Niedziałające łącza danych zewnętrznych po aktualizacji

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
kwfx

Niedziałające łącza danych zewnętrznych po aktualizacji

Post autor: kwfx »

Od kilku dni w arkuszach, gdzie umieszczone są dane zewnętrzne pojawił się błąd i dane te nie są pobierane. Poniżej zrzut ekranu z arkusza:
Obrazek

Gdy przejdę do elementu Menu --> Edytuj --> Łącza --> Modyfikuj. Otrzymuje poniższy komunikat:
Obrazek

oraz ten:
Obrazek

Na stronie, z której pobierane były dane nic się nie zmieniło. Sprawdziłem też czy można dodawać do arkusza łącza z innych stron www poprzez Wstaw --> Łącze do danych zewnętrznych, ale niestety bezskutecznie. Gdy próbuje skopiować adres ze strony www do poniższego pola jest to niemożliwe, natomiast po ręcznym wpisaniu pojawiają się powyższe błędy.
Obrazek

Co może być tego przyczyną? Jakie są możliwości rozwiązania tego problemu?
Apache OpenOffice 4.1.0 na Windows 7 Professional
Jan_J

Re: Niedziałające łącza danych zewnętrznych po aktualizacji

Post autor: Jan_J »

Od kilku dni w arkuszach
Od kilku dni ot tak sobie? czy może po aktualizacji OpenOffice? albo systemu?
Próbuję odtworzyć Twój problem na sofcie, który mam pod ręką: Apache OpenOffice 4.0.0 Portable @ Windows 7 Pro. Ale nie mogę: połączenie się nawiązuje i odświeża. Czyli jest jak ma być.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
chris_

Post autor: chris_ »

Pakiet nie był aktualizowany? Może pliki były aktualizowane, otwierane w jakimś innym programie? Jak nie, to próbować trzeba ze standardową diagnostyką.
LibreOffice (wersja stabilna) | Crunchbang
kwfx

Faktycznie, zapomniałem dodać, że korzystam od niedawna z najnowszej wersji 4.1.0.

Jednak nie brałem tego pod uwagę, gdyż pracuje na dwóch różnych komputerach, gdzie zainstalowane mam najnowsze wersje, a problem pojawił się tylko na jednym z nich.

Dokonam ponownej instalacji, a jeśli to nie odniesie skutku wrócę do poprzedniej wersji i dam znać, co okazało się skutecznym rozwiązaniem :)
kwfx

Program w najnowszej wersji działa poprawnie.

Brak możliwości aktualizacji łącz danych zewnętrznych, a także jak się okazało aktualizacji samego programu (Ogólny błąd Internetowy) był spowodowany działaniem komponentu HIPS oprogramowania zabezpieczającego i zapory Comodo Firewall.
ODPOWIEDZ