Wielka przerwa w tekście, nie do zlikwidowania
-
Wielka przerwa w tekście, nie do zlikwidowania
Witam, to mój pierwszy post na tej stronie, wynikający z rosnącej desperacji. W dokumencie zrobiła mi się duża przerwa i nijak nie mogę jej usunąć, nawet gdy uda się poprawić po zapisaniu i otworzeniu pliku znowu się pojawia. Przesyłam plik w załączniku. Mógłby ktoś pomóc mi ją zlikwidować? Pozdr. PS. Dziwi mnie pojawiający się nagminnie problem, polegający na nie zapisywaniu się zmian. Po ponownym otwieraniu dokumentu błędy (np. w przypisach) "wracają". Nie potrafię tego pojąć.
- Załączniki
-
- WSTĘP 1.0.doc
- (16 KiB) Pobrany 282 razy
OpenOffice 3.4
Re: Wielka przerwa w tekście, nie do zlikwidowania
Bez przesady, prościutki dokument, wygląda zwyczajnie. Gdzie ta przerwa?
Może zaktualizuj Writera z wersji 3.4 do Apache 4.1, ew. Libre 4.1.
Aha, i nie rób wcięć akapitowych tabulatorem, tylko właściwościami podstawowego stylu używanego do akapitów (F11).
Może zaktualizuj Writera z wersji 3.4 do Apache 4.1, ew. Libre 4.1.
Aha, i nie rób wcięć akapitowych tabulatorem, tylko właściwościami podstawowego stylu używanego do akapitów (F11).
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
-
Przerwa następuje po "przeznaczony na opis różnych typologii propagandy." i ciągnie się przez całą stronę.
OpenOffice 3.4
Ja tam, posługując się dwojakim narzędziem (LO 4.1, AOO 4.1 @ Windows 7) widzę w ww. miejscu jedynie zwykły koniec akapitu, bez żadnej przerwy.
JJ
-
U mnie jest tak, a tam nie powinien być kolejny akapit.
OpenOffice 3.4
Ciemna górna krawędź strony wskazuje, że masz tam wymuszone przełamanie, albo ręcznie (Ctrl+Enter), albo przez styl.
Ja jednak nic takiego nie widzę. Być może jest to błąd Twojego OO 3.4 w interpretacji pliku doc?
Ja jednak nic takiego nie widzę. Być może jest to błąd Twojego OO 3.4 w interpretacji pliku doc?
JJ
Zaznacz wszystko i wklej do nowego dokumentu jako niesformatowany tekst.
-
Zaznaczam wszystko, wklejam do nowego jako niesformatowany tekst, zmieniam marginesy na 3,5 z lewej, 2,5 z prawej. Na razie jest ok. Dodaję stopkę i numer strony. Jest ok. Wyłączam numerację pierwszej strony przez "style i formatowanie" i wtedy pojawia się przeerwa.
OpenOffice 3.4
Uwaga techniczna #1: nie używaj przestarzałej wersji oprogramowania. Zaktualizuj pakiet do Apache OpenOffice 4.1.0 albo LibreOffice 4.1.6/4.2.4.
Uwaga techniczna #2: nie używaj formatu DOC jako formatu roboczego. Pracuj na pliku w wersji ODT, a tylko gdy musisz go udostępnić komuś innemu, zapisz aktualną kopię jako DOC i ten plik wyślij. Drukuj tylko i wyłącznie z pliku PDF.
Uwaga merytoryczna: Polska uzyskała niepodległość 89 lat przed wyborami w 2007 roku, a nie 18 lat przed nimi, jak piszesz. Można to uznać za pomyłkę, błąd wynikający z nieznajomości terminologii dziedziny („niepodległość”, „suwerenność” i „wolność” w teorii państwa nie są pojęciami równoważnymi), nieumiejętność identyfikacji personalnych postaw i przekonań lub odseparowania ich wpływu na wyrażane poglądy albo jawną manipulację. Nie potrafię ocenić, która z tych możliwości jest gorsza.
Uwaga techniczna #2: nie używaj formatu DOC jako formatu roboczego. Pracuj na pliku w wersji ODT, a tylko gdy musisz go udostępnić komuś innemu, zapisz aktualną kopię jako DOC i ten plik wyślij. Drukuj tylko i wyłącznie z pliku PDF.
Uwaga merytoryczna: Polska uzyskała niepodległość 89 lat przed wyborami w 2007 roku, a nie 18 lat przed nimi, jak piszesz. Można to uznać za pomyłkę, błąd wynikający z nieznajomości terminologii dziedziny („niepodległość”, „suwerenność” i „wolność” w teorii państwa nie są pojęciami równoważnymi), nieumiejętność identyfikacji personalnych postaw i przekonań lub odseparowania ich wpływu na wyrażane poglądy albo jawną manipulację. Nie potrafię ocenić, która z tych możliwości jest gorsza.
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
-
Rzeczywiście w formacie odt ten błąd nie występuje, pierwszy raz spotykam się z taką rażącą niekompatybilnością w korzystaniu z Writera. Czyli uważasz, że Polska po 45-tym była niepodległa? Fajnie wiedzieć. 

OpenOffice 3.4
Nie wiem, do jakiej uczelni uczęszczasz, ale najwyraźniej poległa ona w swojej misji.michalgornicki pisze:Czyli uważasz, że Polska po 45-tym była niepodległa? Fajnie wiedzieć.
Nie musisz się ani ze mną zgadzać, ani korzystać z zaoferowanej przeze mnie pomocy. Ale powinieneś i beze mnie być w stanie przynajmniej dostrzec, że twierdzenie to jest kontrowersyjne i nie wyraża konsensusu przyjętego przez współczesnych historyków, prawników, politologów. I, jako takie, wymaga odnośnika do źródła je popierającego.
Mój blog o używaniu LibreOffice
-
Off top
Wesoło tutaj. Mnie ciekawi kiedy się skończy przepisywanie historii od nowa? W Japonii, uczniowie, na pytanie,
kto zrzucił bombę atomową na Hirosimę i Nagasaki w 85% odpowiadają, Związek Radziecki, czy Was też tak uczą?
Wesoło tutaj. Mnie ciekawi kiedy się skończy przepisywanie historii od nowa? W Japonii, uczniowie, na pytanie,
kto zrzucił bombę atomową na Hirosimę i Nagasaki w 85% odpowiadają, Związek Radziecki, czy Was też tak uczą?
Version: 5.2.5.1 Build ID: 0312e1a284a7d50ca85a365c316c7abbf20a4d22
Windows XP PRO SP3
Windows XP PRO SP3