Problem z #

Użytkowanie edytora dokumentów

Problem z #

Postprzez cood » Pn sty 25, 2010 1:45 pm

Witam.Problem wygląda następująco. Zapisałem plik z tekstem. Następnie próbuje go otworzyc. Wyskakuje okienko "Opcje filtra ASCII".Niezależnie od wyboru pojawia się następnie okienko "dokument w użyciu" według którego plik został zablokowany przez nieznanego użytkownika.Do komputera mam dostęp wyłącznie ja. Znowu niezależnie czy wybiorę otwarcie tyklo do odczytu czy kopii do edycji to tekst w pliku zostaje zamieniony na wielostronicowy rząd znaków #. Da się jakoś odzyskac zawartosc pliku?
OpenOffice 3.1 na Windows XP
cood
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn sty 25, 2010 2:03 am

Re: Problem z #

Postprzez Jan_J » Pn sty 25, 2010 7:33 pm

W jakim formacie *jest* zapisany ten plik, i jakie ma rozszerzenie?
Co się stanie, kiedy zmienić mu rozszerzenia na odt?
JJ
LO 6.2 ∙ AOO 4.1.7 ∙ Python (3.8|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4004
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z #

Postprzez cood » Pn sty 25, 2010 11:42 pm

Typ pliku: OpenDocument Dokument tekstowy
Po dodaniu do nazwy rozszerzenia .odt przestała sie pojawiac informacja o zablokowaniu przez nieznanego użytkownika,ale nadal zamiast tekstu mam rząd #.
OpenOffice 3.1 na Windows XP
cood
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn sty 25, 2010 2:03 am

Re: Problem z #

Postprzez arek » Wt sty 26, 2010 1:54 pm

Jakim programem zapisujesz ten plik na początku?
arek
 
Posty: 50
Dołączył(a): Wt cze 02, 2009 5:23 pm

Re: Problem z #

Postprzez cood » Wt sty 26, 2010 11:55 pm

Writerem z OpenOffice.
OpenOffice 3.1 na Windows XP
cood
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn sty 25, 2010 2:03 am

Re: Problem z #

Postprzez Jan_J » Śr sty 27, 2010 1:29 am

Sprawdź używanym przez siebie programem do archiwizacji, czy ten plik jest archiwum zip. Lub edytorem nieformatującym (jak Notepad) czy zaczyna się od znaków PK
JJ
LO 6.2 ∙ AOO 4.1.7 ∙ Python (3.8|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4004
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z #

Postprzez cood » Śr sty 27, 2010 1:38 am

Nie jest archiwum, a Notepad widzi go jako pozbawiony całkowicie znaków.
OpenOffice 3.1 na Windows XP
cood
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn sty 25, 2010 2:03 am

Re: Problem z #

Postprzez Jan_J » Cz sty 28, 2010 12:40 am

To znaczy, że nie jest odt. Bo odt jest zip-em.
JJ
LO 6.2 ∙ AOO 4.1.7 ∙ Python (3.8|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4004
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z #

Postprzez garr » Pn mar 22, 2010 8:03 pm

Witam mam podobny problem
Plik otwarty w notatniku składa sie ciągu znaków (cztery baaardzo długie wiersze) zaczynających sie od dwóch prostokątów, winzipem można go otworzyć, ale już przy probie wyciągnięcia czegokolwiek (gdzieś czytałem ze z content.xml można wyciągnąć treść zapisana w tekście) wyskakuje bład "bad zipfile offset"
OpenOffice 3.2 Arch Linux
garr
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn mar 22, 2010 7:56 pm

Re: Problem z #

Postprzez mg2 » Wt mar 30, 2010 1:45 pm

Wrzuć przykładowy plik na forum.
OOo3.1.1 na Ubuntu 9.04
mg2
 
Posty: 170
Dołączył(a): Cz sty 28, 2010 9:20 pm

Re: Problem z #

Postprzez Jan_J » Wt mar 30, 2010 6:30 pm

garr napisał(a):Plik otwarty w notatniku [...]

Plik zip powinien zaczynać się od liter PK. Więc coś chyba nie tak.
Ważne też mogą być okoliczności powstania pliku (np. zapis na pendrive, wyciągniętym wkrótce potem bez odmontowania).
JJ
LO 6.2 ∙ AOO 4.1.7 ∙ Python (3.8|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4004
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław


Powrót do Writer

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości