Strona 1 z 1

Jak wyswietlic szczegoly komorki

PostNapisane: N wrz 20, 2020 9:59 am
przez spinach76
Sorry za polskich znaków, Prosze o pomoc w następującej kwestii, wpisuje w komórkę =(20+30+50)*10 wciskam enter i zostaje wyświetlony wynik w kolejnej komorce chciałbym aby zostalo wyświetlone to pierwsze czyli (20+30+50)*10 jak to zrobic? w OO?
Dzieki.

Re: Jak wyswietlic szczegoly komorki

PostNapisane: N wrz 20, 2020 12:09 pm
przez Rafkus
Zakładam, że do komórki C4 wpisałeś swoją formułę: =(20+30+50)*10
Do innej komórki wpisz formułę:
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
=FORMUŁA(C4)

Re: Jak wyswietlic szczegoly komorki

PostNapisane: N wrz 20, 2020 5:31 pm
przez spinach76
Kurcze Wielkie dzieki Rafkus a wpisywalem, tyle tylko ze bez "Ł" ciezko na niemieckiej klawiaturze i niemieckim systemie z tymi naszymi znakami, ten uklad klawaitury potrafi wykonczyc czlowieka jesli trzeba cos napisac w naszym jezyku. Jeszcze raz strasznie dziekuje za pomoc.

Re: Jak wyswietlic szczegoly komorki

PostNapisane: N wrz 20, 2020 10:12 pm
przez Jermor
Może skorzystaj z tego filmiku.
https://www.youtube.com/watch?v=F9RjHqZ179I
pozwoli ci to korzystać z różnych (DE i PL) klawiatur

Re: Jak wyswietlic szczegoly komorki

PostNapisane: N wrz 20, 2020 10:33 pm
przez Jan_J
W OpenOffice nie ma tej opcji, ale jest w Libre:
Narzędzia→Opcje→Calc→Formuła→[x] użyj angielskich nazw funkcji.
Warto, bo uniezależnia od dziwacznych nazw, których nie jestem w stanie ani spamiętać, ani zaakceptować.
(Nie ma to wpływu na sposób zapisu formuły w pliku ani na skuteczność jej działania w inaczej skonfigurowanym oprogramowaniu – na innym koncie albo komputerze.)

Re: Jak wyswietlic szczegoly komorki

PostNapisane: Pn wrz 21, 2020 12:00 am
przez spinach76
Panowie dziekuje, funkcjonuje tak jak napisal Rafkus. Jedyny problem to komorke w ktorej to ma byc wyswietlane trzeba przeformatowac na "Numer" i dopiero wpisac =FORMUŁA(x) mialem problem jesli znajdowala sie jedna liczba (chodzi o samo przygotowanie w przyszlosci bede dodawal wiecej) rozwiazaniem jest wpisanie przed nia =1* czyli po prostu razy jeden co po dodaniu kolejnych nie zmieni wartosci a mnie to nie przeszkadza. Troche to dziwne jest ale jak wpisze =FORMULA(x) i zmienie Format komorki nie pokazuje wartosci, nalezy najpierw zmienic i potem wpisac FORMULA... To taka dodatkowa informacja gdyby ktos tez tego potrzebowal.

PS Jermor to troche skomplikowane uzywam na codzien niemieckiego jak wiesz klawiatura niemiecka jest calkowicie inna, generalnie pisze bezwzrokowo i mam tak ze jak siade na innym kompie to palce skakaja po polsku a na swoich Macach mam zakodowane we lbie niemiecki uklad i ciezko....No a pisanie z pomocy klawiaturowej na ekranie to meczarnia. Mysle ze tekst bez polskich znakow nikomu nie ublizy a jesli tak, to serdecznie przepraszam.

PS Jan_J niestety wtedy musialbym zmienic jezyk na angielski w calym OO, probowalem nie dziala angielski na innym jezyku. Chyba ze zmienic region albo drugi jezyk ustawic w preferencjach ale nie mialem czasu testowac innych ustawien.
W kazdym razie dzieki za pomocne odpowiedzi i Pozdrawiam wszystkich!

Re: Jak wyswietlic szczegoly komorki

PostNapisane: Pn wrz 21, 2020 11:46 am
przez Jan_J
spinach76 napisał(a):OO, probowalem nie dziala angielski na innym jezyku

Niestety tak. W OpenOffice funkcje w formułach są nazywane w języku ustawionym dla interfejsu użytkowego. W Libre istnieje możliwość używania podstawowych (tj. angielskich) nazw funkcji niezależnie od ustawienia języka interfejsu samego programu.

Re: Jak wyswietlic szczegoly komorki

PostNapisane: Pn wrz 21, 2020 11:56 am
przez Jermor
Stąd sugestia Jana_J abyś zmienił oprogramowanie na LibreOffice. Poza tym, że w opcjach Calca możesz ustawić żądanie używania angielskich nazw funkcji, masz jeszcze:
Wszystkie pliki będą dostępne bez zmian.
Oprogramowanie ma trochę więcej nowych funkcji, zgodnych z MS Excel. Jedną z bardziej przydatnych jest JEŻELI.BŁĄD (IFERROR), która w postaci JEŻELI.BŁĄD(wyrażenie1;wyrażenie1) dokonuje obliczenia wyrażenia1, a gdy wynikiem tych obliczeń jest błąd, jako wynik zwraca obliczenie wyrażenia2. Unika się dzięki temu składni typu JEŻELI(CZY.BŁĄD(wyrażenie1);wyrażenie2;wyrażenie1), w której wyrażenie1 trzeba wprowadzić dwukrotnie do formuły.
No chyba, że twoje pliki będą także obrabiane na Apache OpenOffice, wówczas te nowe funkcje wygenerują błąd, bo nie zostaną rozpoznane.

Re: Jak wyswietlic szczegoly komorki

PostNapisane: Pn wrz 21, 2020 11:05 pm
przez spinach76
Tak Jermor, jednak chcialbym zostac przy OO poniewaz posiadam pliki od 10 lat w tym programie sa to pliki finansowe, bardzo wazne, czesto wykorzystywane szablony do aktualizacji, wszyscy wiemy ze jednak mimo ze programy sa kompatybilne to zawsze jakas szerokosc komorek, wysokosc, czcionka sie zmieni a jest w nich ciasno i miliony rubryczek kazda mala zmiana to szkielet rozwalony czasami byly to godziny pracy. Z pewnoscia skorzystam z waszej rady w wolnej chwili przetestuje, dla siebie, poniewaz do tego do czego uzywam IF'y mi nie potrzebne czysta matematyka mnozenie dzielenie dodawanie i odejmowanie. Ale to fakt po angielsku byloby latwiej.