Strona 1 z 1

VBA w go-openoffice

PostNapisane: So sie 07, 2010 11:58 pm
przez b00rt00s
Jest to moja pierwsza wiadomość na tym forum, więc chciałbym się ze wszystkimi przywitać.

Moje pytanie dotyczy tworzenia dokumentów w języku VBA w go-openoffice. Problem jest dość złożony, ale postaram się go w miarę dobrze opisać.

Od czasu do czasu mam potrzebę napisania jakiegoś drobnego makra. Jako, że wcześniej korzystałem wyłącznie z MS Office, znam VBA (na miarę moich potrzeb). Jak wiadomo, OpenOffice ma wsparcie dla tego języka. W "normalnym" openoffice z makrami nie ma problemu. Jednak problem pojawia się, gdy muszę skorzystać z go-openoffice. Podczas uruchamiania makr w arkuszach stworzonych pod w "normalnym" openoffice, dostaję szereg błędów, oto przykład:
Obrazek

Dokumenty te mam zapisane w formacie ods. Stworzyłem więc dokument w MS Office 2007 i okazało się, że makra z tego dokumentu działają. Co więcej, udało mi się dojść do źródła problemu, ale nie wiem jak go rozwiązać.

Poniżej zamieszczam zdjęcie menedżera makr dla działającego pliku xls, stworzonego w ms office:
Obrazek
A oto zdjęcie dla dokumentu stworzonego w OpenOffice:
Obrazek

Jak widać, dokument stworzony w MS Office jest o wiele inaczej zorganizowany. Pytanie brzmi zatem tak: jak zrobić coś takiego w go-openoffice? Jak tworzyć w nim dokumenty z makrami w VBA?

Dodam tutaj należy, że zwykły openoffice bez problemu uruchamia wszystkie makra- nie dostaje takich błędów jak w go-openoffice. To mnie najbardziej dziwi. Dlaczego z zwykłym openoffice nie ma takich problemów?

Bardzo proszę o jakieś wskazówki, bo zależy mi na używaniu go-openoffice (jest o wiele szybszy od zwykłego).


P.S. Jeśli zapiszę dokument z makrami w xls, to po zamknięciu i ponownym otwarciu dokumentu wszystkie makra są stracone. Możliwośc zapisania makr jest tylko w formacie ods.

[EDIT]

Jak zapiszę wspomniany dokument stworzony w ms office (w formacie xls), w którym makra da się uruchomić, do formatu ods, to dostaję coś takiego:
Obrazek
i makra znowu przestają działać...

Re: VBA w go-openoffice

PostNapisane: N sie 08, 2010 10:50 pm
przez Arghil
Witam

w zasadzie to OOBasic (StarBASIC) jest jedynie zgodny na poziomie składni języka z odpowiednikiem Microsoftu (VBA) , więc większość kodu w OO.org nie będzie działać. Czasem pomaga dopisanie
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
Option VBASupport 1

choć filtr importu powinien sam o to zadbać.

W opcjach przy właściwościach VBA masz wszystko zaznaczone?

Re: VBA w go-openoffice

PostNapisane: Wt sie 10, 2010 5:57 pm
przez b00rt00s
W module mam dodane:
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
Option VBASupport 1

oraz pozaznaczałem opcje, które podałeś, ale mimo to problem nadal występuję.

Rzecz w tym, że na zwykłym OpenOffice nie ma problemów. Wszystko jest w porządku. Problem występuję jedynie w go-openoffice, pomimo, że jest identycznie skonfigurowany... Na go-openoffice działają jedynie dokumenty stworzone w excelu. Nie da się natomiast stworzyć takich dokumentów...

Re: VBA w go-openoffice

PostNapisane: Wt sie 10, 2010 11:22 pm
przez Arghil
Prawdopodobnie w go-oo dodano pewne modyfikacje, które do końca nie działają jak powinny.