Formatowanie warunkowe - wygasające terminy
Formatowanie warunkowe - wygasające terminy
Witam
Potrzebuje ustawić formule warunkowa dla kolumny tak aby po otwarciu pliku wskazywała kolorem czerwonym daty które minęły a kolorem żółtym daty które zakończą się w ciągu 30 dni
Stworzyłem plik w libra office bo taki mam w pracy, niestety nie znalazłem nic w necie oprócz poradnika dla excela
Niestety funkcje nie współpracują ze mną
Dla jasności potrzebuje reguł jak na linku poniżej.
Możecie mi pomóc?
https://youtu.be/OmGgwkAlL8U?si=JNMxSh4anjj3xv4K
Potrzebuje ustawić formule warunkowa dla kolumny tak aby po otwarciu pliku wskazywała kolorem czerwonym daty które minęły a kolorem żółtym daty które zakończą się w ciągu 30 dni
Stworzyłem plik w libra office bo taki mam w pracy, niestety nie znalazłem nic w necie oprócz poradnika dla excela
Niestety funkcje nie współpracują ze mną
Dla jasności potrzebuje reguł jak na linku poniżej.
Możecie mi pomóc?
https://youtu.be/OmGgwkAlL8U?si=JNMxSh4anjj3xv4K
Libre Office
Re: Formatowanie warunkowe - wygasające terminy
Użyj formatowania warunkowego: Format → Warunkowe → Zarządzaj.
W tym przypadku potrzebujesz dwóch reguł:
* dla oznaczenia spraw przedawnionych (z datą wcześniejszą niż referencyjna)
* dla spraw, których termin jest bliski (z datą wcześniejszą niż referencyjna + bufor 30 dni).
W załączeniu arkusz ze szkicem takiego ostrzegania oraz widok okna definiującego układ warunków.
Dla jasności nie wpisywałem funkcji today() do formuł, tylko umieściłem ją w komórce E1 z datą referencyjną. Podobnie 30-dniową długość bufora generującego przypomnienie zamieściłem w E2. Korzystam z faktu, że w arkuszu w rachubie czasu wartość 1 oznacza jedną dobę.
Formuły:
* dla przedawnień: $Arkusz1.$B1<$Arkusz1.$E$1
* dla spraw nadchodzących: $Arkusz1.$B1<$Arkusz1.$E$1+$Arkusz1.$E$2
Obie formuły są widoczne w załączonym zrzucie ekranu. A w arkuszu możesz je dowolnie przeredagować. Istotne jest użycie adresów w postaci względnej (jeśli ma dotyczyć „bieżącej” komórki w bloku) albo bezwględnej (jeśli ma brać parametr z ustalonej komórki). Zwykłe porównanie dwóch komórek możesz opisać warunkiem prostszym typu „Komórka jest” zamiast „Formuła to”.
W tym przypadku potrzebujesz dwóch reguł:
* dla oznaczenia spraw przedawnionych (z datą wcześniejszą niż referencyjna)
* dla spraw, których termin jest bliski (z datą wcześniejszą niż referencyjna + bufor 30 dni).
W załączeniu arkusz ze szkicem takiego ostrzegania oraz widok okna definiującego układ warunków.
Dla jasności nie wpisywałem funkcji today() do formuł, tylko umieściłem ją w komórce E1 z datą referencyjną. Podobnie 30-dniową długość bufora generującego przypomnienie zamieściłem w E2. Korzystam z faktu, że w arkuszu w rachubie czasu wartość 1 oznacza jedną dobę.
Formuły:
* dla przedawnień: $Arkusz1.$B1<$Arkusz1.$E$1
* dla spraw nadchodzących: $Arkusz1.$B1<$Arkusz1.$E$1+$Arkusz1.$E$2
Obie formuły są widoczne w załączonym zrzucie ekranu. A w arkuszu możesz je dowolnie przeredagować. Istotne jest użycie adresów w postaci względnej (jeśli ma dotyczyć „bieżącej” komórki w bloku) albo bezwględnej (jeśli ma brać parametr z ustalonej komórki). Zwykłe porównanie dwóch komórek możesz opisać warunkiem prostszym typu „Komórka jest” zamiast „Formuła to”.
- Załączniki
-
- warunkowe_przedawnienia.png (71.59 KiB) Przejrzano 2786 razy
-
- przedawnienia.ods
- (8.32 KiB) Pobrany 56 razy
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Witam
Bardzo dziękuję za zainteresowanie się tematem oraz przygotowaniem arkusza, niestety po wpisaniu formuł u mnie to nie chce działać, pewnie coś źle robię.
nie mam jak dołączyć swojego pliku dla porównania. czy mogę wysłać Panu ten plik na e-mial dla sprawdzenia?
Bardzo dziękuję za zainteresowanie się tematem oraz przygotowaniem arkusza, niestety po wpisaniu formuł u mnie to nie chce działać, pewnie coś źle robię.
nie mam jak dołączyć swojego pliku dla porównania. czy mogę wysłać Panu ten plik na e-mial dla sprawdzenia?
Libre Office
Głównym pomysłem na forum jest by wymiana doświadczeń odbywała się jawnie. Nie świadczymy usług konsultacyjnych.
Na współczesnym sprzęcie informatycznym jeśli da się z niego wysłać post, to da się także załączyć do postu plik. W czym problem?
Na współczesnym sprzęcie informatycznym jeśli da się z niego wysłać post, to da się także załączyć do postu plik. W czym problem?
JJ
chyba z moją obsługą forum i edytora postów
plik dołączyłem w załączniku
- Załączniki
-
- rejestr decyzji na zajęcie pasa-czysty.ods
- (39.65 KiB) Pobrany 57 razy
Libre Office
W swojej stopce nie podajesz jakiego pakietu OpenOffice używasz, Apache OpenOffice czy LibreOffice. Interfejs formatowania warunkowego różni się w tych pakietach.
Ogólne zasady są następujące
Pierwsza oznaczy daty wcześniejsze od dzisiejszej a druga — wcześniejsze od daty przypadającej 30 dni po dzisiejszej. Zmiana kolejności tych formuł spowoduje, że daty wcześniejsze niż dzisiejsza nie zostaną właściwie sformatowane.
Ogólne zasady są następujące
- Zaznaczasz komórki, które mają mieć przypisane formatowanie warunkowe.
- Jeśli formatowanie warunkowe ma zostać określone przez formułę, to należy ją utworzyć, uwzględniając adres komórki aktywnej w zaznaczonym obszarze. Apache OpenOffice jako aktywną ma ostatnią komórkę zaznaczonego obszaru, LIbreOffice — pierwszą.
- W Apache OpenOffice obszar może mieć trzy formuły warunkowe, w LibreOffice może być ich więcej.
- Formuły są analizowane od pierwszej wpisanej do ostatniej. Jeśli formuła jest spełniona, to formatowanie jest przypisywane i dalsze formuły nie są już sprawdzane. Dlatego kolejność ich wpisania jest istotna.
- W LibreOffice można zmieniać kolejność formuł, przenosząc ich położenie na liście formuł. W Apache OpenOffice formuły należy ponownie przepisywać.
Pierwsza oznaczy daty wcześniejsze od dzisiejszej a druga — wcześniejsze od daty przypadającej 30 dni po dzisiejszej. Zmiana kolejności tych formuł spowoduje, że daty wcześniejsze niż dzisiejsza nie zostaną właściwie sformatowane.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Moim zdaniem powinieneś zmodyfikować swoje zestawienie przez dodanie do niego kolumny, w której pojawi się data odbioru wykonanych prac. Na podstawie tej daty możesz wyliczyć ilość dni opóźnienia (zazwyczaj wiąże się to z dodatkową opłatą za zwłokę). Dodałbym także kolumny z informacją, ile miesięcy wynosi gwarancja (gdyż chyba nie zawsze wynosi ona 24 miesiące, a gdyby trzeba było wpisać inną liczbę miesięcy, musiałbyś modyfikować formułę) oraz zawierającą umowną kwotę za każdy dzień zwłoki (co pozwoliłoby automatycznie wyliczyć należność).
Formuły warunkowe powinny zaznaczać:
Formuły warunkowe powinny zaznaczać:
- Tylko te prace, których czas zakończenia prac minął, a nie mają wpisanej daty odbioru prac. Mogłaby wówczas zostać automatycznie naliczana opłata za zwłokę.
- Prace, których rozpoczęcie nastąpi za nie więcej niż ileś dni.
Ważne!
Ważne!
Przygotowałem ci przykładowy skoroszyt zawierający formatowania warunkowe. Arkusz wygląda tak:
Kolumny:
Formuła warunkowa w kolumnie „Opłata za zwłokę” wyróżnia tylko te komórki, które zawierają wartość większą od zera.
W dwóch wspomnianych obszarach działają trzy formuły warunkowe sprawdzane w następującej kolejności:
- „Opłata za dzień”, to opłata za każdy dzień zajęcia pasa drogi.
- „Gwarancja”, to liczba miesięcy gwarancji na wykonane prace.
- „Data od” – planowany termin rozpoczęcia prac.
- „Data do” – planowany termin zakończenia prac.
- „Data odbioru” – data odbioru wykonanej pracy.
- „Opłata podstawowa” – kwota obliczona na podstawie opłaty za dzień i ilości dni.
- „Opłata za zwłokę” - kwota obliczona na podstawie liczby między datą odbioru a datą do i dziesięciokrotności opłaty podstawowej za dzień.
- „Termin gwarancji” – data wyznaczona na podstawie „daty odbioru” i ilości miesięcy w kolumnie „Gwarancja”.
Formuła warunkowa w kolumnie „Opłata za zwłokę” wyróżnia tylko te komórki, które zawierają wartość większą od zera.
W dwóch wspomnianych obszarach działają trzy formuły warunkowe sprawdzane w następującej kolejności:
- Jeśli brak jest „daty odbioru”, a data bieżąca jest późniejsza niż „data do”, komórki obszaru opisuje styl „Zaległe”(czerwony).
- Jeśli różnica między „Datą od” a datą bieżącą jest mniejsza od 31 i większa od 0, komórki obszaru opisuje styl „Nadchodzace” (zielony).
- Jeśli „Data odbioru” nie jest pusta i data bieżąca jest mniejsza niż „Termin gwarancji”, komórki obszaru opisane są stylem „Na gwarancji” (żółty).
W załączeniu skoroszyt.
- Załączniki
-
- niuteq.ods
- (20.26 KiB) Pobrany 58 razy
Ważne!
Ważne!
dziękuję bardzo, spróbuje to dostosować do swoich potrzeb
Libre Office