Mogę prosić o pomoc? Mam problem z dodawaniem łączy w Calcu.
Mam plik X w którym mam arkusze A i B. W arkuszu B mam tabelę: w jednej kolumnie produkty, w drugiej odpowiadające im ceny. W komórkę z ceną wpisuję ścieżkę komórki z ceną danego produktu w pliku Y, też Calc. Ścieżka wygląda mniej więcej w ten sposób:
file://komp/folder/folder2/nowy_cennik_2016.ods’#$’Rowery Romet’.E$9
Plik X jest utworzony w taki sposób, aby arkuszu A wybierając w komórce z rozwijanej listy (funkcja poprawności danych) nazwę produktu, automatycznie w komórce obok, poprzez funkcję „Wyszukaj pionowo” pojawiała się jego cena.
Problem pojawia się, kiedy w komórce arkusza A wstawiam dodatkowe wiersze powyżej danej komórki (a przynajmniej w takiej sytuacji udało mi się ten problem zaobserwować). Mianowicie zupełnie zmienia mi się zawartość komórek ze ścieżką w Arkuszu B. Przeskakują na inne komórki z pliku Y. Dopiero aktualizacja danych, przywraca takie wartości, jakie powinny być.
Czy spotkał się ktoś już z taką sytuacją? Co może być jej przyczyną? Dodam jeszcze, że plik Y jest chroniony przed zmianami.
Problem z łączami w Calcu
Problem z łączami w Calcu
Libre Office 5.1.3.2 / Windows 10
Re: Problem z łączami w Calcu
Widocznie albo nikomu się nie chce odtworzyć tego problematycznego zachowania, albo najzwyczajniej nikt nie ma na to czasu.
Można by przygotować zestaw dwóch plików sprawiających problem, o treści nie naruszającej sekretów zawodowych i możliwie niewielkich, po czym załączyć je do postu z prośbą o sprawdzenie. Tradycyjnie przygotowaniem takich materiałów najbardziej zainteresowany jest autor tematu.
Można by przygotować zestaw dwóch plików sprawiających problem, o treści nie naruszającej sekretów zawodowych i możliwie niewielkich, po czym załączyć je do postu z prośbą o sprawdzenie. Tradycyjnie przygotowaniem takich materiałów najbardziej zainteresowany jest autor tematu.
JJ
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Re: Problem z łączami w Calcu
Właśnie przeczytałem ten wątek, pewnie już po sprawie, ale nie ma rozwiązania więc się wypowiem.
Nie piszesz skąd pobrałeś dane do listy rozwijanej z produktami w arkuszu A.
Nazwy produktów i ceny powinny być pobrane razem jako zakres przy pomocy łącza z pliku Y do arkusza B w pliku X.
Przy tworzeniu łącza do drugiego pliku wykorzystaj kreatora funkcji i zastosuj funkcję DDE z włączoną opcją „Macierz”.
Listę rozwijaną w arkuszu A utwórz na podstawie zakresu komórek w arkuszu B z przekopiowanych za pomocą łącza z arkuszem 'Rowery Romet' w pliku Y.
W funkcji wyszukaj.ponowo osadzonej obok listy rozwijanej w komórce, w kolumnie B, wykorzystanej do wyszukiwania cen na podstawie produktu też włącz opcję „Macierz”.
Dane pobrane jako zakres poprzez łącze automatyczne („soffice”) dają pewność zgodności.
W przypadku pobrania samych wartości z kolumny ceny z arkusza w pliku Y bez kolumny produkty, po wstawieniu nowych wierszy nad osadzoną listą rozwijaną mogą występować przekłamania.
Tak jak pisze Jan_J, gdybyś pokazał przykład można by przeanalizować twoje czynności.
Mam plik X w którym mam arkusze A i B. W arkuszu B mam tabelę: w jednej kolumnie produkty, w drugiej odpowiadające im ceny.
Wpisujesz z „ręki”? czy używasz kreatora funkcji? – istotne w calcu!W komórkę z ceną wpisuję ścieżkę komórki z ceną danego produktu w pliku Y, też Calc. Ścieżka wygląda mniej więcej w ten sposób:
file://komp/folder/folder2/nowy_cennik_2016.ods’#$’Rowery Romet’.E$9
Nie piszesz skąd pobrałeś dane do listy rozwijanej z produktami w arkuszu A.
Nazwy produktów i ceny powinny być pobrane razem jako zakres przy pomocy łącza z pliku Y do arkusza B w pliku X.
Przy tworzeniu łącza do drugiego pliku wykorzystaj kreatora funkcji i zastosuj funkcję DDE z włączoną opcją „Macierz”.
Listę rozwijaną w arkuszu A utwórz na podstawie zakresu komórek w arkuszu B z przekopiowanych za pomocą łącza z arkuszem 'Rowery Romet' w pliku Y.
W funkcji wyszukaj.ponowo osadzonej obok listy rozwijanej w komórce, w kolumnie B, wykorzystanej do wyszukiwania cen na podstawie produktu też włącz opcję „Macierz”.
Dane pobrane jako zakres poprzez łącze automatyczne („soffice”) dają pewność zgodności.
W przypadku pobrania samych wartości z kolumny ceny z arkusza w pliku Y bez kolumny produkty, po wstawieniu nowych wierszy nad osadzoną listą rozwijaną mogą występować przekłamania.
Tak jak pisze Jan_J, gdybyś pokazał przykład można by przeanalizować twoje czynności.
LinuxMint 18, Windows 7, LibreOffice (6.0.7)-64bit