Basic a utf8

Makropolecenia i funkcje w języku Basic

Basic a utf8

Postprzez arek » Wt wrz 15, 2009 9:44 pm

Próbuje napisać rostą instrukcję select ale dostaję błąd na literze ĝ jest to znak z utf. Jak coś takiego ominąć.

A makro ma przyporządkowywać na podstawie podanej nazwy kraju jago kategorię.
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
Sub landkategorio(lando) as string
   dim s as string
   s = "C"
   
   select case lando

          Case Alĝerio       
   
     s = "A"
          Case  Ĉeĥio
     s = "B"
   end select
return s
End Sub
arek
 
Posty: 50
Dołączył(a): Wt cze 02, 2009 5:23 pm

Re: Basic a utf8

Postprzez arek » Wt wrz 15, 2009 10:08 pm

Wpadłem, że trzeba w "" ale teraz na samej linijce select Case lando dostaję błąd: Argument nie jest opcionalny. O co chodzi?
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
Function landkategorio(lando) as string
  dim s as string
  s = "C"
  select Case lando
    Case "Alĝerio", "Angolo", "Benino",  "Bocvano",  "Burkino",  "Burundo",  "Centr-Afrika Respubliko",  "Ĉado",  "Ebura Bordo",  "Egiptio",  "Ekvatora Gvineo",  "Eritreo",  "Etiopio",  "Gabono",  "Gambio",  "Ganao",  "Gvineo",  "Gvineo Bisaŭa",  "Ĝibutio",  "Kabo-Verdo",  "Kameruno",  "Kenjo",  "Komoroj",  "Respubliko Kongo",  "Kongo Kinŝasa",  "Lesoto",  "Liberio",  "Libio",  "Madagaskaro",  "Malavio",  "Malio",  "Maroko",  "Maŭricio",  "Maŭritanio"
          landkategorio = "A"
    Case "Ĉeĥio", "Estonio", "Grekio", "Hispanio", "Hungario", "Latvio", "Litovio", "Pollando", "Slovakio", "Slovenio"
          landkategorio = "B"
    Case else
        landkategorio = "C"           
  End Select 
     
End Function
arek
 
Posty: 50
Dołączył(a): Wt cze 02, 2009 5:23 pm

Re: Basic a utf8

Postprzez Jan_J » Cz wrz 17, 2009 3:27 pm

W StarBasicu nie ma problemów z UTF-8. Kłopoty wynikają stąd, że prawdopodobnie wywołujesz funkcję bez parametru. Spróbuj tak:
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
sub test()
x= landkategorio("Alĝerio")
end sub
Będzie dobrze.
JJ
LO (6.1|6.2) ∙ AOO 4.1.6 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3923
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Basic a utf8

Postprzez arek » Wt lis 17, 2009 6:44 pm

Problem okazał się być inny, gdyż kolumna zawierająca dane, której komórki były podstawiane jako argumenty tegoż makra, zawierały oprócz tekstu odstępy przed i po (tzw. spacje) ale funkcja trim() rozwiązała ten problem.
W każdym razie dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematem. :)
arek
 
Posty: 50
Dołączył(a): Wt cze 02, 2009 5:23 pm


Powrót do Basic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość