Czy jest możliwe automatyczne formatowania wstawianych podpisów tak, żeby "kategoria" (np. Tabela, Ilustracja etc) miały inny styl niż opis (np. pogrubienie)? Standardowo wychodzi tak:
Tabela 1. Zestawianie danych
a chciałbym, żeby wychodziło tak:
Tabela 1. Zestawianie danych
Czy jedyny sposób to ręczna zamiana? Próbowałem to zrobić przez dodanie "*" przed i po kategorii i zaznaczenie odpowiedniej opcji w autokorekcie, ale pole kategorii nie dopuszcza "gwiazdek".
[SOLVED] Formatowanie kategorii podpisu
[SOLVED] Formatowanie kategorii podpisu
Ostatnio zmieniony pn cze 21, 2010 2:18 pm przez Sei, łącznie zmieniany 1 raz.
OpenOffice 3.2 /Windows 7
Re: Formatowanie kategorii podpisu
To by wymagało, żeby podpis składał się z dwóch wyróżnionych części: numeracji i treści. Powinny być rozróżnialne na poziomie znakowania: numeracja stylem znakowym (czy zawsze?) wewnątrz bloku z podpisem. W bieżącej postaci cały tekst jest objęty stylem blokowym bazującym na Podpis, zaś <nazwa kategorii> i <separator> są zwykłymi ciągami znaków. Tylko numer bazuje na wartości licznika.
Jeszcze lepiej, żeby <nazwa kategorii><numer><separator> generować z postaci numeracji. Ale wtedy liczniki musiałyby mieć co najmniej dwie postaci: jedną do wstawiania w podpisie, a drugą do odwołań, żeby uniknąć potworków typu ,,analiza tabeli Tabela 2: wskazuje, że ...''.
Nie wiem, czy to jest do osiągnięcia za pomocą konfiguracji Writera. Obawiam się, że nie.
Jeszcze lepiej, żeby <nazwa kategorii><numer><separator> generować z postaci numeracji. Ale wtedy liczniki musiałyby mieć co najmniej dwie postaci: jedną do wstawiania w podpisie, a drugą do odwołań, żeby uniknąć potworków typu ,,analiza tabeli Tabela 2: wskazuje, że ...''.
Nie wiem, czy to jest do osiągnięcia za pomocą konfiguracji Writera. Obawiam się, że nie.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)