[SOLVED] Konwersja makra VBA > OOBasic

Makropolecenia i funkcje w języku Basic

[SOLVED] Konwersja makra VBA > OOBasic

Postprzez wuj_stach » Cz lis 18, 2010 12:06 am

Witam,

Mam takie makro, które działa pod excelem ale niestety nie moge go pod OO uruchomić:

Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
Sub ZmianaNazArkuszy()

Dim arkusz As Object

nazwa = InputBox("Podaj podstawową nazwę Arkusza" _
       & ": ", "Rename Sheet", ActiveSheet.name)

For Each arkusz In ActiveWorkbook.Sheets
spacja = " "
kolejny_scenariusz = kolejny_scenariusz + 1
arkusz.name = nazwa & spacja & kolejny_scenariusz
Next arkusz
End Sub


Proszę o pomoc, jak przerobić to makro żeby działało pod OO. Z góry wielkie dzięki.
OpenOffice 3.2 pod Ubuntu 10.04
wuj_stach
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pt paź 29, 2010 4:18 pm

Re: Makro z excela.

Postprzez Jan_J » Cz lis 18, 2010 5:15 pm

Np. tak:
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
Sub Test()
   d = thisComponent
   nazwa = InputBox("Podaj podstawową nazwę arkusza: ", "Rename Sheet", d.currentController.activeSheet.name)
   If nazwa <> "" Then
      ZmianaNazArkuszy(d, nazwa & " ")
   End If
End Sub

Sub ZmianaNazArkuszy(skoroszyt, wzorzec)
   kolejny = 0
   For Each arkusz In skoroszyt.Sheets
      kolejny = kolejny + 1
      arkusz.name = wzorzec & kolejny
   Next arkusz
End Sub
Przy okazji nastąpił rozdział logiki czynności od interfejsu.
JJ
LO (6.1|6.2) ∙ AOO 4.1.6 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3910
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Makro z excela.

Postprzez wuj_stach » Pt lis 19, 2010 1:55 pm

Wielkie dzięki. Makro śmiga jak należy.
OpenOffice 3.2 pod Ubuntu 10.04
wuj_stach
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pt paź 29, 2010 4:18 pm


Powrót do Basic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość