Makro i przycisk pokrętła

Makropolecenia i funkcje w języku Basic

Makro i przycisk pokrętła

Postprzez robotron » Cz lip 18, 2013 3:37 pm

Witam

Czy ktoś z tutaj obecnych, może mi powiedzieć, jak z poziomu makra zmienić komórkę powiązaną z przyciskiem pokrętła o przykładowej nazwie "pp7"?
Nie mogę/nie wiem jak się dostać do właściwości ControlSource.
Przy okazji zapytam jeszcze o źródła gdzie znajdę metody i własności kontrolek ze skromnym opisem, jeśli byłyby tam podstawy jak do nich sięgnąć, to już byłaby pełnia szczęścia.

pozdrawiam
r.
OpenOffice 3.4.1, Windows 7
robotron
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz lip 18, 2013 3:14 pm

Re: Makro i przycisk pokrętła

Postprzez Jan_J » Cz lip 18, 2013 5:49 pm

Na szybko -- pobieranie informacji o adresie komórki połączonej z kontrolką
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
sub test()

d = thisComponent
s = d.Sheets.getByIndex(0)
p = s.getDrawPage()
f = p.Forms.getByIndex(0)
x = f.getByIndex(0)
if x.ServiceName = "com.sun.star.form.component.SpinButton" then

  v1 = x.ValueBinding
  a1 = v1.BoundCell

end if

end sub
Zmiana składowych pól nic nie da. Raczej trzeba wygenerować nową instancję com.sun.star.comp.sheet.OCellValueBinding z odpowiednią wartością BoundCell i podstawić ją do pola ValueBinding w obiekcie kontrolki. Ale jakoś mi nie wychodzi.
W głębszych poszukiwaniach może pomogą
http://wiki.openoffice.org/wiki/Documen ... e_Bindings
http://www.openoffice.org/api/docs/comm ... nding.html
JJ
LO Still (6.2) ∙ AOO 4.1.7 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3968
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Makro i przycisk pokrętła

Postprzez robotron » Cz lip 18, 2013 6:29 pm

Dzięki za szybką odpowiedź, świadczy tylko o ogromie wiedzy w temacie, jak widzisz nie doczytałem że to BoundCell i tylko do odczytu. Ja sie raczej ansi c na mikrokontrolery zajmuję.
Pomysł miałem taki, że w jakiej komórce będę miał kursor, to będę mógł ją zmieniać jednym formantem, myślałem że można elegancko w 1 linijce przepisać "CurrentSelection" do przycisku i Voila. Na razie rzeźbię jakimiś obejściami i działa, ale nie jest to optymalne.
Z obiektowym basicem mam do czynienia 7 dni, więc o tworzeniu nowych instancji ze zrozumieniem mogę zapomnieć.
BTW jest jakiś edytor basic z podpowiedziami metod, własności, który można podpiąć do openoffice?
pzdr.
r.
OpenOffice 3.4.1, Windows 7
robotron
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz lip 18, 2013 3:14 pm


Powrót do Basic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość