Arkusz do oblicznia w pamięci.
Arkusz do oblicznia w pamięci.
Witam.
Panowie, potrzebuję stworzyć sobie tablicę z działaniami na dodawanie, odejmowanie, dzielenie,mniżenie wraz z wynikami.Taką jak w załączniku.Bardzo proszę o podanie funkcji jaką należy wpisać w arkuszu kalkulacyjnym,aby otrzymać działania podobne jak w tablicy w załączniku.Proszę o łopatologiczny język w tej sprawie ponieważ jestem całkowitym laikiem w tym temacie.Tablice potrzebuję do ćwiczeń obliczania w pamięci.
Pozdrawiam.
Panowie, potrzebuję stworzyć sobie tablicę z działaniami na dodawanie, odejmowanie, dzielenie,mniżenie wraz z wynikami.Taką jak w załączniku.Bardzo proszę o podanie funkcji jaką należy wpisać w arkuszu kalkulacyjnym,aby otrzymać działania podobne jak w tablicy w załączniku.Proszę o łopatologiczny język w tej sprawie ponieważ jestem całkowitym laikiem w tym temacie.Tablice potrzebuję do ćwiczeń obliczania w pamięci.
Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- 357.docx
- (13.04 KiB) Pobrany 150 razy
OpenOffice to 4.1.1. windows 7
Re: Arkusz do oblicznia w pamięci.
Jeśli o mnie chodzi to zupełnie nie rozumiem co autor ma na myśli. Czy te liczby mają być całkowicie przypadkowe, czy też z jakiegoś zakresu? Ponadto w post piszesz o czterech działaniach, a w przykładowym pliku podajesz tylko odejmowanie. Jeśli jednak zamiast tego minusa mają być inne operatory, to nie pojmuję jakim sposobem pomnożysz albo co ciekawsze, podzielisz w pamięci następujące liczby: 852-965qpietz pisze:Witam.
Panowie, potrzebuję stworzyć sobie tablicę z działaniami na dodawanie, odejmowanie, dzielenie,mniżenie wraz z wynikami.Taką jak w załączniku.
LibreOffice 6.3 na Windows 10
...tak to mają być liczby przypadkowe jeżeli chodzi o odejmowanie i dodawanie.Natomiast w dzieleniu i mnożeniu były by bardziej proste działania z przedziału od jeden do np.200.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
...przy dodawaniu i odejmowaniu myślę,że lepiej by było gdyby liczby były z przedziału,który sam bym mógł ustalić.
Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że tutaj można wykorzystać funkcję LOS.ZAKRqpietz pisze:...przy dodawaniu i odejmowaniu myślę,że lepiej by było gdyby liczby były z przedziału,który sam bym mógł ustalić.
Możesz sam edytować wartości przedziału. To bardzo proste. Minimalnie bardziej skomplikowany jest dzielnik
Kod: Zaznacz cały
=LOS.ZAKR(2;(M3-2))Możesz oczywiście ustalić sobie inne wartości. Jeśli coś jest niezrozumiałe, to pytaj.
- Załączniki
-
- tabelki.ods
- (23.4 KiB) Pobrany 169 razy
LibreOffice 6.3 na Windows 10
To jest dokładnie to o co mi chodziło.Zupełnie jednak nie wiem w jak zmieniać te wartości.Co gdzie wpisywać aby wychodziły takie tabelki jak w tym załączniku,który przesłałes.