[Solved] Makro otwierające/zamykające kolejne pliki Calc
[Solved] Makro otwierające/zamykające kolejne pliki Calc
Chciałbym napisać makro które będzie otwierało i zamykało określone pliki libre Calc.
Próbowałem zarejestrować takie makro ale rejestrator makr nie rejestruje zdarzeń wybieranych z menu.
Jeżeli ktoś ma pod ręką przykład takich makr otwierających i zamykających pliki Calc będę wdzięczny za pomoc.
Próbowałem zarejestrować takie makro ale rejestrator makr nie rejestruje zdarzeń wybieranych z menu.
Jeżeli ktoś ma pod ręką przykład takich makr otwierających i zamykających pliki Calc będę wdzięczny za pomoc.
Ostatnio zmieniony czw gru 11, 2014 1:00 pm przez PIR30, łącznie zmieniany 1 raz.
OpenOffice 3.6 na Windows Vista
Re: Makro otwierające/zamykające kolejne pliki Calc
Zobacz tutaj: https://suite.io/mark-alexander-bain/xtk2aa
Open Office 3.4.1 z Windows 8.1
Dzięki za link.
Otwieranie plików działa
ale niestety makra w tych plikach nie chcą się uruchamiać
czy istnieje sposób otwarcia pliku z włączonymi makrami,
lub przynajmniej taki sposób aby system chociaż zapytał czy je włączyć a nie domyślnie je blokował.
Otwieranie plików działa

lub przynajmniej taki sposób aby system chociaż zapytał czy je włączyć a nie domyślnie je blokował.
Ma się dać. W jaki sposób się odwołujesz do tych makr?
Btw., jeżeli sytuacja "muszę otworzyć plik, bo tam są przydatne makra" powtarza się regularnie, warto rozważyć zmianę modelu przechowywania kodu: zamiast w dokumentach, używać bibliotek -- katalogów w konfiguracji pakietu albo użytkownika pakietu. Prawdę mówiąc, dokumenty są niezłe do przechowywania danych. Wstawianie makr do dokumentów jest rozwiązaniem popularnym i łatwym, ale nadużywanym i mało eleganckim.
Btw., jeżeli sytuacja "muszę otworzyć plik, bo tam są przydatne makra" powtarza się regularnie, warto rozważyć zmianę modelu przechowywania kodu: zamiast w dokumentach, używać bibliotek -- katalogów w konfiguracji pakietu albo użytkownika pakietu. Prawdę mówiąc, dokumenty są niezłe do przechowywania danych. Wstawianie makr do dokumentów jest rozwiązaniem popularnym i łatwym, ale nadużywanym i mało eleganckim.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Nie mam wyjścia makra muszę przechowywać w plikach bo będą z nich korzystali inni użytkownicy którzy nie mają możliwości zapisania na stałe zmiany konfiguracji swojej libry(konfiguracja na nowo za każdym razem mija się z celem).
Problem być może leży po stronie mojej instalacji libre spróbuję jeszcze na innym kompie.
Problem być może leży po stronie mojej instalacji libre spróbuję jeszcze na innym kompie.
Niestety makra nadal nie działają
i nie mam sposobu jak je odblokować.
Próbowałem na różnych dystrybucjach i nadal efekt ten sam.
Jeżeli macie jakieś sugestie proszę o pomoc

Próbowałem na różnych dystrybucjach i nadal efekt ten sam.
Jeżeli macie jakieś sugestie proszę o pomoc
Ten koduruchamia wskazane makro w Libre 4.1, 4.2 i 4.3. Patrz https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=45088
Kod: Zaznacz cały
sub test
Dim aOdsProps(1) as new com.sun.star.beans.PropertyValue
aOdsProps(0).name = "MacroExecutionMode"
aOdsProps(0).Value = 4
frame = ThisComponent.CurrentController.Frame
MyDoc = frame.LoadComponentFromUrl("file:///ścieżka_do_dokumentu.ods", "_default", 0, aOdsProps())
uMacroUrl = "macro://nazwa_dokumentu/Standard.Module1.tescik"
oDispatch = createUnoService( "com.sun.star.frame.DispatchHelper" )
oDispatch.executeDispatch( StarDesktop, uMacroUrl, "", 0, Array() )
end sub
JJ
Re:[SOLVED] Makro otwierające/zamykające kolejne pliki Calc
Dzięki teraz działa pięknie
.
To wyczerpuje temat.

To wyczerpuje temat.