Chodzi o to by nie zostawały na końcu wiersza

No nie wiem czy to dobry pomysł, bo spacja niełamliwa jest we Writerze źle zrobiona i jest niestety również nierozciągliwagrzegi44 pisze:Czy ktoś natnął sie na makro, które zamieniałoby zwykłe spacje po spójnikach "i" "a" itp oraz po przyimkach typu "do" "na" "za" "u" "w"?
Chodzi o to by nie zostawały na końcu wiersza
Dla jedno lub dwustronicowego dokumentu i literek i, a, w, można sie "pobawić", mam to opanowane, ale dla dalszych typu na, do , za itd i przy większej ilości stron to zabiera dużo czasu.Jan_J pisze:Tak, Vlnka wygląda solidnie.
Dla użycia od przypadku do przypadku pozostaje całkiem skuteczne użycie formularza Znajdź/Zamień, z wyrażeniami regularnymi. ...
str. przed cyfrą
godz. przed cyfrą
rok, roku, rokiem itp. przed cyfrą
między słowem a itd.|itp.
Istotnie brakuje. Trzeba dodać nową regułkę. Możemy na forum zbudować listę, a ja w przyszłym tygodniu wprowadzę to w kod.str. przed cyfrą
godz. przed cyfrą
@m_golWord Joiner. U+2060 word joiner behaves like U+00A0 no-break space in that it indicates the absence of word boundaries; however, the word joiner has no width. The function of the character is to indicate that line breaks are not allowed between the adjoining characters, except next to hard line breaks. For example, the word joiner can be inserted after the fourth character in the text “base+delta” to indicate that there should be no line break between the “e” and the “+”. The word joiner can be used to prevent line breaking with other characters that do not have nonbreaking variants, such as U+2009 thin space or U+2015 horizontal bar, by bracketing the character.
The word joiner must not be confused with the zero width joiner or the combining grapheme joiner, which have very different functions. In particular, inserting a word joiner between two characters has no effect on their ligating and cursive joining behavior. The word joiner should be ignored in contexts other than word or line breaking.
Nie trzeba zmieniac rozszerzenia!rofrol pisze:Jak zamieniłem rozszserzenie z zip na oxt to pisało o jakiś błędach w menedżerze rozszerzeń.
czy można by dodać jeszcze do wyboru przed nawiasem otwierajacym a poprzedzającym wyrazem.mellonedain pisze:To co piszesz jest słuszne. Daje okazję do zgłoszenia tego developerom OOo jako nową cechę, o którą warto powalczyć. Jednak może minąć trochę czasu zanim wszystko zostanie zrobione. dlatego na bazie Vlnka zbudowałem nowe rozszerzenie. Nowe ze względu na to, że ktoś może chcieć używać oryginału do pracy z językiem czeskim.
Jak widać powyżej, już w tej chwili jest tego sporo. Błędy i uwagi językowe proszę zgłaszać w dalszej części tematu.
Oczywiście, można.grzegi44 pisze: czy można by dodać jeszcze do wyboru przed nawiasem otwierajacym a poprzedzającym wyrazem.
Często pisze teksty gdzie odsyłam do oznaczeń na rysunku. Na pewno przyda sie piszacym teksty techniczne.
Potwierdzam u siebie (Ubuntu 9.10, OOo 3.1).Jan_J pisze:W załączeniu durny dokument z tą wadą -- spróbujcie dodać spację w drugim wierszu.
Dołączam się do tej prośby. To bardzo ważne niedociągnięcie w Openoffice, rozwiązanie tego problemu przywróciłoby uśmiech na wielu twarzachkszulca pisze:Witam Panowie,
czytając ten, niesamowicie istotny dla większych dokumentów temat, odnoszę wrażenie, że nie udało się Wam znaleźć pełnego rozwiązania problemu. Ale znaleźliście wyjście za pomocą stworzonego makra. Czy mógłbym prosić o zamieszczenie ostatecznej - najnowszej jego wersji.
A może od czasu ostatniego postu coś się w tej kwestii zmieniło?
Pozdrawiam
Tutaj chyba tak prosto nie jest i może być problem z pełną automatyzacją. Z tego co wiem jeśli stopień oznacza np. stopień Celsjusza to spacja powinna być. Tak jak przed każdą jednostką (7 mm, 25 oC). Jeśli stopień dotyczy kątów to spacji nie powinno być.Jan_J pisze:(...)Między liczbą a znakiem stopnia lub procenta nie powinno w ogóle być spacji.(...)
(nb. w pdf-ie z rozporządzeniem zamiast prime jest inny znak...).§ 15. Oznaczenia jednostek miar, których budowa lub pisownia nie odpowiada zasadom, o których mowa w § 11—14, są następujące:
1) °C — stopień Celsjusza;
2) eV — elektronowolt;
3) ° — stopień;
4) ′ — minuta;
[...]