Sortowanie dużej tabeli Writera - JAK to zrobić?

Użytkowanie edytora dokumentów

Sortowanie dużej tabeli Writera - JAK to zrobić?

Postprzez Muniek » N wrz 05, 2021 10:42 pm

Witam
Jestem tutaj nowym użytkuję "pisaka" w LibreOffice, czyli w module Writera ale też darmowego WPS Office. Mój problem polega na tym, że nie mogę sobie poradzić ze sortowaniem dosyć sporej tabeli (8 kolumn na 63 stronach - ponad 1800 tytułów). Jest to spis moich ulubionych tytułów filmowych, które miałem okazję obejrzeć przez moich kilkadziesiąt lat życia. Kiedy używałem XP-ka, miałem MSWorda z pakietu Office 2000. O dziwo w pierwszych wersjach Win10 (ok 5 lat temu) dał się zainstalować ten sam MSWord. Stary ale jary, działał, a sortowanie zawartości tabeli było proste. Już wtedy lista miała ponad 1200 tytułów a on szybciutko sobie radził - wystarczyło podświetlić wybraną kolumnę, ona była kluczem, sortował kompletne wiersze wg tego wybranego klucza. Po wejściu nowej generacji Win10 sypnął mi się dysk SSD, zmieniłem na nowy i zainstalowałem Win10 tyle, że ten był już nie tym samym. Dlatego musiałem "przesiąść się" na jakiś darmowy zamiennik modułu piszącego. Mam zainstalowany WPS Office i jako zapasowy używam LibreOffice wersji portable. Niestety z sortowaniem tabeli NIE mogę sobie poradzić, bo przybywa mi nowych tytułów a ja nie mogę sobie ułatwiać poprzez sortowanie. Bo i owszem kiedy zaznaczę jedną kolumnę , to posortuje ale tylko tę jedną, wiec ogólnie kicha. Kiedy zaznaczę 2 kolumny też posortuje. Ale kiedy zaznaczę całość dostaję komunikat (obszaru zaznaczonego nie można posortować). CO robię źle?
Za sugestie i podpowiedzi z góry dziękuję.
LibreOffice 6.4.3.2 Win10 21H1 Pro
Muniek
 
Posty: 3
Dołączył(a): N wrz 05, 2021 10:19 pm

Re: Sortowanie dużej tabeli Writera - JAK to zrobić?

Postprzez Jermor » Pn wrz 06, 2021 1:45 pm

W LibreOffice są dwa polecenia sortowania. Jedno w grupie poleceń "Narzędzia" a drugie w grupie "Tabela". Aby posortować zawartość tabeli, należy zaznaczyć tylko tabelę (najlepiej będąc w dowolnej komórce tabeli wywołać "Tabela -> Zaznacz -> Tabela") i następnie "Tabela -> Sortuj...".
Jeśli zaznaczono cały dokument (np. CTRL+A), czyli tabelę i ewentualne teksty poza nią, to polecenie "Sortuj" w "Tabela" nie jest dostępne, natomiast w "Narzędzia" jest, ale sortowanie nie zostanie przeprowadzone; komunikat: "Nie można sortować zaznaczenia" (LibreOffice 7.1.5).
Jeśli zaznaczono tylko tabelę, to oba polecenia "Sortuj" są dostępne i można użyć każdego z nich.
Ergo: nie można sortować obszaru zawierającego akapity i tabele.
AOO 4.1.10, LO 7.1.5 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 1597
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Sortowanie dużej tabeli Writera - JAK to zrobić?

Postprzez Muniek » Wt wrz 07, 2021 10:44 pm

Dzięki za szybką podpowiedź. Tyle, że......nadal dostaję ten sam komunikat "Nie można sortować zaznaczenia". A robię to na te dwa sposoby - z menu Tabela -> Zaznacz -> Tabela ->Sortuj i poprzez ręczne zaznaczenie (czyli bez Ctrl+A) wszystkich kolumn -> Sortuj. Efekt ten sam. Próbuję posortować wg klucza - tu wybieram 2 kolumnę, czyli kluczem mają być tytuły filmów. Nie wiem na ile może mieć znaczenie fakt, że każdy tytuł wpisany jest ze wstępnymi 3 spacjami.
Chodzi o to, że chciałem "odsunąć" wpisy w kolumnie "Tytuł" od linii. Jest to bardziej czytelne.
Załączniki
Fragment.jpg
fragment wcześniej posortowanej wg daty
LibreOffice 6.4.3.2 Win10 21H1 Pro
Muniek
 
Posty: 3
Dołączył(a): N wrz 05, 2021 10:19 pm

Re: Sortowanie dużej tabeli Writera - JAK to zrobić?

Postprzez Jan_J » Wt wrz 07, 2021 11:34 pm

Może masz w tabeli scalone komórki? U mnie (Libre 6.0.x) tak Writer zareagował na scalenie właśnie. Natomiast w niescalonych tabelach sortuje i zaznaczenia, i całą tabelę. Zaś przy zaznaczeniu czegoś więcej opcja sortowania jest nieaktywna.

// Edytory biurowe stoją okrakiem między systemami składu a systemami przechowywania danych. Ani świnka, ani morska. Czasem jest to zaleta, ale czasem trzeba się zastanowić, czemu coś konkretnego nie da się wykonać.
// Jeśli już używać oprogramowania biurowego do zarządzania prostą bazą danych, wybrałbym raczej Calca.
JJ
LO (6.2|7.1) ∙ AOO 4.1 ∙ Python 3.9 ∙ Unicode 14 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4274
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Sortowanie dużej tabeli Writera - JAK to zrobić?

Postprzez Jermor » Wt wrz 07, 2021 11:40 pm

Całej tabeli lub jej fragmentu nie można posortować, gdy zawiera w obszarze sortowania choćby jedną komórkę scaloną w poziomie. Wtedy polecenie "sortuj" jest dostępne w obu pozycjach menu, ale próba wykonania kończy się takim komunikatem. Daje się natomiast posortować pojedyncze kolumny. Tabela jest duża, ale takie miejsce można znaleźć mniej więcej takim sposobem:
Zaznaczyć połowę tabeli i ją posortować. Jeśli pojawi się komunikat, to scalona komórka jest w tej połowie, a jeśli się posortuje, to scalona komórka jest w tej drugiej części.
Zaznaczyć znowu połowę tego obszaru tabeli, w którym był komunikat i spróbować go posortować. Stosując opisana zasadę, w kolejnych krokach można znaleźć ten fragment tabeli, w której prawdopodobnie występuje taka komórka.

Jeśli chodzi o odsunięcie tekstu od krawędzi.
  • Zaznaczyć kolumnę z tytułami.
  • Wywołać polecenie "Tabela -> Właściwości"
  • Przejść do zakładki "Krawędzie"
    obraz_2021-09-07_233503.png
    Kliknij, aby powiększyć.
  • Wyłączyć opcję "Synchronizuj" (gdy jest włączona, to zmiana odstępu ustawiana w dowolnym polu dokonuje się od razy we wszystkich pozostałych polach).
  • Ustawić swój własny odstęp od lewej krawędzi.
AOO 4.1.10, LO 7.1.5 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 1597
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Sortowanie dużej tabeli Writera - JAK to zrobić?

