Jak podzielić stronę dokładnie na pół i zapamiętać to?
Jak podzielić stronę dokładnie na pół i zapamiętać to?
Jestem początkującym użytkownikiem Writera. Mam taki nietypowy problem. Muszę zrobić kilkadziesiąt strona A4, które będą podzielone dokładnie na pół. Na każdej z tych stron będzie tekst oraz grafika, ale to nieistotne. Nie wiem jak mam się za to zabrać, żeby na każdej stronie był taki sam podział. Dobrze, aby można to było jakoś zapamiętać.
Apache OpenOffice 4.1.1 / Windows 7 64 bits
Re: Jak podzielić stronę dokładnie na pół i zapamiętać to?
Pierwsze co mi przyszło do głowy to tabela z jedną kolumną oraz dwoma wierszami. Całość rozciągnij na całą stronę i zapisz do szablonu.
Open Office 3.4.1 z Windows 8.1
O to mi chodziło. A te linie od tabeli jak usunąć? Próbowałem zmienić ich kolor na biały, tylko problem jest taki, że poszczególne strony mogą mieć różne tło i musiałbym za każdym razem tak zmieniać.
Apache OpenOffice 4.1.1 / Windows 7 64 bits
Zajrzyj do załącznika
Open Office 3.4.1 z Windows 8.1
Oprócz tabeli wykorzystać się da także ramki oraz sekcje.
// Ale edytor biurowy nie jest najlepszym środowiskiem do takich zadań. Bo brak w nim złożonych wzorców formatowania, brak także możliwości samodzielnego definiowania powtarzalnych wzorców o zmiennej treści.
// Ale edytor biurowy nie jest najlepszym środowiskiem do takich zadań. Bo brak w nim złożonych wzorców formatowania, brak także możliwości samodzielnego definiowania powtarzalnych wzorców o zmiennej treści.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)