Edycja csv z importem sklepu internetowego Czy Calc się nada

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego

Edycja csv z importem sklepu internetowego Czy Calc się nada

Postprzez Pu-erh » Pt wrz 24, 2021 12:31 pm

Szukam jakiegoś programu do edycji plików eksportu produktów ze sklepu internetowego. Pliki te będą służyć zarówno do eksportowania danych dotycząc produktów ze sklepu jak i importowania już zedytowanych z powrotem do sklepu. Ogólnie chodzi o masową edycję niektórych danych produktów. Wiem, że Excel się nie nadaje, bo coś tam zmienia, dodaje "od siebie" potem się wysypuje import. Pytanie czy Calc się nada?
OpenOffice 4.1.4 Windows 10
Pu-erh
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pt wrz 24, 2021 12:24 pm

Re: Edycja csv z importem sklepu internetowego Czy Calc się

Postprzez Jermor » Pt wrz 24, 2021 2:43 pm

Nada się.
AOO 4.1.10, LO 7.1.5 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 1598
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Edycja csv z importem sklepu internetowego Czy Calc się

Postprzez Pu-erh » Pt paź 01, 2021 10:30 am

Dzięki. W sumie działa, tylko mam jeden problem. Mianowicie skrypt sklepu używa przy eksporcie przecinków jako separator kategorii. Ja niestety mam w nazwach kategorii przecinki i tym samym robi mi się z jednej kategorii np. 2 lub 3. To trochę problem z innej beczki, ale może ma ktoś jakiś pomysł? Czy zostaje tylko usunąć przecinki z nazw kategorii przed eksportem.
OpenOffice 4.1.4 Windows 10
Pu-erh
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pt wrz 24, 2021 12:24 pm

Re: Edycja csv z importem sklepu internetowego Czy Calc się

Postprzez Jermor » Pt paź 01, 2021 12:50 pm

Nie bardzo rozumiem. Skoro plik ze sklepu wczytał się ci do arkusza, to dane masz w kolumnach wynikających z podziału wiersza za pomocą przecinków.
Dane edytujesz w arkuszu, więc nie zmieniasz ich układu. Może pokaż wiersz, jaki otrzymujesz ze sklepu i to, co chcesz mieć do zwrotu.
AOO 4.1.10, LO 7.1.5 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 1598
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Edycja csv z importem sklepu internetowego Czy Calc się

Postprzez Pu-erh » Śr paź 06, 2021 9:03 am

Chodziło o to, że w nazwach były przecinki, a przecinek jest również separatorem.
Miałem na przykład kategorię typu: "Herbaty czerwone, zdrowotne, na odchudzanie" i ze względu na przecinki w nazwie z tego mi się robiły trzy kategorie "Herbaty czerwone", druga osobna kategoria "zdrowotne" i trzecia "na odchudzanie", bo przecinek był separatorem. Przez co np. jak jakaś herbata była przypisana do jednej kategorii "Herbaty czerwone, zdrowotne, na odchudzanie" to potem ten produkt miał przypisane 3 różne kategorie. Pierwotnie wpadłem na pomysł, żeby wykorzystać fakt, że w nazwie jest zawsze spacja po przecinku, a w pliku jako separator nie ma i ten przecinek ze spacją zamienić na jakiś inny znak np. w Notepad++ używając funkcji znajdź i zamień, a potem ten znak z powrotem zmienić na przecinki ze spacją przed importem, ale ze względu na fakt, że na szczęście skrypt pozwala edytować nazwy, tytuły kategorii niezależnie od adresu url i robienia wielkiego zamieszania w kategoriach, to na razie pozmieniałem ręcznie nazwy i chwilowo zlałem temat. Ewentualnie jak będę miał trochę więcej czasu to wrócę do niego. Tylko muszę jeszcze przemyśleć.
Ostatnio edytowano Śr paź 06, 2021 2:24 pm przez Pu-erh, łącznie edytowano 1 raz
Pu-erh
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pt wrz 24, 2021 12:24 pm

Re: Edycja csv z importem sklepu internetowego Czy Calc się

Postprzez Jermor » Śr paź 06, 2021 11:01 am

To zrozumiałem, ale także myślałem, że sczytujesz dane z serwisu, w którym te kategorie już są.
Jeżeli masz wpływ na skrypty eksportu z serwisu do CSV i z CSV do serwisu, to zmień znaki podziału na tabulatory albo dowolny inny znak, który nie wystąpi w danych, np #, ; albo @.
Rozwiązaniem jest także ujęcie wszystkich danych tekstowych w znaki cudzysłowu ("tekst, który może zawierać przecinki").
Trochę mylą mi się terminy, jakich używasz. Z punktu widzenia twojego komputera dane z serwisu, to import danych a poprawione dane wysyłane do serwisu, to eksport.
Twój pomysł z podmianą znaków nie jest dobry. To prawda, że możesz otworzyć plik CSV dowolnym edytorem i podmienić te przecinki. Pozwoli ci to wczytać dane w postaci tabeli arkusza kalkulacyjnego. Jednak gdy na jego podstawie utworzysz plik CSV do wysłania na stronę WWW i w tym pliku ponownie przywrócisz przecinki, to skrypt importujący te nowe dane może je źle zinterpretować.
AOO 4.1.10, LO 7.1.5 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 1598
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Edycja csv z importem sklepu internetowego Czy Calc się

Postprzez Pu-erh » Śr paź 06, 2021 2:24 pm

Aha no to na odwrót. Przepraszam za mieszanie. Z tym eksportem i importem pisałem z punktu widzenia sklepu, a nie mojego komputera.
Pu-erh
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pt wrz 24, 2021 12:24 pm


Powrót do Calc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości