Rozsypywanie się składu na pewnych fontach we Writerze.

Wspólnie dbajmy o jakość OpenOffice. Używajmy wersji testowych, zgłaszajmy błędy, czuwajmy nad poziomem tłumaczeń

Rozsypywanie się składu na pewnych fontach we Writerze.

Postprzez Artwi » Wt paź 05, 2010 8:41 pm

Zauważyłem dziwną przypadłość Writera, we wszystkich znanych mi wersjach. Otóż na niektórych fontach (w tym nawet "firmowych" OpenOffice jak DejaVu, zwłaszcza w wersji narrow) po przekroczeniu "masy krytycznej" (różnej w różnych tekstach, ale im bardziej wymyślne formatowanie, tym szybciej), rozsypuje się skład tą czcionką, często w każdym miejscu użycia czcionki (np. w każdym tytule rozdziału). Najczęściej tekst jest losowo porozbijany na kolejne wiersze, a niektóre litery zastąpione są spacjami. Często po wykasowaniu ostatnio wpisanych liter, skład ponownie jest normalny. Często otwierając kilka razy plik, za każdym razem tekst rozsypany jest inaczej, a niekiedy otwiera się poprawnie. Efekt występuje i pod Windows i pod Linuksem. Ma coś wspólnego z błędami w obsłudze kerningu (vide obsługa OpenType pod Linuksem), bo jedynym lekarstwem na uratowanie takiego tekstu jest albo zmiana fontu na niedotknięty tą przypadłością, albo wyłączenie kerningu.

Możliwe, że to wina fontów, ale poprawnie napisany edytor powinien wyświetlić komunikat co nie tak jest z fontami, a nie rozwalać skład bez słowa komentarza...
Artwi
 
Posty: 25
Dołączył(a): Pn cze 15, 2009 4:31 pm

Re: Rozsypywanie się składu na pewnych fontach we Writerze.

Postprzez Marek_Sz » Pn paź 11, 2010 1:07 pm

Powielam odpowiedź z innego wątku, bo może ktoś szybciej znajdzie rozwiązanie w tym miejscu (moderatorów proszę o wyrozumiałość).

Wygląda na to, że to coś z czcionką (przynajmniej patrząc na analogiczny wątek na forum angielskojęzycznym) chociaż mogę się mylić bo M$ Word wyświetlał wszystko poprawnie. U mnie objawy zniknęły po zainstalowaniu nowej wersji DejaVu (wersja 2.32). Mam nadzieję, że nie jest to tylko chwilowa poprawa.
LibreOffice 5.0 na Windows 7 [praca] i LibreOffice 5.1 (64 bit) na Windows 7 [dom]
Marek_Sz
 
Posty: 74
Dołączył(a): Pn lis 02, 2009 2:04 pm

Re: Rozsypywanie się składu na pewnych fontach we Writerze.

Postprzez hawranek » Cz lip 28, 2011 10:59 am

Marek_Sz napisał(a):Powielam odpowiedź z innego wątku, bo może ktoś szybciej znajdzie rozwiązanie w tym miejscu (moderatorów proszę o wyrozumiałość).

Wygląda na to, że to coś z czcionką (przynajmniej patrząc na analogiczny wątek na forum angielskojęzycznym) chociaż mogę się mylić bo M$ Word wyświetlał wszystko poprawnie. U mnie objawy zniknęły po zainstalowaniu nowej wersji DejaVu (wersja 2.32). Mam nadzieję, że nie jest to tylko chwilowa poprawa.


Jak dodać/zainstalować to "DejaVu" na windows XP? Ściągnąłem spakowany plik ale nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić:/
Pozdrawiam
OpenOffice 3.2 na Windows XP/Ubuntu 10.10
hawranek
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz lip 28, 2011 10:54 am

Re: Rozsypywanie się składu na pewnych fontach we Writerze.

Postprzez quest-88 » Cz lip 28, 2011 11:45 am

Gdzieś w Panelu sterowania masz "Fonty" (albo Czcionki). Wrzuć je do tego folderu.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1105
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze


Powrót do Nowe wydania

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość