Tworzenie formularza do zakładów sportowych SOLVED
Tworzenie formularza do zakładów sportowych SOLVED
Dzień dobry w pracy bawimy się obstawiając mecze piłkarskie, jeśli ktoś obstawi poprawnie wynik otrzymuje 5pkt jeśli poprawny jest tylko rezultat otrzymuje 2punkty. Jak można stworzyć takie reguły, żeby arkusz automatycznie zliczał punkty każdemu po wpisaniu rezultatu meczu? mamy taki formularz jak na zdjęciu ale wpisujemy wszystko ręcznie.
- Załączniki
-
- Formularz
- z.jpg (126.78 KiB) Przejrzano 1812 razy
Ostatnio zmieniony wt cze 10, 2025 12:42 pm przez klupio, łącznie zmieniany 1 raz.
Apache OpenOffice 4.1.14
Re: Tworzenie formularza do zakładów sportowych
Trzeba było załączyć plik arkusza zamiast zrzutu obrazu, mógłbym zadziałać od razu na twojej tabeli. Nazwiska mogłeś przecież usunąć.
Załączam propozycje rozwiązania.
Załączam propozycje rozwiązania.
- Arkusz ma włączoną ochronę, aby zapobiec przypadkowemu usunięciu formuł.
- Ochrona nie ma hasła.
- Wymagane formuły znajdują się w kolumnach opisanych jako "Punkty", oraz w kolumnie "Punkty razem".
- Formuła w kolumnie "Punkty razem" jest formułą macierzową.
- Formatowanie warunkowe wyróżnia w obszarze typowania wyników osoby, które trafiły wynik i osoby, które trafiły rezultat (wygrana, przegrana, remis).
- Formatowanie warunkowe w kolumnie "Punkty razem" wyróżnia osoby o największej ilości punktów.
- Komórki przeznaczone na wpisanie wyniku podlegają kontroli poprawności danych. Można wpisać liczbę całkowitą, większa lub równą 0.
Ostatnio zmieniony wt cze 10, 2025 12:02 pm przez Jermor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunąłem załącznik z powodu błędów wskazanych przez @cwolan (patrz post poniżej) oraz dlatego, że w dalszej części zamieściłem działające rozwiązanie.
Powód: Usunąłem załącznik z powodu błędów wskazanych przez @cwolan (patrz post poniżej) oraz dlatego, że w dalszej części zamieściłem działające rozwiązanie.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Sorry. Dopiero teraz zobaczyłem w podpisie, że używasz Apache OpenOffice. W nim nie ma funkcji, którą zastosowałem w swoim rozwiązaniu. Jest dostępna w LibreOffice. Więc u ciebie ten arkusz nie zadziała.
Zamiennikiem funkcji WARUNKI(), jaką zastosowałem może być funkcja WYBIERZ(). Za chwilę umieszczę jej postać, chociaż namawiam do przeniesienia się ma LibreOffice.
Zamiennikiem funkcji WARUNKI(), jaką zastosowałem może być funkcja WYBIERZ(). Za chwilę umieszczę jej postać, chociaż namawiam do przeniesienia się ma LibreOffice.
Ważne!
Ważne!
@Jermor
Zgrabne rozwiązanie!
Mam jak dotąd tylko dwie drobne uwagi.
Ja wolę użyć funkcji SUMA.ILOCZYNÓW()
czy nawet lepiej
Dlaczego SUMA.ILOCZYNÓW() ? Po pierwsze, nie ma potrzeby wprowadzania jej w postaci funkcji macierzowej. Po drugie, formuła staje się czytelniejsza, choć to oczywiście kwestia gustu.
Zdecydowanie powinno być co najmniej (pisownia rozłączna).
Zgrabne rozwiązanie!
Mam jak dotąd tylko dwie drobne uwagi.
Czyli wprowadzana z Ctrl+Shift+Enter. Np. w komórce mamy T4
Kod: Zaznacz cały
=SUMA((MOD(KOLUMNA(B4:S4);3)=1)*JEŻELI(B4:S4="";0;B4:S4))Kod: Zaznacz cały
=SUMA.ILOCZYNÓW((MOD(KOLUMNA(B4:S4);3)=1)*JEŻELI(B4:S4="";0;B4:S4))Kod: Zaznacz cały
=SUMA.ILOCZYNÓW(MOD(KOLUMNA(B4:S4);3)=1;JEŻELI(B4:S4="";0;B4:S4))Komunikat dla kontroli poprawności danych brzmi: "Musi tu być liczba całkowita, conajmniej 0.".
Zdecydowanie powinno być co najmniej (pisownia rozłączna).
OpenOffice 1.1.5 – 4.1.16
LibreOffice 3.3.0.4 – 26.2
Windows 7,10,11 64-bit
Windows 7,10,11 64-bit
Wielkie dzieki za sugestie niestety widzę, że to nie mój level nie dam rady ogarnąć to samemu, w załączniku czysty arkusz z wipsanym jednym meczem jeśli ktoś chciałby mi pomóc będę bardzo wdzięczny Libre office tez posiadam tak na marginesie.
- Załączniki
-
- formularz.ods
- (13.4 KiB) Pobrany 26 razy
Ostatnio zmieniony pn cze 09, 2025 5:26 am przez klupio, łącznie zmieniany 1 raz.
Apache OpenOffice 4.1.14
W zdefiniowanym obszarze D1;D4:D11;G1;G4:G11;J1;J4:J11;M1;M4:M11;P1;P4:P11;S1;S4:S11 są komórki z 1. wiersza tj. D1;G1;J1;M1;P1;S1.
Jaki jest tego cel?
Zadany warunek to: wartośc komórki w zakresie T4:T11 jest równa MAKS(T1:T4)
Nie bardzo rozumiem. Proszę o wyjaśnienie.
Windows 7,10,11 64-bit
Windows 7,10,11 64-bit
Do kolegi @cwolan oraz innych czytelników.
SUMA.ILOCZYNÓW() w ostatniej proponowanej wersji jest najlepszym rozwiązaniem.
Przepraszam za "conajmniej". To sprawdzanie postanowiłem dodać, gdy już zamknąłem projekt i miałem go załączyć do postu. No i z rozpędu tak wyszło.
Formatowania warunkowe. Sam nie wiem, dlaczego tak wyszło. Śpieszyłem się czy co? Oczywiście w pierwszym nie powinno być żadnych komórek z wiersza 1. W drugim zakresem powinny być komórki z wiersza od 4 do 11.
Dobrze, że chociaż idea była dobra.
SUMA.ILOCZYNÓW() w ostatniej proponowanej wersji jest najlepszym rozwiązaniem.
Przepraszam za "conajmniej". To sprawdzanie postanowiłem dodać, gdy już zamknąłem projekt i miałem go załączyć do postu. No i z rozpędu tak wyszło.
Formatowania warunkowe. Sam nie wiem, dlaczego tak wyszło. Śpieszyłem się czy co? Oczywiście w pierwszym nie powinno być żadnych komórek z wiersza 1. W drugim zakresem powinny być komórki z wiersza od 4 do 11.
Dobrze, że chociaż idea była dobra.
Ważne!
Ważne!
Odsyłam ci przygotowany formularz.
Zastosowałem się do uwag @cwolan.
Arkusza można użyć w LibreOffice. Ze względu na zastosowaną funkcję WARUNKI() nie można go wykorzystać w Apache OpenOffice.
Arkusz ma włączoną ochronę z opcją dostępu tylko do komórek niechronionych. Dzięki temu, do wpisania wartości, można uaktywnić tylko komórki, które nie są chronione.
Komórkami niechronionymi w arkuszu są:
W obszarach wpisywania wyników działa kontrola poprawności danych dopuszczająca do wpisania tylko liczby całkowitej 0 lub większej.
Formatowanie warunkowe, w obszarze punktów uzyskanych przez użytkowników, zaznacza pozycje z punktami większymi od 0.
Formatowanie warunkowe zaznacza w obszarze sumy punktów pozycje o największej liczbie punktów.
Arkusza można użyć w LibreOffice. Ze względu na zastosowaną funkcję WARUNKI() nie można go wykorzystać w Apache OpenOffice.
Arkusz ma włączoną ochronę z opcją dostępu tylko do komórek niechronionych. Dzięki temu, do wpisania wartości, można uaktywnić tylko komórki, które nie są chronione.
Komórkami niechronionymi w arkuszu są:
- Komórki z nazwami drużyn;
- komórki przeznaczone na nazwiska;
- komórki przeznaczone na wyniki rozgrywek.
W obszarach wpisywania wyników działa kontrola poprawności danych dopuszczająca do wpisania tylko liczby całkowitej 0 lub większej.
Formatowanie warunkowe, w obszarze punktów uzyskanych przez użytkowników, zaznacza pozycje z punktami większymi od 0.
Formatowanie warunkowe zaznacza w obszarze sumy punktów pozycje o największej liczbie punktów.
- Załączniki
-
- formularz.ods
- (39.22 KiB) Pobrany 26 razy
Ważne!
Ważne!
Formuła w komórce AV7
Zdaje się, że zapis funkcji MOD można uprościć: MOD(KOLUMNA(C7:AU7);3)
Kod: Zaznacz cały
=SUMA.ILOCZYNÓW((MOD(KOLUMNA(C7:AU7)-3;3)=2)*JEŻELI(C7:AU7="";0;C7:AU7))Zamiast WARUNKI() można użyć zagnieżdżonej funkcji JEŻELI(). To zadanie trywialne. Działać będzie i w LibO, i w AOO.
Windows 7,10,11 64-bit
Windows 7,10,11 64-bit
@klupio napisał, że ma LibreOffice, więc nie chciało mi się pisać formuły alternatywnej.
MOD() rzeczywiście można uprościć, bo numer analizowanej kolumny nie musi być normalizowany do nr pozycji w obszarze danych.
MOD() rzeczywiście można uprościć, bo numer analizowanej kolumny nie musi być normalizowany do nr pozycji w obszarze danych.
Ważne!
Ważne!
Wielkie dzięki Jermor jest, że tak powiem petarda super działa w Libre. Dziękuje również cwolan za sugestie. PozdrawiamJermor pisze: ↑pn cze 09, 2025 8:50 pm Odsyłam ci przygotowany formularz.
Komórkami niechronionymi w arkuszu są:Ochrona nie ma założonego hasła, po jej wyłączeniu można dokonać w arkuszu dowolnych zmian, jednak potem warto ją włączyć ponownie.
- Komórki z nazwami drużyn;
- komórki przeznaczone na nazwiska;
- komórki przeznaczone na wyniki rozgrywek.
Apache OpenOffice 4.1.14