Cześć, mam problem z przerzuceniem zawartości kolumny z Calc do kolumny w tabeli Writera. Mianowicie jak kopiuje taką zawartość z kolumny z Calc np. 100 wierszy, a następnie wklejam w tabelę posiadającą 100 wierszy w Writer to całość wkleja się tylko w pierwszym zaznaczonym wierszu (pozostałe 99 jest puste). Wcześniej działałem w MS Excel i Office i z tym wklejaniem nie było problemu. Teraz niestety w OpenOffice nie potrafię znaleźć rozwiązania... Dodam że próbowałem już "Wklej z.." jedynie co to wklejona treść zmieniała format, ale wciaż była w jednym tym samym wierszu. Czy ktoś może mi podpowiedzieć co mam zrobić w tej sytuacji?
Z góry dzięki:)
[SOLVED] Kopiowanie z Calc i wklejanie do tabeli Writera
[SOLVED] Kopiowanie z Calc i wklejanie do tabeli Writera
Ostatnio zmieniony wt kwie 28, 2020 8:30 pm przez piter02, łącznie zmieniany 1 raz.
Open Office 4.17 - WIN10
Re: Kopiowanie kolumny z Calc i wklejanie do tabeli Writera
To rzeczywiście nie jest takie proste.
Skopiowałeś kolumnę lub kilka kolumn z Calca.
Skopiowałeś kolumnę lub kilka kolumn z Calca.
- Wariant 1.
Na czystej stronie (bez żadnej zdefiniowanej tabelki) wybierasz "Wklej specjalnie" a następnie "Niesformatowany tekst".
Teraz zaznaczasz tak wstawiony tekst a następnie wybierz polecenie "Tabela -> Wstaw -> Tabela" albo naciskasz skrót CTRL+F12. - Wariant 2.
Na czystej stronie (bez żadnej zdefiniowanej tabelki) wybierasz "Wklej specjalnie" a następnie "HTML (Hyper Text Markup Language).
Tabelka jest wstawiona od razu.
- Aby dodać tak utworzoną tabelę lub kolumnę do innej tabeli, już istniejącej we Writerze.
W starej tabeli wstaw tyle nowych kolumn ile chcesz wkopiować. Zaznacz całe kolumny źródła i skopiuj je.
Zaznacz dodane puste kolumny i wykonaj wklej.
AOO 4.1.15, LO 25.2.4 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Re: Kopiowanie kolumny z Calc i wklejanie do tabeli Writera
Dzięki, rzeczywiście nie działa to tak intuicyjnie jak w excelu ale zawsze coś:)
Open Office 4.17 - WIN10