Szablon faktury VAT w Writerze - kilka pytań

Użytkowanie edytora dokumentów
Sylfka1992

Szablon faktury VAT w Writerze - kilka pytań

Post autor: Sylfka1992 »

Witam,

Prowadzę działalność gospodarczą i ze względu na to, że chcę wystawiać "ładne i estetyczne" faktury VAT, stworzyłam do nich elegancki szablon w Writer Open Office. Chciałabym go nieco modyfikować, bo teraz jest baaardzo laicki. ;) Zamiast danych nabywcy wpisany jest po prostu tekst "tu dane nabywcy", zamiast kwot i numerów "xxx". :lol: Do tworzenia szablonu nie użyłam żadnych tabelek ani funkcji kalkulacyjnych, wszystko wprowadzam i obliczam sama. :roll:
Chcę zmienić ten szablon na bardziej profesjonalny :D by wystawiać faktury w kilkanaście sekund i w pełni użyć wszystkich funkcji, jakie udostępnia mi pakiet OpenOffice. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy w utworzonym rysunkowo polu "nabywca" mogę wstawić okno bez ramek, z rozwijaną listą wyboru stałych kontrahentów, których dane uzupełniałyby się według wzoru same? Jak to zrobić?
2. Czy na utworzoną rysunkowo tabelę typowo "fakturową" mogę nałożyć niewidoczną tabelę, z rozwijaną listą usług konfigurowalnych (tj. np. stworzenie grafiki dla ... reszta do uzupełnienia) oraz polami liczbowymi, w których kwoty obliczałyby się same na podstawie wpisanej sumy brutto? jak to wykonać krok po kroku?
3. Czy mogę ustawić jakąś opcję, aby data wystawienia faktury była zgodna z datą np. w systemie? W jaki sposób?
4. Czy w polu "słownie" mogę ustawić automatyczne wpisywanie słownej wartości złotowej na podstawie liczby wpisanej w jakimś innym polu? Jak?
5. Czy mogę zablokować stałe treści na fakturze, tak aby nie można było nawet przypadkiem ich edytować, takie jak numer konta czy nazwa firmy?

Z góry dziękuję za wszelkie porady i wskazówki. :bravo:
Open Office 4.1.1. pod Windows 8.1.
Awatar użytkownika
Nimil

Re: Szablon faktury VAT w Writerze - kilka pytań

Post autor: Nimil »

Zamiast odkrywać koło na nowo pobierz gotowy szablon faktury do calc.
Załączniki
service-invoice-for-freelancers.ots
(24.06 KiB) Pobrany 1022 razy
Open Office 3.4.1 z Windows 8.1
ODPOWIEDZ