Pole tekstowe tylko na ostatniej stronie

Użytkowanie edytora dokumentów

Pole tekstowe tylko na ostatniej stronie

Postprzez czarnestopy » Pn sie 08, 2016 10:01 am

Witam
Tworzę szablon dokumentu dla firmy. Na końcu dokumentu ma być stopka osoby która tworzy dokument. Zrobiłem to w ramce tekstowej. Ramkę umieściłem na końcu pierwszej strony (nie w stopce) Jak zmusić ramkę tekstową, aby po wypełnieniu tekstem pierwszej strony przeniosła się na koniec drugiej strony?
LibreOffice Wersja: 5.0.3.2 /win. 7
czarnestopy
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pn sie 08, 2016 9:58 am

Re: Pole tekstowe tylko na ostatniej stronie

Postprzez Astur » Wt sie 09, 2016 9:09 pm

Obawiam się, że to niemożliwe.
Czy nie lepiej by było, przywiązać pole z nazwą twórcy dokumentu do stopki, tak aby był widoczny na każdej stronie?
LibreOffice Still

Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Avatar użytkownika
Astur
 
Posty: 511
Dołączył(a): Wt lip 13, 2010 9:11 am

Re: Pole tekstowe tylko na ostatniej stronie

Postprzez czarnestopy » Cz sie 11, 2016 12:52 pm

Ok, jak to zrobić?
LibreOffice Wersja: 5.0.3.2 /win. 7
czarnestopy
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pn sie 08, 2016 9:58 am

Re: Pole tekstowe tylko na ostatniej stronie

Postprzez Astur » Cz sie 11, 2016 6:54 pm

  1. W dokumencie tekstowym, który ma być zapisany jako szablon, klikasz na samym dole, poniżej znaczników obszaru tekstu.
    Możliwe, że po tym fokus przeskoczy do miejsca ostatniej edycji, zapewne gdzieś na górze strony. Nie należy się tym płoszyć, tylko rolką myszki przewinąć stronę na dół. Będzie tam niebieska linia z drobnych kresek a tuż nad nią, po prawej stronie napis na niebieskim tle "Stopka (Domyślny) +" [1].
  2. Kliknij ten napis.
    Wyskoczy obszar stopki. Teraz możesz:
    • Kliknąć obszar stopki, nacisnąć dwa razy tabulator i (gdy kursor znajdzie się po prawej stronie) wstawić pole tekstowe z nazwą użytkownika [2].
      albo
    • Kliknąć obszar stopki i z menu "Wstaw" wybrać "Ramka" a następnie "Ramka..." Pokaże się bardzo duża karta z możliwościami formatowania.
      W zakładce "Opływanie tekstu" wstaw zera w sekcji "Odstępy". Najłatwiej to robić zaznaczając myszką całe pole wartości domyślnej i wybierając "0" z klawiatury.
      W zakładce krawędzie wstaw "0" w pierwsze pole sekcji "Odstęp od zawartości". Reszta się zsynchronizuje. Na razie nie usuwaj krawędzi, przydadzą się, gdyby ramka utraciła fokus [3]. Potem kliknij "OK", żeby zatwierdzić zmiany [4].
      W okolicach stopki pokaże się ramka. Przesuń tę ramkę, tam gdzie chcesz. Zwiększ jej rozmiar. Potem kliknij gdzieś na poza ramką. Następnie kliknij dwa razy w ramce, żeby zamrygał w niej kursor. Wstaw pole Autor [2]. Teraz możesz sobie poformatować okolice tego pola.

        Np. ramka dociągnięta do prawego dolnego rogu strony i sięgająca górną krawędzią do obszaru stopki, może zawierać elegancko sformatowane pole z nazwą użytkownika, pod nim trochę wolnego miejsca, później wykropkowanie i wreszcie, w nawiasie, polecenie "czytelny podpis". Wszystko wyśrodkowane.

      Na koniec usuwasz czarne ramki. Albo i nie. Można też zamienić je na jakieś inne. Wstawić z galerii kształtów tekstowych. Itp.
PS_1: Pamiętaj, że w szablonie dla wielu użytkowników należy używać czcionek powszechnie dostępnych. Powinny to więc być czcionki do wszystkich typów OS albo dostarczane razem LibreOffice.
PS_2: Zamiast pola "Autor" możesz użyć pola korespondencji seryjnej, gdy, np. tworzysz jakiś dokument z którego treścią ma się zapoznać cała fabryka i podpisać w odpowiednim miejscu.
__________
[1] Jeśli chcesz wiedzieć, to nazwa "Domyślny" odnosi się do szablonu strony. Jeżeli stworzysz nowy szablon strony, nadasz mu nazwę i użyjesz do narzucenia formatu jakiejś strony, to będzie tam nazwa tego właśnie szablonu.
[2] Jeśli przypadkiem nie wiesz, jak to się robi, to należy otworzyć menu "Wstaw", później "Pole" i wybrać "Autor". Jeżeli zamiast pola ze swoim imieniem i nazwiskiem widzisz wyłącznie króciutki szary znaczek, uzupełnij swoje dane w ustawieniach LibreOffice.
[3] Jak odnaleźć ramkę bez krawędzi, która utraciła fokus? Za pomocą "Nawigatora" z menu "Widok". Są tam wszystkie obiekty znajdujące się w dokumencie.
[4] Dlaczego tak? Bo gdybyś wybrał "Ramka interaktywna", to zostałaby ona zakotwiczona w obszarze tekstowym strony (a nie jej stopki) i musiałbyś to zakotwiczenie przenieść do stopki. Jak się przenosi? Łapie się myszką znak zakotwiczenia i przeciąga we właściwe miejsce.
LibreOffice Still

Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Avatar użytkownika
Astur
 
Posty: 511
Dołączył(a): Wt lip 13, 2010 9:11 am

Re: Pole tekstowe tylko na ostatniej stronie

Postprzez kacho » Cz gru 28, 2017 12:36 pm

Wystarczy ramkę umieścić na ostatniej pustej stronie i zakotwiczyć ją do znaku. Dokument musi posiadać co najmniej dwie strony, z czego ostatnią pustą w momencie tworzenia ramki. Później wszystkie "entery" można pokasować i będzie działać.
Apache OpenOffice 4.1.4.
kacho
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz gru 28, 2017 12:28 pm

Re: Pole tekstowe tylko na ostatniej stronie

Postprzez Jan_J » Pt gru 29, 2017 6:48 pm

kacho napisał(a):Wystarczy ramkę umieścić na ostatniej pustej stronie i zakotwiczyć ją do znaku.
Może ja głupi jestem, ale czym się to różni od napisania sztywnego tekstu, byle po nim nic nie wpisywać?
JJ
LO 5.4 ∙ AOO 4.1.4 ∙ Python (3.6|2.7) ∙ Unicode 10 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3473
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Pole tekstowe tylko na ostatniej stronie

Postprzez kacho » Pt gru 29, 2017 11:45 pm

Ramka będzie zakotwiczona w jednym tym samym miejscu na ostatniej stronie.
Apache OpenOffice 4.1.4.
kacho
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz gru 28, 2017 12:28 pm


Powrót do Writer

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości