki

Postprzez Jermor » Pn wrz 21, 2020 11:56 am

Stąd sugestia Jana_J abyś zmienił oprogramowanie na LibreOffice. Poza tym, że w opcjach Calca możesz ustawić żądanie używania angielskich nazw funkcji, masz jeszcze:
Wszystkie pliki będą dostępne bez zmian.
Oprogramowanie ma trochę więcej nowych funkcji, zgodnych z MS Excel. Jedną z bardziej przydatnych jest JEŻELI.BŁĄD (IFERROR), która w postaci JEŻELI.BŁĄD(wyrażenie1;wyrażenie1) dokonuje obliczenia wyrażenia1, a gdy wynikiem tych obliczeń jest błąd, jako wynik zwraca obliczenie wyrażenia2. Unika się dzięki temu składni typu JEŻELI(CZY.BŁĄD(wyrażenie1);wyrażenie2;wyrażenie1), w której wyrażenie1 trzeba wprowadzić dwukrotnie do formuły.
No chyba, że twoje pliki będą także obrabiane na Apache OpenOffice, wówczas te nowe funkcje wygenerują błąd, bo nie zostaną rozpoznane.
AOO 4.1.7, LO 6.4.6 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 1287
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Jak wyswietlic szczegoly komorki

Postprzez spinach76 » Pn wrz 21, 2020 11:05 pm

Tak Jermor, jednak chcialbym zostac przy OO poniewaz posiadam pliki od 10 lat w tym programie sa to pliki finansowe, bardzo wazne, czesto wykorzystywane szablony do aktualizacji, wszyscy wiemy ze jednak mimo ze programy sa kompatybilne to zawsze jakas szerokosc komorek, wysokosc, czcionka sie zmieni a jest w nich ciasno i miliony rubryczek kazda mala zmiana to szkielet rozwalony czasami byly to godziny pracy. Z pewnoscia skorzystam z waszej rady w wolnej chwili przetestuje, dla siebie, poniewaz do tego do czego uzywam IF'y mi nie potrzebne czysta matematyka mnozenie dzielenie dodawanie i odejmowanie. Ale to fakt po angielsku byloby latwiej.
MacOs 10.13, Open Office 4.1.7
spinach76
 
Posty: 4
Dołączył(a): N wrz 20, 2020 9:53 am


Powrót do Calc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości