Kopia arkusza 1:1 w innym pliku

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego

Kopia arkusza 1:1 w innym pliku

Postprzez MarymeK » Cz lis 14, 2019 10:29 am

Witam czy można uzyskać taki efekt aby w jednym pliku mieć kopię arkusza z innego pliku, ale w taki sposób żeby po wykonaniu jakichś zmian w tym oryginalnym arkuszu widzieć je również w tej kopi.??
LibreOffice 6.3.3 na Windows 10 & Mac OS
MarymeK
 
Posty: 19
Dołączył(a): So lis 24, 2018 1:20 am

Re: Kopia arkusza 1:1 w innym pliku

Postprzez Jermor » Cz lis 14, 2019 1:07 pm

Nie rozumiem pytania. Masz dokument 1 i dokument 2. Chcesz aby w dokumencie 1 zobaczyć zawartość dokumentu 2. To można osiągnąć.
W dokumencie 1 możesz zawsze wpisać formułę w postaci
='file:///dysk:/ścieżka dostępu/Dokument 2.ods'#Nazwa arkusza.adres komórki
co może wyglądać np tak:
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
='file:///Z:/Forum oo/Kalendarzyk.ods'#$Arkusz1.D6

Otwórz na chwilę twój dokument 2. W dokument 1 wybierz arkusz i komórkę, w której chcesz mieć pierwszą skopiowaną wartość. Wpisz znak = przejdź do dokument 2, wskaż właściwą komórkę i naciśnij ENTER. Otrzymasz wynik w postaci powyższego przykładu. Teraz możesz już zamknąć dokument 2, a otrzymaną formulę kopiować.
Dane z dokument 2 będą zawsze pobierane podczas otwierania pliku dokument 1. Jeśli ktoś w tym czasie dokona zmian w dokument 2 i je zapisze, to zmiany w dokument 1 nastąpią dopiero po wymuszeniu aktualizacji przy pomocy polecenia "Edycja -> Łącza do zewnętrznych plików -> Aktualizuj".
AOO 4.1.7, LO 6.2.7 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 872
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Kopia arkusza 1:1 w innym pliku

Postprzez MarymeK » Cz lis 14, 2019 10:12 pm

Ok, rozumiem ale czy muszę takie coś wykonać do każdej komórki?? Zależy mi na tym aby to był cały arkusz.

Jak robię tak jak napisałem to wyskakuje Błąd:540
LibreOffice 6.3.3 na Windows 10 & Mac OS
MarymeK
 
Posty: 19
Dołączył(a): So lis 24, 2018 1:20 am

Re: Kopia arkusza 1:1 w innym pliku

Postprzez Jan_J » Cz lis 14, 2019 10:48 pm

MarymeK napisał(a):Jak robię tak jak napisałem to wyskakuje Błąd:540
Sorry, ale nie napisałeś jak robisz.

Jeżeli zamiast całego arkusza wystarczy Ci jego ograniczony zakres, to wpisz coś w rodzaju
='file:///ścieżka_do_pliku_.ods'#$Arkusz1.A1:D20
i zatwierdź jako formułę tablicową, czyli <Ctrl+Shift+Enter>.

Możesz też tradycyjnie „przeciągnąć” wpisaną zwykłą (nie tablicową) formułę na dowolny region w arkuszu.
JJ
LO 6.2 ∙ AOO 4.1.7 ∙ Python (3.8|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4004
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kopia arkusza 1:1 w innym pliku

Postprzez MarymeK » Cz lis 14, 2019 11:01 pm

Miało być tak jak napisał kolega Jermor.

Wpisuję tak ='file:///D:/marek/plik.ods'#$'Arkusz'.A1:AH36 zatwierdzam <ctrl+shit+Enter> i pokazuje #REF!
LibreOffice 6.3.3 na Windows 10 & Mac OS
MarymeK
 
Posty: 19
Dołączył(a): So lis 24, 2018 1:20 am

Re: Kopia arkusza 1:1 w innym pliku

Postprzez Jan_J » Cz lis 14, 2019 11:38 pm

Bo źle wpisujesz, i nie tak jak napisał Jermor.
Jest
='file:///D:/marek/plik.ods'#$'Arkusz1'.A1:AH36
Ma być
='file:///D:/marek/plik.ods'#$Arkusz1.A1:AH36
JJ
LO 6.2 ∙ AOO 4.1.7 ∙ Python (3.8|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4004
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kopia arkusza 1:1 w innym pliku

Postprzez Jermor » Pt lis 15, 2019 2:31 pm

I ja i Jan_J opisaliśmy jak zbudować powiązanie z jedną lub wieloma komórkami.
Proponuję otwórz plik plik.ods, w twoim podstawowym pliku w wybranej komórce wpisz znak = , przejdź do pliku plik.ods do arkusza Arkusz1 i zaznacz w nim wymagany obszar i naciśnij CTRL+SHIFT+ENTER.
Błąd #REF! oznacza błąd odwołania.

Ale skoro chcesz dołączyć cały arkusz, to możesz to zrobić inaczej. Uaktywnij arkusz, obok którego chcesz dodać ten drugi.
Wybierz "Arkusz -> Wstaw arkusz z pliku".
Wybierz plik. Następnie zaznacz opcję gdzie ma zostać wstawiony ten nowy arkusz. W okienku "Z pliku" wskaż potrzebny arkusz oraz zaznacz opcję "Łącz z plikiem".
Arkusz zostanie dodany. Nie będziesz w nim widział żadnych formuł, o jakich tu pisaliśmy, jednak będzie on odzwierciedleniem pliku źródłowego. Jeśli dokonasz w nim jakichś zmian, to ponowne otwarcie pliku, albo polecenie "Edycja -> Łącza do zewnętrznych plików -> Aktualizuj" przywróci wartości z pliku źródłowego.
AOO 4.1.7, LO 6.2.7 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 872
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Kopia arkusza 1:1 w innym pliku

Postprzez MarymeK » Pt lis 15, 2019 10:30 pm

Wybierając opcję z konkretnymi komórki cały czas mam tylko błąd #REF! i nie wiem czemu, z kolei przy opcji z całym arkusze wyskakuje błąd że nie mam uprawnień, chociaż sam jestem właścicielem plików.
Załączniki
Zrzut ekranu 2019-11-15 o 21.23.47.png
LibreOffice 6.3.3 na Windows 10 & Mac OS
MarymeK
 
Posty: 19
Dołączył(a): So lis 24, 2018 1:20 am

Re: Kopia arkusza 1:1 w innym pliku

Postprzez Jermor » So lis 16, 2019 2:17 pm

Nie wiem co o tym sądzić. Błąd #REF! oznacza błąd w formule, polegający na wskazaniu nieistniejącego obiektu. Np. pomyłka w nazwie pliku, ścieżce dostępu czy nazwie arkusza. Dlatego sugerowałem aby otworzyć ten drugi dokument obok i formułę zbudować poprzez wskazanie potrzebnej komórki a nie wpisywanie całego ciągu tekstowego określającego dostęp do niej. Calc utworzy stosowne odwołanie sam, używając tam gdzie jest to potrzebne apostrofów ograniczających.
Nie jestem pewien czy problemem nie jest sama nazwa pliku. Występują w niej znaki spacji, które w notacji URL zamieniane są na %20.
Spróbuj zbudować powiązanie między jakimiś przykładowymi plikami utworzonymi doraźnie, no potrzeby testu.
No i jak zwykle pojawia się problem wersji, która z definicji nie jest traktowana jako stabilna.
AOO 4.1.7, LO 6.2.7 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 872
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Kopia arkusza 1:1 w innym pliku

Postprzez MarymeK » So lis 16, 2019 4:42 pm

Tak też właśnie robię tworzę pliki tylko dla sprawdzenia zawsze jest to samo. Na zrzutach pokazane jak to wygląda. Która wersja jest ostatnią stabilną, może w tym leży problem??
Załączniki
libreoffice2.jpg
opcja z łączeniem do pliku
libreoffice.jpg
Opcja z użyciem formuły tablicowej <ctrl+shit+Enter>
LibreOffice 6.3.3 na Windows 10 & Mac OS
MarymeK
 
Posty: 19
Dołączył(a): So lis 24, 2018 1:20 am

Re: Kopia arkusza 1:1 w innym pliku

Postprzez Jermor » So lis 16, 2019 4:52 pm

Ostatnią stabilną jest 6.2.8
AOO 4.1.7, LO 6.2.7 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 872
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Kopia arkusza 1:1 w innym pliku

Postprzez MarymeK » So lis 16, 2019 5:06 pm

Wygląda na to że problemem faktycznie była wersja, pobrałem wersję 6.2.8 i działa jeden i drugi sposób.
W jaki sposób ustawić aby aktualizacja była automatyczna w edycji łącza widzę że jest taka opcja ale nie mogę jej wybrać.
LibreOffice 6.3.3 na Windows 10 & Mac OS
MarymeK
 
Posty: 19
Dołączył(a): So lis 24, 2018 1:20 am

Re: Kopia arkusza 1:1 w innym pliku

Postprzez Jermor » So lis 16, 2019 5:56 pm

Automatyczna aktualizacja łącz jest możliwa tylko dla łącz typu DDE. W Calc-u takie łącze do innego arkusza można utworzyć za pomocą funkcji DDE.
Czyli dla tego rodzaju łącz jakich używasz ta opcja jest niedostępna.
AOO 4.1.7, LO 6.2.7 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 872
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am


Powrót do Calc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości