[Obejście] Błąd dodawania do słownika standard.dic

Nie wiesz, gdzie umieścić swój post? Pisz tutaj!

[Obejście] Błąd dodawania do słownika standard.dic

Postprzez Paul W » Wt maja 04, 2010 9:55 pm

Witam :)
Nie mogę dodać żadnych słów do słownika użytkownika („standard.dic”), bo w menu kontekstowym, dla wyrazu spoza słownika, nie pojawia mi się opcja „Dodaj”.
Próbowałem instalować OpenOffice w wersjach 3.0.1, 3.1.0 i w 3.2.0.
Mój system, to MS Windows 7 Ultimate 64-bit.

Podczas prób stwierdziłem, że wzmiankowana opcja menu kontekstowego pokazuje się:
- wersjach 3.0.1 i 3.1.0 - niestety tylko wtedy, gdy jestem zalogowany na koncie „Administrator
- podobnie jest dla wersji 3.1.0 pod MS Windows XP (32-bit).
Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić? Może coś z prawami użytkowników do folderów?

Aaa, przy okazji - Czy jest przewidywana wersja OpenOfffice skompilowana na 64-bity pod Windows? (Byłoby nieźle)

Do marca pracowałem z wersją 3.0.1 pod WinXP PL, ale zachciało mi się przesiąść na Windows 7 64-bit i zaczęły się kłopoty. :(
OpenOffice 3.2 + Windows 7 (64-bit)
Paul W
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz kwi 22, 2010 12:11 am

Re: Błąd dodawania do słownika standard.dic

Postprzez Jan_J » Śr maja 05, 2010 1:43 pm

Wyglada na konflikt uprawnień lub na niekompletny zestaw ustawiń osobistych.
czy masz plik c:\users\twoje konto\applications data\openoffice.org\3\user\wordbook\standard.dic ?
Jeżeli usuniesz kartotekę c:\users\twoje konto\applications data\openoffice.org (lub zmienisz jej nazwę), openoffice powinien odtworzyć jej domyśłną zawartość po pierwszym uruchomieniu. Mam nadzieję, że razem z kopią odpowiedniego słownika.

Niestety, nie znam w ogóle Windows 7, więc nie mogę postawić lepszej diagnozy.
JJ
LO (6.1|6.2) ∙ AOO 4.1.6 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3942
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Błąd dodawania do słownika standard.dic

Postprzez Paul W » Śr maja 05, 2010 4:01 pm

Niestety w katalogu:
C:\Users\Użytkownik\Application Data\OpenOffice.org\3\user\wordbook
nie ma pliku „standard.dic”.
Stworzenie go ręcznie nic nie daje - tzw. „Użytkownik” ma wszelkie prawa do tego katalogu, a więc może w nim również przeglądać, tworzyć, modyfikować oraz usuwać pliki, podkatalogi itp.

Właśnie sprawdziłem, gdzie pojawi się plik „standard.dic” jeśli dodam do słownika słowo będąc zalogowany jako „Administrator”.
Plik pojawił się w ( :o ):
C:\Users\Administrator.Nazwa_Komputera\AppData\Roaming\OpenOffice.org\3\user\wordbook, przy czym podkatalog Administrator.Nazwa_Komputera, to nie mój wymysł (oczywiście Nazwa_Komputera zastąpione jest właściwą), tylko systemu.
Inni użytkownicy nie mają w nazwie katalogu nazwy komputera.
Ale zlokalizowanie miejsca, gdzie umieszczany jest plik „standard.dic”, jak na razie nic nie dało :(.
OpenOffice 3.2 + Windows 7 (64-bit)
Paul W
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz kwi 22, 2010 12:11 am

Re: Błąd dodawania do słownika standard.dic

Postprzez Paul W » Cz maja 06, 2010 1:37 pm

Znalazłem sposób na obejście tego problemu. :D
Ponieważ Administrator systemu może prawie wszystko ( ;) ), więc stworzyłem na jego koncie standard.dic (dopisując jakiś wyraz spoza słowników).
Następnie zamknąłem konto Administrator i przelogowałem się na swoje (user z prawami admina), ustawiłem niższy poziom kontroli w UAC (User Account Control - ustawienia kontroli konta użytkownika - wprowadzonym już w MS Windows Vista) i przekopiowałem plik standard.dic
z katalogu: C:\Users\Administrator.Nazwa_Komputera\AppData\Roaming\OpenOffice.org\3\user\wordbook
do katalogu: C:\Users\Nazwa_Użytkownika\AppData\Roaming\OpenOffice.org\3\user\wordbook.
Po uruchomieniu Writer'a i wpisaniu błędnego wyrazu spoza listy, oraz kliknięciu na nim prawym klawiszem myszy, wreszcie pojawiła się opcja „Dodaj” do standard.dic. :)
Nie mniej jednak, nadal nie jest to rozwiązanie eleganckie, tylko tzw. „kuchenne wejście”. Ale tylko to udało mi się wymyślić (poprzednie próby stworzenia w C:\Users\...\wordbook pustego pliku słownika spełzły na niczym).

Dop.
Widzę, że nikt nie znalazł żadnego innego rozwiązania. Szkoda :(
W związku z tym zgłaszam temat do zamknięcia.
OpenOffice 3.2 + Windows 7 (64-bit)
Paul W
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz kwi 22, 2010 12:11 am

Re: [Obejście] Błąd dodawania do słownika standard.dic

Postprzez Thor » Pt kwi 05, 2013 1:09 pm

Bardzo to różnie bywało...
Ostatnio na kilku maszynach instalowałem AOO 3.4.1 i na większości nie było żadnych problemów, ale zdarzyła się i taka, nad którą siedziałem ze 2 dni - problem braku środowiska Java i brak słowników. :crazy:
Wreszcie, po całkowitym odinstalowaniu Javy i OO potraktowałem system CCleaner'em, zainstalowałem najnowszą Javę i zainstalowałem AOO 3.4.1, po tym zabiegu odzyskałem w AOO środowisko Java - wcześniej w opcjach Java nie było nic, a każda próba dodania kończyła się dziwnymi komunikatami, generalnie niemożnością zainstalowania środowiska. Następnie, tak jak napisał Jan_J usunąłem kartotekę c:\users\twoje konto\applications data\openoffice.org, a po kolejnym uruchomieniu AOO odtworzył jej domyślną zawartość i słownik PL pojawił się w menadżerze dodatków (wcześniej było tam pusto), po czym pakiet wreszcie zaczął poprawnie działać. :lol:
Przy okazji napiszę jeszcze, że na jednej z maszyn miałem problem z zainstalowaniem AOO w w/w wersji (błąd związany z brakiem możliwości rejestracji tokena, co przerywało instalację) i aby ją zainstalować musiałem spowodować wyłączenie ochrony rezydującego tam pakietu typu "internet security" pracującego pod kontrolą zewnętrznego "security center".
Pozdrawiam i życzę zadowolenia zużytkowania AOO! :super:
Apche Open Office 3.4.1, Windows XP SP3
Thor
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt kwi 05, 2013 12:45 pm


Powrót do Forum pierwszego kontaktu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość