[SOLVED] Formatowanie warunkowe - płatności

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
twardy1976

[SOLVED] Formatowanie warunkowe - płatności

Post autor: twardy1976 »

Witam serdecznie,
stworzyłem jeden, wspólny arkusz, do którego wprowadzam faktury kosztowe i sposób płatności (kolumna: "PŁATNOŚĆ" z wartościami: "G" - gotówka, "P" - przelew, "K" - karta - na te ). Gdy zobowiązanie zostaje zapłacone, w kolumnie "STATUS" wpisuję słowo "OK". Chciałbym kontrolowac terminy płatności przelewów za pomocą "alarmów" w postaci zmiany kolorów kwoty i nie mogę sobie poradzić z formatowaniem warunkowym. Dodatkowym utrudnieniem jest owa kolumna "STATUS" i wartość "OK", mianowicie: na 3 dni przed terminem przelewu kolor kwoty - zielony, dzien następny po terminie - czerwony, jednak po wpisaniu słowa "OK", oba powyższe "alarmy" zostałyby odwołane. Potrzebuje tej wartości "OK" i odwołania alarmów, bo gdyby tego nie było to wszystkie kwoty płatności - zapłacone i niezależnie czy to "G", "P", "K", po terminie płatności, świeciłyby na czerwono...
Czy ktoś pomoże mi w napisaniu takiej formuły/funkcji bo nie daję rady powyżej tego formatowania z kolorami :) i połączenia w całość z tą wartością "OK"
Dziękuję,
Piotr
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
Smaigas

Re: Formatowanie warunkowe - płatności

Post autor: Smaigas »

Coś podobnego było na innym forum:
http://www.openoffice.pl/forum.php?a=tree&id=5760
Podpinam plik przykładowy z tamtego forum
Załączniki
Terminy2.ods
(13.32 KiB) Pobrany 530 razy
Version: 5.2.5.1 Build ID: 0312e1a284a7d50ca85a365c316c7abbf20a4d22
Windows XP PRO SP3
twardy1976

Dziękuję za link'a. Probuje go zaadaptować pod siebie ale cos mi nie idzie :(
czy ja tez musze stworzyc druga zakladkę? Zastanawiam sie tez jak mam wpisać funkcję do komórki gdzie jest termin wymagalności FV, przecież wpisuję tam date z palca i wtedy kasuję formulę...
Smaigas

Myślę, że podswiecać lepiei dodatkową kolumnę (lżej zrealizować). Mogłoby to wyglądać mniej więcej tak:
Załączniki
platno.png
Windows XP PRO SP3
twardy1976

o! tak byłoby super, tylko własnie jakie formuły w kolumnie F?
Smaigas

Zwróć uwagę na style (balym_po_bialu, zielony i czerwony), Specjalnie kolor fontu zrobiłem kolorem tła, bo inaczej wyświeca się 0.
To jest tylko przykład. Jeeli wpiszesz do komórki E2 "OK" (bez cudzysłowów), w F2 będziesz miał białe okienko.
Pozdrawiam.
Załączniki
platno.ods
(8.41 KiB) Pobrany 431 razy
platno1.png
Windows XP PRO SP3
twardy1976

SUPER!!! :)) BARDZO BARDZO Ci dziękuję, wspaniale działa! :bravo: :bravo: :bravo:

@admin: temat do zamknięcia
Kotek

Post autor: Kotek »

Witam,

bardzo przydatne rozwiązanie gdy nie mam już poprzednio umieszczonej formuły, a jak to zrobić by mieć kilka rożnych kolorów tła tam gdzie są już długie i złożone formuły?
Czy da się to zrobić makrem, czy wie ktoś jak napisać takie makro, które będzie pobierało (odczytywało kolor komórki) by dokonać na tej wartości zmian i przydzielało spowrotem zmieniony kolor w zależności od kilku różnych wartości innej komórki?

Dziękuję i pozdrawiam.
Dziękuję i pozdrawiam.
OpenOffice 3.1
Jan_J

Re: [SOLVED] Formatowanie warunkowe - płatności

Post autor: Jan_J »

JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Kotek

Wielkie podziękowania za podpowiedź. Teraz zaczynam testować jakie rozwiązanie będzie dla mnie optymalne :)
Dziękuję i pozdrawiam.
OpenOffice 3.1
Kotek

Re: Formatowanie warunkowe - kolory

Witam ponownie,

przejrzałem materiał z linku zawartego w poprzednim poście i przeanalizowałem tam zawarte funkcje, działają wspaniale ale oddzielnie. Mam na myśli że dzięki wywołaniu "sub" można wpisać kolor tła komórki, a wywołaniem funkcji można odczytać ten kolor. Problem polega na tym, że tak jak w przedstawionym materiale z https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... 868&p=8076 i przykładowym pliku zawartym w tamtym wątku jest możliwość wywoływania niestety tylko funkcji za każdym razem gdy zmieni się coś w komórce, za pomocą np. konstrukcji =JEŻELI(A1>0;funkcja_wpisująca_kolor(Wiersz(A1);Kolumna(A1)) , ale niestety funkcja nie wpisuje nowej wartości koloru tła komórki, robi to natomiast wywołanie "sub", którego z kolei nie mogę wywołać za każdym razem kiedy zmieni się odpowiednia komórka, a tylko przez odpalenie makra, co nie daje pełnego komfortu pracy a co gorsza jasności danych mogąc powodować duże pomyłki. Jak można rozwiązać ten problem by wywoływać za każdym razem gdy zmieni się zawartość komórki i jednocześnie przypisać kolor. Czytałem uwagi o danych będących na różnych warstwach, ale jak rozwiązać problem tak by jednak wszystko działało jak trzeba bez tzw. protez i utrudnień.

ps. Piszę w tym wątku bo tu zacząłem i nie wiem czy jest zasadne zacząć pisać w https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... 868&p=8076 .
Dziękuję i pozdrawiam.
OpenOffice 3.1
Jan_J

Kotek pisze:[...] wywołanie "sub", którego z kolei nie mogę wywołać za każdym razem kiedy zmieni się odpowiednia komórka, a tylko przez odpalenie makra
Można odpalać procedurę (sub) automatycznie po zmianie zawartości komórki czy regionu, ale trzeba w tym celu wystartować usługę listenera, która taką zmianę zauważy. W każdym razie nie dzieje się to na poziomie formuł.
We wskazanym wątku co nieco o listenerach jest. Możesz też wziąć wyniki z https://forum.openoffice.org/pl/forum/s ... nolistener
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Kotek

Uruchamiam makra z podanych linków, za które dziękuję. Mam jednak problem z zapisem moich makr tj. kiedy zapisuję makro w Module1 w głównych makrach to po wyłączeniu i włączeniu calca to makro jest, ale chce je zapisać w Module1 konkretnego arkusza żeby było dostępne tylko w danym arkuszu a nie we wszystkich włączanych. Czy jest jakiś sposób takiego ustawienia?
Dziękuję i pozdrawiam.
OpenOffice 3.1
Jan_J

Menu Narzędzia/Makra/Zarządzaj/Basic
Okno dialogowe <nazwa pliku> [Nowy] <zatwierdź nazwę modułu> i masz tryb edycji
JJ
Kotek

Formatowanie warunkowe, przydział istniejących stylów

Witam,

nurtuje mnie zagadnienie, w jaki sposób, prostą metodą z poziomu makra można przydzielić, utworzony wcześniej, szablon formatowania warunkowego do komórki. Np. w okienku "Style i formatowanie" jest formatowanie Default, oprócz tego stworzyłem własne zapisane pod nazwami Format1 i Format2, potrzebuje z poziomu makro przydzielać te formatowania do odpowiedniej komórki według zadanych przeze mnie kryteriów. Szukałem takiego rozwiązania, ale nie znalazłem i postanowiłem zapytać tutaj, czy któryś z szanownych kolegów natrafił na taki przypadek i jego rozwiązanie?
Czy programowo da się stworzyć taki schemat formatowania warunkowego, służącego do przydzielania do komórki?
Dziękuję i pozdrawiam.
OpenOffice 3.1
Jan_J

JJ
Kotek

Dziękuję za podpowiedź. :idea:

Czy wiadomo jakiej składni używać w przypadku operatora "mniejszy niż" lub "pomiędzy" w string'u przyporządkowującym do "value" ?
Dziękuję i pozdrawiam.
OpenOffice 3.1
Jan_J

Nie wiem na 100%, bo nigdy tego nie robiłem. Z dokumentacji wynika, że formuła w obiekcie formatowania warunkowego jest daną tekstową, i że obowiązuje w niej zwykła składnia formuł. Czyli spodziewałbym się operatorów =, <>, < , >, <= i >=, także w odniesieniu do argumentów tekstowych. Stałe tekstowe literalnie cytowane muszą być ujęte w cudzysłowy podwójne, Wobec faktu, że sama formuła jest tekstową daną ujętą w cudzysłowy na poziomie języka makropoleceń, trzeba zastosować konwencję specyficzną dla zastosowanego jeżyka, by wpakować znak cudzysłowu do zawartości tekstu.
Relacja "pomiędzy" może być opisana koniunkcją warunków (a < x) and (x < b), czyli w składni arkusza funkcją AND(a<x; x<b). Oczywiście wewnątrz tekstu formuły.
JJ
ODPOWIEDZ