Taki banał a utknąłem...
potrzebuję wydobyć nazwę arkusza używając formuły i nie mogę znaleźć sposobu!
z góry dzięki za wskazówkę..
Nazwa arkusza w formule
Nazwa arkusza w formule
LibreOffice 5.0.4.2 na Windows 7
Re: Nazwa arkusza w formule
eh, czasami najbardziej banalne rzeczy sprawiają najwięcej problemu...
Kod: Zaznacz cały
=MID(KOMÓRKA("FILENAME");ZNAJDŹ("$";KOMÓRKA("FILENAME"))+1;99)LibreOffice 5.0.4.2 na Windows 7
To wcale nie jest banalny problem. Jeśli chcesz znaleźć nazwę arkusza, w którym akurat jesteś, możesz skorzystać z następującej formuły:
Formuła KOMÓRKA("filename") zwraca nazwę arkusza poprzedzoną dwoma pojedynczymi apostrofami i znakiem #.
Dlatego od długości treści funkcji KOMÓRKA trzeba odjąć 3, zaś samą długość wyznacza funkcja funkcja DŁ biorąc pod uwagę aktualne wyliczenia zrealizowane funkcją BIEŻĄCY.
To jednak nie jest do końca tak jak napisałem więc w następnym poście znajduje się poprawka i wyjaśnienie. Przepraszam.
=PRAWY(KOMÓRKA("filename");DŁ(BIEŻĄCY())-3)Dlatego od długości treści funkcji KOMÓRKA trzeba odjąć 3, zaś samą długość wyznacza funkcja funkcja DŁ biorąc pod uwagę aktualne wyliczenia zrealizowane funkcją BIEŻĄCY.
To jednak nie jest do końca tak jak napisałem więc w następnym poście znajduje się poprawka i wyjaśnienie. Przepraszam.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
No dałem trochę ciała z tą moja formułą powyżej. Ona daje dobry wyniki tylko dla pliku jeszcze nie zapisanego.
Poprawnie należałoby to napisać np tak:
co wcale nie upraszcza formuły. Jedyne co proponuję to wyszukanie ciągu: "ods apostrof hash dolar" a nie samego dolara, bo w nazwie pliku mogą wystąpić znaki dolara i hasha co może prowadzić do złego działania formuły.
Poprawnie należałoby to napisać np tak:
=PRAWY(KOMÓRKA("filename");DŁ(BIEŻĄCY())-ZNAJDŹ("ods'#$";KOMÓRKA("filename"))-5)AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Ważne!