modyfikacja wprowadzonych rekordów

Użytkowanie programu bazodanowego
laik

modyfikacja wprowadzonych rekordów

Post autor: laik »

Witam, właśnie zaczynam pracę z open office base. Jestem totalnym laikiem i nie wiem dokładnie jak się po tym programie poruszać. Natrafiłam na problem związany z tym, że nie mogę dodawać/modyfikowć/usuwać danych zawartych w zapisanym już rekordzie. Projektując formularz nie zaznaczałam okienek blokujących te funkcje, więc rozumiem, że analogicznie powinny być one dostępne. W czym może być problem i jak można go rozwiązać. Mam jeszcze jedno pytanie związane z formularzem, czy można go otworzyć wchodząc bezpośrednio w dany rekord w tabeli, czy trzeba go otwierać zawsze przez zakładkę formularze? Przepraszam za nieprofesjonalne słownictwo, mam nadzieję, ze mimo wszystko wiadomo o co chodzi. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Open Office 4.1.1, Windows
laik

Re: modyfikacja wprowadzonych rekordów

Post autor: laik »

teraz widzę, ze po zapisaniu tabeli nie mogę zrobić z nią nic, nie tylko wyżej wymienionych czynności, ale też dodać nowego rekordu
Open Office 4.1.1, Windows
Jan_J

Re: modyfikacja wprowadzonych rekordów

Post autor: Jan_J »

Tabela jest bytem niższego rzędu niż formularz. Formularz operuje na tabeli (albo na tabelach, zapytaniach, perspektywach), a tabela nic nie wie o istnieniu formularza.
Stąd wynika, że ani z poziomu edycji struktury tabeli, ani edycji jej danych, formularza wywołać się nie da.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