Wyświetlenie sumy pól jeśli zaznaczone

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego

Wyświetlenie sumy pól jeśli zaznaczone

Postprzez mazurek » Pn maja 18, 2020 9:25 am

Mam prostą funkcję liczącą sumę pól od A1 do A10.
Potrzebuję wstawić obok dla pól B1 do B10 ptaszek wyboru na zasadzie tak nie. Domyślnie byłoby tak lub 1. Po wyborze nie lub 0 funkcja nie zliczałaby pola dla rubryki A.
Przykładowo dla pól od A1 do A10 są liczby. Pola od B1 do B9 mają opcję tak/prawda ostatnie pole B10 ma fałsz/0 i funkcja nie zlicza sumy dla pola A10.

Stworzyłem funkcję:
=SUMA.JEŻELI(F37:F76;"=tak";G37:G76)
działa poprawnie. Chciałbym jednak by zamiast wpisywać w pola F wartość tak nie, był ptaszek wyboru. Czy w Calc można wstawić pole wyboru "ptaszek" ?
NeoOffice 2.2.3, MacOS 10.4
kotwica
mazurek
 
Posty: 7
Dołączył(a): Cz maja 30, 2019 12:07 pm

Re: Wyświetlenie sumy pól jeśli zaznaczone

Postprzez Jermor » Pn maja 18, 2020 9:53 am

To najpierwszy sposób
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
=SUMA.JEŻELI(B1:B10;1;A1:A10)

Jeżeli chciałbyś otrzymać wynik sumy tych komórek, które obok, w kolumnie B, mają cokolwiek wpisane, formuła może być taka:
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
=SUMA(A1:A10)-SUMA.JEŻELI(B1:B10;"" ;$A$1:$A$10)
AOO 4.1.7, LO 6.3.6 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 1155
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Wyświetlenie sumy pól jeśli zaznaczone

Postprzez Jermor » Pn maja 18, 2020 10:31 am

mazurek napisał(a):Czy w Calc można wstawić pole wyboru "ptaszek" ?

Można. Jest to jednak robota dla każdej komórki.
  • Wstawiasz do komórki B1 formant "Pole wyboru"
  • We właściwościach formantu, w zakładce "Dane" ustalasz, że komórką połączoną z formantem jest B1. Przełączanie formantu wstawia do komórki wartości PRAWDA lub FAŁSZ.
  • Nie wiem co bedzie sie działo z wyglądem twojego arkusza, więc w tych samych właściwościach, w zakładce "Ogólne" ustaw opcję "Zakotwiczenie" na stan "Do komórki".
  • Tę czynność wykonujesz dla kolejnych komórek od B2 do B10.
  • Uwaga: nie można zmienić rozmiaru krateczki, w której stawia się "ptaszek". Rozmiar formantu nie jest tożsamy z rozmiarem tej kratki.
  • Położenie formantu wewnatrz komórki możesz regulować parametrami "PozycjaX" i "PozycjaY" w tej samej zakładce "Ogólne".
  • By korzystać z funkcjonalności formantu musisz wyłączyć "Tryb projektu".
  • Aby ukryć wyświetlanie wartości logicznych w obszarze B1:B10 przypisz czcionce kolor tła tej komórki.
jako sumę możesz wpisać pierwszą formułę z mojego poprzedniego postu albo skorzystać z formuły macierzowej w postaci
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
=SUMA(A1:A10*B1:B10)

Formulę macierzową zatwierdza się skrótem klawiaturowym CTRL+SHIFT+ENTER
AOO 4.1.7, LO 6.3.6 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 1155
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Wyświetlenie sumy pól jeśli zaznaczone

Postprzez mazurek » Pn maja 18, 2020 10:42 am

W poradniku https://www.youtube.com/watch?v=CqS4DaZ7NSQ jest pokazane chceck box. Ja w swoim CALC nie mam takiego pola. Jak wstawić "pole wyboru" ?
Obrazek
NeoOffice 2.2.3, MacOS 10.4
kotwica
mazurek
 
Posty: 7
Dołączył(a): Cz maja 30, 2019 12:07 pm

Re: Wyświetlenie sumy pól jeśli zaznaczone

Postprzez mazurek » Pn maja 18, 2020 10:56 am

Poradziem sobie z dodaniem "pole wyboru" ale jest ono nieaktywne. Jak to uaktywnić? Włączy / wyłącz kreatory nic nie zmienia.
NeoOffice 2.2.3, MacOS 10.4
kotwica
mazurek
 
Posty: 7
Dołączył(a): Cz maja 30, 2019 12:07 pm

Re: Wyświetlenie sumy pól jeśli zaznaczone

Postprzez Jermor » Pn maja 18, 2020 12:23 pm

Napisałem ci. Musisz wyłączyć "Tryb projektu". Na twojej ilustracji, w okienku "Formanty", to jest druga ikonka od lewej strony, "ekierka z linijką".
AOO 4.1.7, LO 6.3.6 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 1155
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am


Powrót do Calc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości