Strona 1 z 1

Podpowiedź z bazy danych OpenOffice

PostNapisane: Pt sie 04, 2017 8:02 am
przez hubki
Witam. W OpenOffice v.4.0.1 pod Windows 10 mam zestawienie, w którym są zakładki miesięczne. W danym miesiącu aplikacja podpowiada mi, po wpisaniu pierwszych liter lub cyfr, wpisy w poszczególnych rubrykach, co jest bardzo pomocne. Jednak owe podpowiedzi działają tylko w tym jednym miesiącu i przy następnym cała baza podpowiedzi mozolnie tworzy się od nowa. Gdzie i co należy ustawić, aby baza ta była całoroczna?

Re: Podpowiedź z bazy danych OpenOffice

PostNapisane: Pt sie 04, 2017 5:48 pm
przez Jermor
Domyślam się, że chodzi o program Calc a nie Base.
W arkuszu kalkulacyjnym automatyczne uzupełnianie zawartości komórki dotyczy tylko kolumny, w której dokonujemy wpisu. Nie powstaje przy tym żadna baza takich wpisów. Po prostu na podstawie pierwszych wpisanych znaków system wyszukuje w tej kolumnie pasujący element i go proponuje. To oznacza, że w kolejnych zakładkach cały proces się powtarza dla kolumn w tych zakładkach ale z tamtymi danymi.
Taki sposób pracy reguluje opcja "Narzędzia - Zawartość komórki - Autouzupełnianie"

Re: Podpowiedź z bazy danych OpenOffice

PostNapisane: Pt sie 04, 2017 8:01 pm
przez hubki
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Oczywiście, że autouzupełnianie dotyczy kolumn wykresu, ale czy jest taka możliwość, aby wpisy z poprzedniego miesiąca mogły być w podpowiedziach na nowy miesiąc? Można by to zrobić rezygnując z podziału miesięcznego, lecz zestawienie miesięczne sumuje niektóre kolumny i jest potrzebne. Bardzo to utrudnia pracę, zwłaszcza na początku miesiąca, gdy tworzy się wpisy, które już były po x razy w poprzednich miesiącach. Może jednak jest jakieś rozwiązanie lub obejście problemu?

Re: Podpowiedź z bazy danych OpenOffice

PostNapisane: So sie 05, 2017 3:12 pm
przez Jermor
hubki napisał(a): ale czy jest taka możliwość, aby wpisy z poprzedniego miesiąca mogły być w podpowiedziach na nowy miesiąc?

Takiej możliwości nie ma.
hubki napisał(a):Może jednak jest jakieś rozwiązanie lub obejście problemu?

Widzę dwa takie rozwiązania. Oba upierają się na wprowadzaniu wszystkich danych w jednym arkuszu, dzięki czemu będą pojawiać się podpowiedzi.
1. Wykorzystanie tabel przestawnych. O tym tutaj: https://yestok.pl/ooo/y52.php
2. Wykorzystanie do zestawienia funkcjonalności "Dane - Sumy częściowe..."