zmiana na chińskie znaki po zapisie tekstu

Użytkowanie edytora dokumentów
tsarina

zmiana na chińskie znaki po zapisie tekstu

Post autor: tsarina »

Witam,
mam nadzieję, że nie dubluje postu, ale nie widziałam nic podobnego na forum.

problem jest następujący. Pisze artykuł, tekst zapisuję zawsze w odt i rtf (wymóg). Po zapisaniu tekstu, wyłączeniu komputera i ponownym uruchomieniu w obu zapisanych plikach zamiast niektórych połączeń liter pojawiają mi się chińskie znaki np. słowo główny to tylko g (tutaj dwa chińskie symbole zamiast "ł" oraz "ów:) ny, ale to nie w całym tekście tylko w jego fragmentach. Więc tekst wygląda tak, że na cztery akapity na jednej stronie, trzy mam po "polsku" a jeden w polsko-chińskiej kombinacji. Bardzo proszę o pomoc, bo zmiana ręczna tych symboli strasznie spowalnia moją pracę, a to już nie pierwszy raz.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc
Open Office 3.3 na Windows 7
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Re: zmiana na chińskie znaki po zapisie tekstu

Post autor: quest-88 »

Przyklej tutaj te chińskie znaki. Ja o tym nigdy nie słyszałem, ale może na anglojęzycznym forum będzie coś więcej.

Ewentualnie wykonaj standardową diagnostykę i/lub wypróbuj LibreOffice.
http://user.services.openoffice.org/pl/ ... p?f=4&t=84
http://www.libreoffice.org/download/
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
tsarina

wygląda to mniej więcej tak:

"Struktura etniczna Liberii jest tematem bardzo złożonym. Upraszczając, można ludność podzielić na dwie zasadnicze grupy: ludności rodzimej oraz potomków były niewolników przywiezionych ze Stanów Zjednoczonych. Dane statystyczne sprzed wojny nie są wiarygodnym źródłem informacji, ale mogą stanowić bazę do szacunkowego zobrazowania sytuacji etnicznej w Liberii. Ludy rodzime to około 28 plemion, które między sobą dzielą się na trzy grupy językowe: Mande, Kwa i Mel1. Główne ludy z grupy Mande to mieszkańcy północnych, północno- zachodnichi środkowej części Liberii. Do grupy tej naleソケ ludy Kpelle (ok. 20% ogu ludno彡i), Mano (7% ogu ludno彡i), Gio (8% ogu ludno彡i), Mande (oddzielny lud w ramach grupy Mande), Mandingo (nazwa tej grupy cz黌to wykorzystywana jest w zast麪stwie nazwy Mande), Vai i Lorma (Loma). Grupa Kwa to ludy Basa (Bassa- 14% ogu spoウeczetwa), Grebo (9% ogu ludno彡i), Kru (8% ogu ludno彡i) i De, kte zamieszkujケ wybrzeソa Liberii oraz ludy Krahn (Kran, 4%) i Sapo, kte ソyjケ w 徨odkowej, poウudniowej i poウudniowo- wschodniej Liberii. Do grupy Mel zalicza si�przede wszystkim ludy Gola i Kissi z pnocy Liberii."

To jest tylko jeden akapit, na końcu powinien być jeszcze przypis, ale nie ma to żadnej reguły, czy jest przypis czy nie, raz pojawiają się chińskie znaki raz nie.
Co do sugestii to pokombinuję, jak na razie musi mi wystarczyć wordpad, bo czas mnie goni...
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Post autor: quest-88 »

Coś takiego po prostu nie powinno się zdarzyć. Spróbuj z LibreOffice! Nawet nie musisz niczego instalować (jest wersja portable).
http://portableapps.com/apps/office/lib ... e_portable
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
tsarina

Ok, dziękuję za pomoc.

Pracować już będę na Librze, skoro nie muszę instalować.
Do zobaczenia 8-)
ODPOWIEDZ