Strona 1 z 1

Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: Pt mar 08, 2019 7:56 pm
przez faron
Witam
Mam do sortowania 1 kolumnę rosnąco i 2 kolumnę rosnąco. Openoffice Calc sortuje tylko pierwszą. Pilne . Pozdrawiam

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: So mar 09, 2019 11:50 pm
przez Jan_J
Pilne
tego rodzaju określniki są niemerytoryczne (nie wnoszą niczego do opisu problemu), a zwyczajowo są traktowane jako nieuprzejmość. Niektóre wersje Netykiety piętnują ich użycie. U nas jest to też zrobione, choć bardzo oględnie (http://forum.openoffice.org/pl/forum/vi ... 6#regula03).

Ad meritum, nie znam plików .slk, nie pomogę. Mam nadzieję, że zaznaczasz w bloku wszystkie wymagane kolumny.

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: N mar 10, 2019 1:26 am
przez Astur
Najpierw zapisz ten wytwór Corela w formacie OpenOffice, zamknij, otwórz go ponownie i spróbuj jeszcze raz

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: N mar 10, 2019 10:08 pm
przez faron
Przepraszam za "pilne". Ale to było b.pilne. Do Astur: oczywiście zapisywałem plik w różnych formatach. Sortowanie 2-uch kolumna nie działa. Plik slk nadal będę otrzymywał, a sortowanie przyspieszyłoby mi pracę dwukrotnie. Nie mam pomysłu jak to rozwiązać. Openoffice otwiera te pliki poprawnie, zmieniałem format komórek na tekstowe itd. i nic.
Do Jan_J : Zaznaczałem wszystkie kolumny w "dół", całą tabelę i na inne różne sposoby i też nic. Kanał.

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: Pn mar 11, 2019 2:46 pm
przez Astur
To zrób tak:
  1. Otwórz plik SLK, i zapisz go z rozszerzeniem .ODT
  2. Utwórz zupełnie nowy i czysty plik OpenOffice.
  3. Wytnij do schowka oporną tabelę i wklej zawartość do nowego pliku bez formatowania.
  4. Zamień wklejony tekst na tabelę i sprawdź, czy teraz się sortuje tak, jak chcesz.
    Jeżeli się nie sortuje, to błąd ewidentnie dotyczy twojej kopii OOo lub ustawień i wówczas zastosuj Standardową diagnostykę.
    Jak się sortuje, kontynuuj:
  5. Skopiuj do schowka tabelę z nowego pliku (tę, która działa bez oporów) i wklej ją taką, jaka jest, do starego pliku, w miejsce tej opornej. Sprawdź, czy to, co działało w osobnym pliku, działa także w starym.
Jeżeli tak to gratuluję, jeżeli nie, obawiam się, że będziesz musiał cały tekst zaznaczyć i wkleić do nowego pliku bez formatowania, a następnie sformatować go na podobieństwo oryginalnego.

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: Pn mar 11, 2019 6:21 pm
przez faron
Po pierwsze : widzę twój post Astur, ale nie widzę swojej odpowiedzi na posty Jan_J i Twój Astur. Z twojej odpowiedzi może wynikać że Ty go widzisz.(moją odpowedź).
Do admina: mój pierwszy post napisałem chyba 3 razy. Nie zauważyłem, że każdy musi być zaakceptowany aby się pojawił. Pewnie pojawiły się w nieodpowiednich działach. (napewno jeden)
Do Astur: plik SLK otwiera tylko OpenOffice Cal i nie ma w nim możliwości zapisania go w ODT (spod Cala). Kopiowanie części tabeli w CAL , wkleja go do Writer jako obrazek. Zmiana formatu komórek na tekst w CAL - to samo. Ogólnie kanał.

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: Pn mar 11, 2019 6:23 pm
przez faron
Do Astur: firma "mówi", że to wytwór EXcel-a

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: Pn mar 11, 2019 11:09 pm
przez Jan_J
faron napisał(a):Do admina: mój pierwszy post napisałem chyba 3 razy. Nie zauważyłem, że każdy musi być zaakceptowany aby się pojawił. Pewnie pojawiły się w nieodpowiednich działach. (napewno jeden)
Dotyczy tylko nowicjuszy. Po zaakceptowaniu 3 wypowiedzi zyskujesz zaufanie; patrz viewtopic.php?f=17&p=16344#p16344. Bardzo nam to pomaga przy blokowaniu spamerów, pragnących umieścić na forum link podbijający statystyki wątpliwych usług.

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: Pn mar 11, 2019 11:10 pm
przez Jan_J
faron napisał(a):Do Astur: firma "mówi", że to wytwór EXcel-a
Excela. https://fileinfo.com/extension/slk; https://en.wikipedia.org/wiki/SYmbolic_LinK_(SYLK)

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: Pn mar 11, 2019 11:19 pm
przez Jan_J
Ile razy próbuję na szklonym przykładzie slk, da się sortować ze względu na pierwszorzędne i drugorzędne kryterium.
Załącz proszę przykładowy slk neutralny treściowo, z którym masz problem.
Może się okazać, że dla dołączenia pliku trzeba go spakować w zip.

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: Wt mar 12, 2019 3:16 am
przez Astur
faron napisał(a):Do Astur: plik SLK otwiera tylko OpenOffice Cal i nie ma w nim możliwości zapisania go w ODT (spod Cala).
OK, OK :?
Pomyliło mi sie rozszerzenie.
Zamiast .ODT przyjmij .ODS
Reszta jak w poprzednim poście.

Przepraszam…

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: Wt mar 12, 2019 10:06 am
przez faron
Do Astur: nie przepraszaj mnie , nie jestem przyzwyczajony (potrawfię w domu wielokrotnie przepraszać za t0 samo "przewinienie", czasami przez wiele lat :) :)).
A w poście powinienem napisać: Ok. Sprawdziłem i plik Slk itd itd.

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: Wt mar 12, 2019 6:01 pm
przez faron
Temat do zamknięcia.
Otworzyłem drugi arkusz, zrobiłem tabelkę z sufitu - i sortowało jak talala.
Rozwiązanie. No trochę wstyd, ale jestem amatorem. W orginale: sortowałem zawsze po dacie 1-szą kolumnę, 2-ga kolumna wg. potrzeb (raz ta, raz inna). Gdzie był myk? Data zawierała dzień, miesiąc, rok, a ostanio wprowadzono dodatkowo godziny i minuty. Formatowałem kolumnę do postaci dd/mm/rrrr (godz/min nie były istotne, wogóle, śmieci). Program oczywiście sortował, ale w inych kolumnach nic nie zmieniał. Każdy rekord z pierwszej kolumny miał inna wartośc minut. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Do admin: jeśli temat śmieć to proszę skasować. Pozdrawiam :)

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: Wt mar 12, 2019 10:12 pm
przez Jan_J
:)

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: Śr mar 13, 2019 7:38 am
przez faron
Jan_J napisał(a)::)

:) Jasne. Ty się śmiejesz, a ja muszę z tym żyć, :D

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: Śr mar 13, 2019 9:53 pm
przez Jan_J
To był uśmiech uznania. Poradziłeś sobie.

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: Cz mar 14, 2019 11:25 am
przez faron
Jan_J napisał(a):To był uśmiech uznania. Poradziłeś sobie.


Tak naprawdę to wiem co jest nie tak. Do poradzenia to jeszcze kawałek drogi. Pierwszym rozwiązaniem było wstawienie dodatkowej kolumny i wpisanie dat z palca . Ale mamy XXI wiek, trzeba sposobem przeformatować kolumnę z datą, aby Cal nie "pamiętał" godz/min.

Re: Pilne. Nie sortuje kolumn w pliku slk

PostNapisane: Cz mar 14, 2019 12:56 pm
przez Jermor
Nie można sformatować komórki tak aby nie zawierała godzin i minut (jeśli już tam są).
Jeśli kolumna "datogodzin" zawiera liczby odpowiadające za datę i czas, to w dodatkowej kolumnie możesz wpisać formułę =LICZBA.CAŁKOWITA(x). Liczba całkowita odpowiada za datę.