Postprzez Muniek » Cz wrz 09, 2021 10:27 pm

Witam wszystkich
Cóż, sprawdziłem listę, rzeczywiście znalazłem kilka komórek, które były scalone. Dlaczego o tym wcześniej nie pomyślałem? Z prostego powodu. Jak wspomniałem w pierwszym poście sortowałem MSWordem z Office 2000, a on NIE miał żadnego, naprawdę żadnego problemu pięknie sortował BEZ względu na to czy były jakieś scalone komórki czy nie. Druga rzecz, to ja tę listę tworzyłem kopiując ją z Excela, bo tam jest wygodniej wpisywać czy kolorować. Robi się to znacznie szybciej np dlatego, że w arkuszu kalkulacyjnym są zapamiętywane sekwencje wpisów. Wyrażenia te same lub podobne są podświetlane, gotowe do wpisu. Ale..... wracając do kwestii, "poprawiłem" tych kilka komórek scalonych niejako je "rozscalając". I.... Libre Office posortował, tylko dość dziwnie. Utworzył jakby (podzielił) na DWIE listy posortowane, które zawierały wpisy od A do Ż. Nie miały duplikatów, wyszły dwie listy jedna pod drugą. Te dwie listy zawierały całość.
Jaja i tyle. Za to WPS Office posortował prawidłowo jednakże wersja darmowa strasznie muliła a kilkakrotnie się zawiesiła. A stary MSWord? Pik, chwila moment i sortował na cacy. Office16 od Microsoftu też sortuje ale wersja próbna 30 dniowa "ciężko" chodzi. No więc? Moje zdanie jest takie, że te darmowe wersje owszem piszą, liczą jednakże jak ja przyzwyczaiłem się do dobrego, lekkiego i szybkiego MSWorda to póki co nie widzę free apek zbyt dobrze. Powtórzę, pisać na nich się da, z całą pewnością ale z tego typu operacjami sobie nie radzą.
Konkludując, dzięki za sugestie problem rozwiązany połowicznie, zatem "solved" nie postawię. Może ktoś podpowie jeszcze coś ciekawego albo......jakiś programmer weźmie na tapetę ten problemik.

Dzięki za wpisy
LibreOffice 6.4.3.2 Win10 21H1 Pro
Muniek
 
Posty: 3
Dołączył(a): N wrz 05, 2021 10:19 pm

Re: Sortowanie dużej tabeli Writera - JAK to zrobić?

Postprzez Jan_J » Cz wrz 09, 2021 11:36 pm

Muniek napisał(a):Utworzył jakby (podzielił) na DWIE listy posortowane, które zawierały wpisy od A do Ż.
A może wpisy zgromadzone w jednej z tych list zaczynają sie od spacji?

Gdyby tak było; no cóż...
Bardziej ufałbym sortowaniu, które bierze ten fakt pod uwagę, niż takiemu, które z góry (np. za pośrednictwem AI) „odgaduje” oczekiwania.
Chyba żebym jawnie sprecyzował te oczekiwania zadając parametr; np. [x] Ignoruj początowe spacje (gdyby taka opcja była — raczej nie ma).
Ale to wszystko próżne gadanie, dopóki nie wyjaśni się przyczyna tak dziwnego zachowania.
JJ
LO (6.2|7.1) ∙ AOO 4.1 ∙ Python 3.9 ∙ Unicode 14 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4274
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Sortowanie dużej tabeli Writera - JAK to zrobić?

Postprzez Jermor » Pt wrz 10, 2021 11:31 am

Także skłaniam się do zdania @Jan_J. @Muniek napisał, że wprowadza przed tytułem 3 spacje, aby zwiększyć czytelność pozycji. Przy tak dużej liczbie wpisów łatwo jest wprowadzić jedną spację więcej lub mniej. A to wpłynie na kolejność sortowania.
Co do opinii. Każde oprogramowanie jest tworzone wg zasad przyjętych przez autorów, więc albo się do nich stosujemy, albo rezygnujemy.
Tak jak z samochodami. Wszystkie służą takiemu samemu celowi, ale nikt nie domaga się, żeby np. do każdego auta można było wlewać dowolny rodzaj paliwa.

Microsoft ma rzeczywiście parcie na wyręczanie użytkownika. Od proponowania nazwy pliku zaczynając. W sortowaniu pomija spacje początkowe.
LibreOffice uwzględnia te znaki, a także np. znak tabulatora.
AOO 4.1.10, LO 7.1.5 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 1597
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am


Powrót do Writer

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

cron