Pomoc z kopiowaniem

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
Lubel

Pomoc z kopiowaniem

Post autor: Lubel »

Witam, mam problem z plikiem z załącznika.
Chodzi o komórki od AC21 do BB21 czy jest możliwość tak je skopiować do innych tabelek by nie zmieniły wartości?
Przykładowo jeżeli skopiuje tabelkę AC21 (wartość: =C15*C21) do tabelki AC22 to zmieni mi się wartość na =C16*C22, i tutaj moje pytanie jak skopiować te komórki tak aby w tabelce AC22 była wartość =C15*C21. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam, P.L.
Załączniki
kalkulator.ods
(13.34 KiB) Pobrany 151 razy
OpenOffice 3.2 na Windows 7
Jan_J

Re: Pomoc z kopiowaniem

Post autor: Jan_J »

Przy kopiowaniu zawartości komórki element adresu poprzedzony symbolem $ nie zmienia się.
Przy kopiowaniu w trybie edycji komórki tekst formuły nie zmienia się nigdy.
Sądzę, że pierwsza możliwość jest wygodniejsza dla codziennego stosowania.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Lubel

Czyli co mam zrobić?
Jan_J

Zmodyfikować formuły.

Pracochłonność zależy od tego, na ile różnorodnych formuł używa skoroszyt. W typowym przypadku tabeli obliczeniowej rodzajów formuł jest tyle, ile kolumn. W praktyce może być różnie; nic konkretnego nie da się powiedzieć.

Można też zrobić tak: klawiszami <Ctrl+~> odsłonić widoczność formuł; arkusz (nie skoroszyt, tylko pojedynczą planszę) wyeksportować do pliku csv. Otworzyć ten csv ulubionym technicznym edytorem nieformatującym (np. Notepad++ lub równoważny). Za pomocą dialogu "Znajdź i zamień" uzupełnić znaki dolara w adresach używanych w treści formuł. Zaznaczyć cały tekst i wkleić go (Wklej specjalnie/Niesformatowany tekst) do skoroszytu, począwszy od komórki A1. Skoroszyt przy tej operacji powinien pozostawać z widokiem odkrytych formuł.

Możesz też zrobić to samo wybiórczo, tylko z kolumnami obliczeniowymi zamiast z całą planszą.

Jeśli wszystko się uda, powinniśmy otrzymać stronę arkusza ze zmienioną zawartością formuł, z niezmienionymi wartościami stałymi i formatowaniem. Jedyne, co może sprawić problem, to scalone komórki.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
belstar

Post autor: belstar »

Można też zaznaczyć cały arkusz i skorzystać ze skrótu klawiaturowego Shift + F4, naciskasz do czasu uzyskania pożądanego efektu. Zadziała jeśli w całym arkuszu formuły masz bez znaku $. Spróbuj na pojedynczej komórce, podglądając jak zmienia się adresowanie.
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
Lubel

A jak zrobić tak by komórkach AC21 - BB31 przy kopiowaniu zmieniła się tylko jedna wartość? Przykładowo mam w AC21 działanie =C15*C21 i jak zrobić by w AC22 po kopiowaniu zaszło działanie =C15*C22, chcę aby C15 się nie zmieniło.
Jan_J

Zrób z =C15*C22 formułę =C$15*C22, jeżeli kopiujesz wzdłuż kolumny, albo =$C$15*C22, jeżeli kopiujesz w obu kierunkach.
JJ
Lubel

Dziękuje za pomoc ;)
ODPOWIEDZ