[Solved]Zamiana kolumny na wiersz

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego

[Solved]Zamiana kolumny na wiersz

Postprzez jaceksz73 » So lis 21, 2020 6:17 pm

Mam dane wyliczane w kolumnie A11:A15. Potrzebuję te dane w wierszu B1:F1.
Wstawiam w komórce B1 "=$A11", w komórce C1 "=$A12". Zaznaczam komórki B1:C1, przeciągam za dolny kwadracik i .... LibreOffice nie rozpoznaje mojej intencji.
Mogę skopiować dane z kolumny i wkleić specjalnie z transpozycją, ale albo wklejam wyliczone dane w tym momencie, albo całe formuły.
Ja chciałbym poprostu odwołać się do wyliczanych danych z kolumny.
Zadanie wydaje się banalne ale jednak nie potrafię tego zrobić.
Proszę o pomoc.
Dodam tylko, że danych mam dużo.
Ostatnio edytowano So lis 21, 2020 8:03 pm przez jaceksz73, łącznie edytowano 1 raz
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
jaceksz73
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr paź 17, 2018 8:57 am

Re: Zamiana kolumny na wiersz

Postprzez Rafkus » So lis 21, 2020 6:56 pm

Rozwiązanie 1. - zastosowanie funkcji macierzowej, do komórki B1 wpisz formułę:
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
=TRANSPONUJ(A11:A15)

i zatwierdź ją wciskając jednocześnie klawisze CTRL+SHIFT+ENTER

Rozwiązanie 2. Wykorzystaj funkcję adres pośredni, do komórki B1 wpisz formułę:
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
=ADR.POŚR("A" &10+KOLUMNA(A1))


O tych funkcjach możesz poczytać w pomocy programu.
OpenOffice 4.1.6. oraz LibreOffice 6.4 Widows 10
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
Avatar użytkownika
Rafkus
 
Posty: 177
Dołączył(a): Cz kwi 12, 2018 10:26 pm

Re: Zamiana kolumny na wiersz

Postprzez Jermor » So lis 21, 2020 7:29 pm

Rozwiązanie 3.
w B1:
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
=INDEKS($A$11:$A$15;kolumna();1)

i kopiowanie w prawo
AOO 4.1.7, LO 6.4.6 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 1281
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Zamiana kolumny na wiersz

Postprzez jaceksz73 » So lis 21, 2020 7:59 pm

Bardzo dziękuję.
Wszystko działa.
Super metody.
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
jaceksz73
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr paź 17, 2018 8:57 am


Powrót do Calc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 10 gości