Pierwsza baza-ktoś oceni?

Użytkowanie programu bazodanowego
BIG_MICHU

Pierwsza baza-ktoś oceni?

Post autor: BIG_MICHU »

Witam,
jestem nowy na forum, ale myślę że mnie nie zjecie ;)
To moja pierwsza baza, dlatego proszę o wyrozumiałość wyjadaczy.
Postanowiłem sobie nieco ułatwić pracę poprzez wpisywanie wykopalisk do bazy, bo mam nadzieję, że szybciej uzyskam dostęp do interesujących mnie informacji.
O bazach danych nie mam pojęcia, ale trochę powalczyłem i coś tam powstało.
Prosiłbym, aby fachowcy na to zerknęli i podpowiedzieli coś na co mogłem nie zwrócić uwagi na etapie projektowania.
Coś z czym mam spory kłopot, to pola tekstowe zawierające opis, literaturę, chronologię. Gdzieś doczytałem, że max ilość znaków to 200, a ja potrzebowałbym znacznie więcej. Umieścić kilka takich pól? A może opisywać szczegółowo w osobnym pliku tekstowym i w bazie tylko go podłączyć?
Druga rzecz... mam kilka formularzy do wprowadzania danych, z których później korzystam w formularzu głównym. A można te wszystkie formularze połączyć w jeden? Gdzieś czytałem o ukrywanych etykietach i sekcjach, ale to pewnie bardzo skomplikowane?
Zapewne będę miał jeszcze pytania gdy przejdę do wyszukiwania danych, ale na razie tyle.
Załączniki
Turcja.odb
(74.26 KiB) Pobrany 234 razy
OpenOffice 4.1.1
Jan_J

Re: Pierwsza baza-ktoś oceni?

Post autor: Jan_J »

Zastrzeżeń będzie dużo. Ogólnie rzecz biorąc, zanim się weźmiemy za realizację bazy w jakimś środowisku/programie, trzeba dokładnie wiedzieć, jaki efekt chcemy uzyskać. Analityczny etap racy jest niezależny od przyszłego narzędzia, przynajmniej jeżeli już wiadomo, że na to być baza relacyjna.

Przede wszystkim trzeba rozróżniać typy danych, wiedzieć co to są liczby całkowite, dziesiętne, zmiennopozycyjne, wartości logiczne, znakowe, tekstowe i daty. A także, kiedy je stosować, tj. umieć rozbijać złożone zapisy na układy prostych jednostek.
Po drugie, takim rozbijaniem rządzą pewne reguły, z grubsza po to, żeby się nie powtarzać. Więc jeżeli coś się stało na obiekcie XX w mieście P w kraju Q, to nie wpisujemy nazwy ani kodu miasta czy kraju do rekordu opisującego dany fakt, tylko trzymamy osobny zapis, że miasto P leży w kraju Q, obiekt XX leży w mieście P, a zdarzenie miało miejsce w XX.
Po trzecie, co to są klucze obce, i jak ich używać (w związku z powyższym).
Po czwarte, jakich schematów/szablonów ożywa się do odwzorowywania różnego rodzaju związków między złożonymi obiektami. Np. związek pracownika z jego legitymacją będzie różnowartościowy, związek miasta z krajem -- nieróżnowartościowy, ale funkcyjny, a związek pracownika z odkryciem albo artefaktu z literaturą to związki wielowartościowe.

Tak że wstępny opis powinien zawierać nawet słowną informację o celu założenia bazy i przedmiocie jej działania; z tego winny wynikać założenia dot. tabel.

Dopiero kiedy to się uporządkuje, warto zakodować schemat w programie typu base albo podobnym. Warto pamiętać, że baza HSQL 1.8 wbudowana w Base'a ma bardzo słabą obsługę danych typu datowego. Ograniczenie znika w przypadku baz zewnętrznych, niekoniecznie serwerowych, np. HSQL 2.x albo Firebird.

O tym wszystkim traktują podręczniki. Miguel Hernandez: Bazy danych dla zwykłych śmiertelników to niezłe wprowadzenie dla niespecjalistów, a także dla początkujących specjalistów "w temacie" baz danych dla uwrażliwienia ich na kontakty z klientami-niespecjalistami.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
BIG_MICHU

No cóż... większość brzmi dla mnie jak jakieś magiczne zaklęcia ;) Ale spróbować można, najwyżej nie wyjdzie i nadal będę przewracał w segregatorze kartki z opisem wykopalisk ;/
Wiem czego od bazy oczekuję:
- szybkiego wyszukiwania przedmiotów, np: wg materiału z jakiego są wykonane, wg miejsca wykopalisk, po dacie odkrycia, po warstwie na jakiej zostały znalezione.... no i na podstawie takich zestawień ich porównywanie.

Polecana książka trochę trudna do zdobycia, a jakieś inne pozycje, które by mi mogły pomóc?
OpenOffice 4.1.1
Jan_J

Post autor: Jan_J »

C. J. Date, Relacyjne bazy danych dla praktyków. Ale wbrew pozorom to jest dość teoretyczna książka, z ciężkim, hermetycznym językiem.

Wszystkie książki Jeffreya Ullmanna z bazami danych w tytule. Te książki z kolei z założenia dają podstawy teoretyczne, ale napisane są ładnym językiem i z ładnymi przykładami.

A może po prostu zrób (fikcyjne) zestawienie przykładowych rekordów, w różnych typowych konfiguracjach, tak jak je notujesz na fiszkach skoroszytu? plus zwięzłe komentarze, co jest czym, żeby nie trzeba zgadywać?
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
BIG_MICHU

Zmieniłem trochę bazę - dodałem w pomocniczych tabelach ID, a w głównej tabeli odwołuję się do danych z tabel pomocniczych po ID. No przynajmniej tak mi się wydaje ;) Teraz wygląda to nieco lepiej?
Karta_wykopaliska to przykład karty, którą obecnie wypełniam, drukuję i wpinam do segregatora.
Załączniki
karta_wykopaliska.odt
(11.13 KiB) Pobrany 231 razy
Turcja.odb
(68 KiB) Pobrany 233 razy
OpenOffice 4.1.1
ODPOWIEDZ