Nazwa arkusza w formule

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
s1w_

Nazwa arkusza w formule

Post autor: s1w_ »

Taki banał a utknąłem...

potrzebuję wydobyć nazwę arkusza używając formuły i nie mogę znaleźć sposobu!

z góry dzięki za wskazówkę..
LibreOffice 5.0.4.2 na Windows 7
s1w_

Re: Nazwa arkusza w formule

Post autor: s1w_ »

eh, czasami najbardziej banalne rzeczy sprawiają najwięcej problemu...

Kod: Zaznacz cały

=MID(KOMÓRKA("FILENAME");ZNAJDŹ("$";KOMÓRKA("FILENAME"))+1;99)
LibreOffice 5.0.4.2 na Windows 7
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

To wcale nie jest banalny problem. Jeśli chcesz znaleźć nazwę arkusza, w którym akurat jesteś, możesz skorzystać z następującej formuły:

=PRAWY(KOMÓRKA("filename");DŁ(BIEŻĄCY())-3)
Formuła KOMÓRKA("filename") zwraca nazwę arkusza poprzedzoną dwoma pojedynczymi apostrofami i znakiem #.
Dlatego od długości treści funkcji KOMÓRKA trzeba odjąć 3, zaś samą długość wyznacza funkcja funkcja DŁ biorąc pod uwagę aktualne wyliczenia zrealizowane funkcją BIEŻĄCY.
To jednak nie jest do końca tak jak napisałem więc w następnym poście znajduje się poprawka i wyjaśnienie. Przepraszam.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

No dałem trochę ciała z tą moja formułą powyżej. Ona daje dobry wyniki tylko dla pliku jeszcze nie zapisanego.
Poprawnie należałoby to napisać np tak:

=PRAWY(KOMÓRKA("filename");DŁ(BIEŻĄCY())-ZNAJDŹ("ods'#$";KOMÓRKA("filename"))-5)
co wcale nie upraszcza formuły. Jedyne co proponuję to wyszukanie ciągu: "ods apostrof hash dolar" a nie samego dolara, bo w nazwie pliku mogą wystąpić znaki dolara i hasha co może prowadzić do złego działania formuły.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
ODPOWIEDZ