Problemy z formatowaniem tekstu

Użytkowanie edytora dokumentów
Za2wrat

Problemy z formatowaniem tekstu

Post autor: Za2wrat »

Witam.

Całe życie użytkowałem MsOffice'a i dopiero niedawno przesiadłem się na Opena. Mam jednak straszny problem ze sformatowaniem strony do pracy magisterskiej. Otóż kiedy zaznaczam tytuł do wyśrodkowania, wyśrodkowuje mi się automatycznie cały tekst. I vice versa - kiedy chcę wyjustować tekst do lewej i prawej, justuje mi się również tytuł (mimo, że nie jest zaznaczony). Moje pytanie brzmi: co robię źle? Wiem, że to są podstawy, ale nijak nie mogę sobie z tym poradzić. Proszę o szybką odpowiedź, będę głęboko zobowiązany :)

Pozdrawiam!
OpenOffice T7 2.4.0.
Raknor
Kontakt:

Re: Problemy z formatowaniem tekstu

Post autor: Raknor »

Ciężko powiedzieć co źle robisz, gdy się nie widzi problemu. Mógłbyś załączyć jakiś dokument w którym występuje problem?
Możliwe, że zamiast korzystać ze stylów, wszystko robisz stylem domyślnym.
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Myślę, że nie odróżniasz końca akapitu (Enter) od końca wiersza (Shift+Enter). Włącz z listwy narzędziowej widok redakcyjny -- znaki niedrukowalne (¶), życie stanie się prostsze.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Za2wrat

Post autor: Za2wrat »

To jeszcze proszę o odpowiedź, jak wyłączyć styl domyślny i będę w pełni ukontentowany?

Pozdrawiam

Z2
OpenOffice T7 2.4.0.
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Trochę jakby chcieć mówić nie w żadnym języku, tylko mówić po prostu. Albo czytać tekst z ekranu nie używając żadnego konkretnego fontu. Nie da się.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Awatar użytkownika
Astur

Post autor: Astur »

Zdefiniuj swój własny minimalistyczny styl i uczyń go domyślnym
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
ODPOWIEDZ