Utracony Arkusz Kalkulacyjny - pojawia się okno importowania

Nie wiesz, gdzie umieścić swój post? Pisz tutaj!

Utracony Arkusz Kalkulacyjny - pojawia się okno importowania

Postprzez wsd5 » Śr paź 23, 2019 12:10 pm

Witam,

z góry przepraszam, jeśli ten problem był poruszany - krótkie wyszukiwanie nic jednak nie znalazło.

Miałem otwarty arkusz kalkulacyjny i moje dziecko nagle wyłączyło komputer. Po ponownym uruchomieniu arkusz nie otwiera się, zamiast tego pojawia się okno "import pliku", załączam screena.

Już kiedyś miałem identyczną sytuację, i wtedy kliknięcie na OK spowodowało, że plik robił się pusty, więc tym razem nic nie klikam.

Google podpowiada żeby poszukać backupu w
C:\Users\xxx\AppData\Roaming\OpenOffice\4\user\backup

ale nic tam nie mam. Niby ustawienia są takie, że powinien autosaveować co 15 minut, ale nie wiem, jak takiego potencjalnego autosave'a odzyskać.

W pliku znajdowały się bardzo ważne dla mnie dane gromadzone przez cały miniony rok, więc bedę bardzo wdzięczny za sugestie, jak mogę je odzyskać.
W.
Załączniki
problem oo.png
Windows 10, Open Office 4.1.2.
wsd5
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr paź 23, 2019 12:02 pm

Re: Utracony Arkusz Kalkulacyjny - pojawia się okno importow

Postprzez Jermor » Śr paź 23, 2019 3:34 pm

Nie poradzę co należy zrobić lecz chcę wyjaśnić co należy rozumieć pod pojęciem backupu i autosave. Często jest to źle rozumiane.
W opcjach pakietu "Narzędzia -> Ładuj/Zapisz -> Ogólne" znajdują się dwie opcje:
  • Zawsze wykonuj kopię zapasową.
    Decyduje ona, czy przed zapisywaniem zmodyfikowanego pliku, ma zostać zapisana także jego poprzednia wersja. Ustawienie tej opcji spowoduje, że dotychczasowa postać pliku (ta ostatnio zapisana) zostanie zapisana w pliku o takiej samej nazwie, lecz z rozszerzeniem .BAK. Ta kopia zapisywana jest w folderze kopii zapasowych, która zdefiniowana jest w parametrze dostępnym w "Narzędzia -> Opcje -> OpenOffice -> Ścieżki -> Kopie zapasowe". Dzięki temu zawsze pozostaje wersja pliku poprzedzająca tę najbardziej aktualną. Należy jednak pamiętać, że zawsze dotyczy to tylko bezpośrednio poprzedzającej kopii. Jeśli autor w trakcie pracy kilkukrotnie wywołuje polecenie zapisz, to w kopii zapasowej znajduje się wersja z przedostatniego zapisu.
    Ta opcja nie ma nic wspólnego z poleceniem "Wersja" ("Plik -> Wersja..."), które umożliwia zapisanie w tym samym pliku różnych wariantów dokumentu.
  • Zapisuj informację automatycznego przywracania co ... min.
    Decyduje ona co ile minut nastąpi zapisanie stanu pracy nad dokumentem. Ten stan pracy zapisywany jest także w folderze kopii zapasowych. Kopie autoodtwarzania zostaną utworzone po upływie podanej liczbie minut, jeśli w dokumencie w ogóle nastąpiły jakieś zmiany. Kopia otrzyma pełną nazwę dokumentu (np. jeśli dokument miał nazwę aaa.ods) uzupełnioną o znak podkreślnika, numer utworzonej kopii i powtórzone rozszerzenie nazwy (aaa.ods_0.ods). Pierwsza kopia otrzyma numer 0. Kolejne kopie zastępują plik o dotychczasowym numerze. Zapisanie pliku podstawowego kasuje plik z kopią autoodtwarzania i jeśli praca nad dokumentem trwa nadal, to procedura ich powstawania zaczyna się od początku, czyli znowu od numeru 0. Gdy użytkownik zakończy pracę, niezależnie od tego jaką opcję wybierze przy zamykaniu programu, kopia autoodtwarzania jest kasowana.
    Dlatego użytkownicy "po czasie" nie widzą żadnych kopii.
Sądzę, że w twoim przypadku należałoby posłużyć się jakimś programem do odzyskiwania utraconych plików. Jan_J na forum często poleca PhotoRec. Chyba, że są jakieś inne pomysły.
AOO 4.1.7, LO 6.2.7 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 869
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Utracony Arkusz Kalkulacyjny - pojawia się okno importow

Postprzez wsd5 » Cz paź 24, 2019 2:33 pm

Dziękuję za odpowiedź.

W moim folderze backup nic nie ma. "Zawsze wykonuj kopię zapasową" miałem niestety odznaczone, więc nie ma się co dziwić, natomiast autosave ustawiony na co 15 minut. Skoro nie mam nic w folderze to rozumiem, że plik musiał zostać ręcznie zapisany, co usunęło autosave'a, a dopiero potem nastąpiło uszkodzenie otwartego pliku wskutek odcięcia prądu.

W tej sytuacji rozumiem, że sugestia by użyć PhotoRec dotyczy próby odzyskania tego usuniętego pliku autosave'a? Bo oryginalny plik nadal jest tam, gdzie był, po prostu przy otwieraniu go pojawia się monit "import tekstu" a kliknięcie ok sprawia że otwiera mi sie zupełnie pusty plik, choć cały czas z tą samą nazwą - zrobiłem to experymentalnie na kopii uszkodzonego pliku.

Co więcej, zarówno oryginalny plik przed "importem", jak i ta kopia w której przeprowadziłem fatalne w skutkach importowanie mają właściwy rozmiar - 60kB, tyle ile miał plik przed usterką. Tak jakby dane gdzieś tam jednak były (czyli po "importowaniu" mam arkusz kompletnie pusty, ale ważący 60kB. Normalny nowoutworzony akrusz ma rozmiar 7kB)
Windows 10, Open Office 4.1.2.
wsd5
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr paź 23, 2019 12:02 pm

Re: Utracony Arkusz Kalkulacyjny - pojawia się okno importow

Postprzez wsd5 » Cz paź 24, 2019 2:38 pm

Nie wiem, czy to coś wnosi, ale ponadto gdy próbuję otworzyć ten plik Excelem, mam komunikat:

Excel cannot open the file xx because the file format or file extension is not valid. Verify that the file has not been corrupted and that the file extension matches the format of the file.

Rozszerzenie to oczywiście ods.
Windows 10, Open Office 4.1.2.
wsd5
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr paź 23, 2019 12:02 pm

Re: Utracony Arkusz Kalkulacyjny - pojawia się okno importow

Postprzez Jermor » Cz paź 24, 2019 4:51 pm

Co do autosave. Czas podany w parametrze oznacza, po jakim czasie od wykonania działań w dokumencie nastąpi zapis kopii odtwarzania. Jeśli plik zostanie otwarty i nic się nie będzie w nim działo, plik kopii nie powstanie. Dopiero gdy wykona się cokolwiek w pliku, zaczyna się odliczanie czasu. Po zapisaniu kopii nowy czas będzie odliczany dopiero od wykonania jakiejś akcji w pliku.
No i trochę niedokładnie opisałem procedurę tworzenia tych kopii a właściwie ich numerowania. Pierwsza kopia dostaje nr zerowy, druga numer 1, zastępując plik o numerze 0. Kolejna kopia otrzymuje ponownie numer 0 i tak przemiennie dalej.

Teraz co do samego pliku ods. Pliki te są w rzeczywistości archiwami wielu folderów i plików składowych, zapisanymi w formacie zip. Dlatego, po zmianie rozszerzenia nazwy na zip można podejrzeć jego strukturę. Przykładowy obraz takiej struktury, dla pliku typu ods pokazuje ilustracja
Adnotacja 2019-10-24 163439.png
Adnotacja 2019-10-24 163439.png (5.81 KiB) Przeglądane 101 razy

