Arkusz do oblicznia w pamięci.

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
qpietz

Arkusz do oblicznia w pamięci.

Post autor: qpietz »

Witam.
Panowie, potrzebuję stworzyć sobie tablicę z działaniami na dodawanie, odejmowanie, dzielenie,mniżenie wraz z wynikami.Taką jak w załączniku.Bardzo proszę o podanie funkcji jaką należy wpisać w arkuszu kalkulacyjnym,aby otrzymać działania podobne jak w tablicy w załączniku.Proszę o łopatologiczny język w tej sprawie ponieważ jestem całkowitym laikiem w tym temacie.Tablice potrzebuję do ćwiczeń obliczania w pamięci.

Pozdrawiam.
Załączniki
357.docx
(13.04 KiB) Pobrany 150 razy
OpenOffice to 4.1.1. windows 7
therminus

Re: Arkusz do oblicznia w pamięci.

Post autor: therminus »

qpietz pisze:Witam.
Panowie, potrzebuję stworzyć sobie tablicę z działaniami na dodawanie, odejmowanie, dzielenie,mniżenie wraz z wynikami.Taką jak w załączniku.
Jeśli o mnie chodzi to zupełnie nie rozumiem co autor ma na myśli. Czy te liczby mają być całkowicie przypadkowe, czy też z jakiegoś zakresu? Ponadto w post piszesz o czterech działaniach, a w przykładowym pliku podajesz tylko odejmowanie. Jeśli jednak zamiast tego minusa mają być inne operatory, to nie pojmuję jakim sposobem pomnożysz albo co ciekawsze, podzielisz w pamięci następujące liczby: 852-965
LibreOffice 6.3 na Windows 10
qpietz

...tak to mają być liczby przypadkowe jeżeli chodzi o odejmowanie i dodawanie.Natomiast w dzieleniu i mnożeniu były by bardziej proste działania z przedziału od jeden do np.200.

Pozdrawiam.
qpietz

...przy dodawaniu i odejmowaniu myślę,że lepiej by było gdyby liczby były z przedziału,który sam bym mógł ustalić.
therminus

Post autor: therminus »

qpietz pisze:...przy dodawaniu i odejmowaniu myślę,że lepiej by było gdyby liczby były z przedziału,który sam bym mógł ustalić.
Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że tutaj można wykorzystać funkcję LOS.ZAKR
Możesz sam edytować wartości przedziału. To bardzo proste. Minimalnie bardziej skomplikowany jest dzielnik

Kod: Zaznacz cały

=LOS.ZAKR(2;(M3-2))
Oznacza to, że dzielnik będzie losowany z liczb z przedziału dzielna minus 2
Możesz oczywiście ustalić sobie inne wartości. Jeśli coś jest niezrozumiałe, to pytaj.
Załączniki
tabelki.ods
(23.4 KiB) Pobrany 169 razy
LibreOffice 6.3 na Windows 10
qpietz

To jest dokładnie to o co mi chodziło.Zupełnie jednak nie wiem w jak zmieniać te wartości.Co gdzie wpisywać aby wychodziły takie tabelki jak w tym załączniku,który przesłałes.
qpietz

Wielkie dzięki therminus.
ODPOWIEDZ