Strona 1 z 1

[SOLVED]Zaznaczenie zakresu i sortowanie komórek na bieżącej

PostNapisane: Pt sty 22, 2016 5:27 pm
przez kturendyk
Witam.
Jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość, oraz witam wszystkich użytkowników.
Walczę już parę dni i nie mogę sobie poradzić.W makrach jestem początkujący.
Mój problem polega na tym że nie wiem jak w makrze zaznaczyć komórki do sortowania.
Wpisuje zakres ale po dodaniu komórki ten zakres się nie powiększa w makrze i sortuje tylko te komórki które były przed dodaniem nowej.
Dodatkowo chciałbym żeby takie sortowanie z nową komórką można było przeprowadzać na innych kartach osobno(czyli tylko w aktywnym arkuszu)
Najlepiej jakby to było jedno makro bo arkuszy jest kilkanaście.
Jeżeli coś słabo wytłumaczyłem to jeszcze mogę wyjaśnić.
Załączam próbny arkusz żeby zobrazować o co chodzi

Re: Zaznaczenie zakresu i sortowanie komórek na bieżącej kar

PostNapisane: Pn sty 25, 2016 9:18 pm
przez belstar
Trochę zmieniłem twój projekt bo, po co wstawiać komórkę kiedy i tak zakres ma być sortowany (no chyba że pod spodem w kolumnie D są jeszcze jakieś dane), jeśli tak i z tym sobie nie poradzisz napisz. Teraz otwiera się okienko w które wpisujesz swoje dane, a makro wstawia je na sam koniec i sortuje.

Re: Zaznaczenie zakresu i sortowanie komórek na bieżącej kar

PostNapisane: Wt sty 26, 2016 5:07 pm
przez kturendyk
Witam, dzisiaj nie mam czasu aby przetestować to rozwiązanie.Postaram się jutro rano trochę przy tym posiedzieć i dam odpowiedż co z tego wyszło. Wolał bym żeby nie było tego okienka do wpisywania ponieważ dane wpisywane do komórki i te już wpisane są z listy rozwijanej (jutro poprawię mój przykład żeby to bardziej zobrazować.

Re: Zaznaczenie zakresu i sortowanie komórek na bieżącej kar

PostNapisane: Śr sty 27, 2016 10:36 am
przez kturendyk
Witam.
Moje wypociny:
Poprawiłem arkusz
Musiałem koniec tabelki przenieść na początek żeby to jakoś działało tylko że to trochę nie estetycznie wygląda.
Po dodaniu komórki można wybrać towar z listy rozwijanej, makro odczekuje chwilę (ok 20 sek) i dopiero później zaznacza komórki do sortowania.
Pozdrawiam