Objawy jakie opisujesz w stosunku do twojego pliku są takie jakby plik był plikiem tekstowym, a przynajmniej jako taki jest wykrywany przez program. W okienku podglądu pokazywane są wszystkie dane dostępne w takim pliku. Z ilustracji wynika, że program identyfikuje tylko jeden wiersz danych z (prawdopodobnie) jedną spacją.
Bez fizycznego dostępu do pliku niewiele można więcej powiedzieć.
AOO 4.1.7, LO 6.2.7 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 869
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Utracony Arkusz Kalkulacyjny - pojawia się okno importow

Postprzez Jan_J » Cz paź 24, 2019 8:42 pm

W praktyce, w technologii zapisu pliku odf jest etap alokacji pustego miejsca na nośniku (wypełnionego znakami nr 0), a potem nadpisania go właściwą zawartością. Czasami, np. w sytuacji zbyt szybkiego odłączenia nośnika, wyłączenia zasilania, zamknięcia aplikacji -- ten drugi etap nie ma okazji nastąpić. Moim zdaniem jest to poważna usterka bezpieczeństwa użytkowania pakietu, ale sytuacja nie zmienia się od lat i dotyczy tak Apache, jak LibreOffice. Wiele na naszych forach (pl i en) oraz na ask.libreoffice.org dyskutowano występowanie tego problemu i postępowanie w takich przypadkach (nie zawsze dochodząc do efektywnych wniosków):

https://forum.openoffice.org/en/forum/v ... =7&t=99769
https://forum.openoffice.org/en/forum/v ... 71&t=85038
https://forum.openoffice.org/en/forum/v ... 74&t=84056
https://forum.openoffice.org/en/forum/v ... hp?t=17677
search.php?keywords=filtra+ASCII

https://ask.libreoffice.org/en/question ... -odt-file/
https://ask.libreoffice.org/en/question ... -odt-file/

W systemach zgłaszania błędów (bugzilla) wpisy o tym zachowaniu są obecne od dawna:

https://bz.apache.org/ooo/show_bug.cgi?id=107847
(bugzilla LibreOffice: nie mogę znaleźć wpisu...)

Więc trzeba z tym żyć, przynajmniej na razie.
JJ
LO 6.2 ∙ AOO 4.1.7 ∙ Python (3.8|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4002
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Utracony Arkusz Kalkulacyjny - pojawia się okno importow

Postprzez wsd5 » Cz paź 24, 2019 9:25 pm

Dziękuję za odpowiedzi. Niestety, zmiana rozszerzenia na zip nie pomaga, tzn nie da się pliku i tak otworzyć ("Folder skompresowany xx jest nieprawidłowy") więc wygląda na to, że sprawa jest nie do uratowania, jak pisze Jan_J.

To fatalnie, bo stało mi się to drugi raz i zakładam, że może przydarzać nadal (korki, wyłączenia ze strony energetyki), co właściwie przekreśla ten program całkowicie:/
Windows 10, Open Office 4.1.2.
wsd5
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr paź 23, 2019 12:02 pm

Re: Utracony Arkusz Kalkulacyjny - pojawia się okno importow

Postprzez Jan_J » Pt paź 25, 2019 11:32 am

wsd5 napisał(a):rozszerzenia na zip nie pomaga, tzn nie da się pliku i tak otworzyć ("Folder skompresowany xx jest nieprawidłowy")
Ten plik ma rozmiar zachowywanego dokumentu, ale w środku tylko puste znaki (tzn. same ASCII NUL, bajty o zawartości 0).
JJ
LO 6.2 ∙ AOO 4.1.7 ∙ Python (3.8|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4002
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Utracony Arkusz Kalkulacyjny - pojawia się okno importow

Postprzez wsd5 » Pt paź 25, 2019 10:13 pm

A czy może w takim razie mogę jakimś programem typu PhotoRec odzyskać usunięty plik autosave'u?
Windows 10, Open Office 4.1.2.
wsd5
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr paź 23, 2019 12:02 pm

Re: Utracony Arkusz Kalkulacyjny - pojawia się okno importow

Postprzez Jan_J » Pt paź 25, 2019 11:50 pm

Można próbować. Nic nie kosztuje i niczego nie psuje.
JJ
LO 6.2 ∙ AOO 4.1.7 ∙ Python (3.8|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4002
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław


Powrót do Forum pierwszego kontaktu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość