Różne style w przypisach - czy da się ujednolicić?

Użytkowanie edytora dokumentów
bdzigost

Różne style w przypisach - czy da się ujednolicić?

Post autor: bdzigost »

Mam plik .doc z dużą ilością przypisów dolnych (ponad 200). Jedne przypisy mają mają styl domyślny, inne styl przypisu dolnego. Czy można automatycznie ujednolicić styl we wszystkich przypisach? Można oczywiście ręcznie, zmieniając każdy osobno, ale czy da się na skróty?
OpenOffice 3.3 na Windows
Awatar użytkownika
Vakarian

Re: Różne style w przypisach - czy da się ujednolicić?

Post autor: Vakarian »

Z tego co wiem, nie da się tego zrobić. Na różnych forach można znaleźć rozwiązanie: poprzez opcję znajdź i zamień znaleźć wszystkie wystąpienia stylu, jaki przypisany jest do przypisów. Problem w tym, że Ty masz przypisy w dwóch różnych stylach, z czego jeden jest stylem domyślnym, więc zapewne reszta dokumentu jest również w tym stylu. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to wyszukać najpierw jeden styl, zamienić i potem zrobić to samo z drugim. Jeżeli stylu domyślnego używasz również dla zwykłego tekstu, możesz go na chwilę zmienić na jakiś inny, aby znajdując go zaznaczyć jedynie przypisy. Trochę to łopatologiczne, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.
LibreOffice 6.0.1, OS Windows 7
bdzigost

Post autor: bdzigost »

Dzięki, to bardzo fajny pomysł.
OpenOffice 3.3 na Windows
Awatar użytkownika
Vakarian

Post autor: Vakarian »

Eh, dopiero teraz spojrzałem na podpis w Twoim poście - jeżeli faktycznie pracujesz na OpenOffice 3.3, to nie mogę zagwarantować, że sposób ten da się w nim odtworzyć. Nie wiem, jak działa tam opcja znajdź i zamień, ale myślę, że nie powinno być problemów. Jak co, to daj znać, czy się udało.
LibreOffice 6.0.1, OS Windows 7
ODPOWIEDZ