[SOLVED]Ciągłe odświeżanie interfejsu

Użytkowanie pakietu jako całości

[SOLVED]Ciągłe odświeżanie interfejsu

Postprzez ksprut » Pn sty 29, 2018 3:56 pm

Witam
Od kilku dni męczy mnie problem polegający na tym, że we wszystkich programach pakietu OpenOffice ciągle, co około sekundę odświeża się interfejs. Nie mogę przez to pisać, rysować itp. Np. w Draw jeżeli zaznaczę obiekt tekstowy, to nie mogę go zmienić, bo się co chwilę odznacza. Cały interfejs mruga w każdym programie jakby się odświeżał. Szczególnie widać to jak się otworzy pasek boczny - wszystkie wartości właściwości ciągle się pojawiają i znikają.
System Windows 10 (najnowszy update, ale to samo było na poprzednim-update zrobiony w międzyczasie). Najnowsza Java 8.161 (to samo było w 8.151). Najnowszy Open Office 4.1.5 (to samo było na 4.1.1). Usunąłem też profil użytkownika - bez zmian.
Help! Nie mogę pracować.
Ostatnio edytowano Pn lut 19, 2018 3:17 pm przez ksprut, łącznie edytowano 1 raz
AOo4.1.5.. win10, win7, winXP
ksprut
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn maja 07, 2012 3:00 pm

Re: Ciągłe odświeżanie interfejsu

Postprzez Jan_J » Wt sty 30, 2018 1:24 pm

Jak to wygląda na nowo założonym koncie użytkownika w tym samym systemie?

Java nie bierze udziału w obsłudze interfejsu użytkownika.
JJ
LO (6.2|7.0) ∙ AOO 4.1.9 ∙ Python 3.8 ∙ Unicode 13 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4242
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ciągłe odświeżanie interfejsu

Postprzez ksprut » Śr sty 31, 2018 12:48 pm

Na nowym koncie użytkownika Windows problemu nie ma. Co może być więc przyczyną, że na moim koncie jest taki problem i nie naprawia go usunięcie profilu OpenOffice?
AOo4.1.5.. win10, win7, winXP
ksprut
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn maja 07, 2012 3:00 pm

Re: Ciągłe odświeżanie interfejsu

Postprzez Jan_J » Śr sty 31, 2018 2:57 pm

To jest Windows. Konfiguracja systemu w plikach .reg, bardzo skomplikowana, łatwo modyfikowalna i podatna na uszkodzenia.

Ja nie pomogę, bo pod Windows używam wyłącznie wersji portable, która niczego nie przechowuje w rejestrach systemu. Więc nie mogę zajrzeć i zasugerować którą ścieżkę usunąć.
"Na oko" byłaby to \hkey_current_user\software\openoffice, ale nie wiem nawet czy taka gałąź rejsetru jest tworzona.
JJ
LO (6.2|7.0) ∙ AOO 4.1.9 ∙ Python 3.8 ∙ Unicode 13 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4242
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ciągłe odświeżanie interfejsu

Postprzez ksprut » Cz lut 01, 2018 1:03 pm

Przejrzałem rejestr Windows i udało mi się tylko znaleźć wpisy wskazujące lokalizacje plików uruchomieniowych oraz dotyczących menu kontekstowego.
Usunąłem całkowicie OO z systemu, sprawdziłem w rejestrze czy jakieś wpisy zostały-nie było nic, usunąłem zawartości folderów tymczasowych i pozostałości w folderach instalacyjnych. Następnie restart kompa i instalacja od nowa OO. Problem cały czas występuje.
Ponownie usunąłem wszystko, zrobiłem restart i uruchomiłem wersję Portable.... i problem cały czas jest.
Wyłączyłem opcje przyspieszenia sprzętowego w opcjach OO, czcionki systemowe menu, bawiłem się różnymi skórkami, opcjami językowymi...bez zmian... ciągle interfejs się odświeża.
Bawiłem się też kompozycjami ekranu, wyłączyłem elementy Aero, próbowałem też uruchamiania w różnych trybach zgodności i kolorów. Ciągle się odświeża-a na drugim koncie windows jest ok.

EDIT:
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, która być może pomoże w diagnozie.
Jeżeli w dokumencie mam listę wypunktowaną np. myślnikami, to po pewnym nieokreślonym czasie myślniki zmieniają się na jakiś dziwny znaczek - muszę wtedy na nowo ustawiać znak wypunktowania na myślnik.
Wklejam GIFA na którym widać jak odświeża się interfejs. Faktycznie prędkość jest prawie dwukrotnie większa.
Jeśli otworzę okno "Style i formatowanie" to kiedy wybiorę środkową opcję (pomiędzy stylem znaku a stylem strony), to odświeża mi to okienko i wraca do pierwszej opcji Styl paragrafu. Dzieje się tak tylko dla tej jednej opcji - jeśli np. ustawię się na Stylach znaku, to okienko się nie odświeży.
Załączniki
bloggif_5a730e6a579ae.gif
AOo4.1.5.. win10, win7, winXP
ksprut
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn maja 07, 2012 3:00 pm

Re: Ciągłe odświeżanie interfejsu

Postprzez ksprut » Cz lut 15, 2018 12:57 pm

Nikt nie pomoże? Problem cały czas występuje i do tej pory sobie z nim nie poradziłem.
AOo4.1.5.. win10, win7, winXP
ksprut
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn maja 07, 2012 3:00 pm

Re: Ciągłe odświeżanie interfejsu

Postprzez Jan_J » Cz lut 15, 2018 4:56 pm

To jest bardzo niejasna sytuacja, praktycznie nie do odtworzenia.
Ewidentnie wiąże się z konfiguracją konta użytkownika (bo na innym koncie w tym samym systemie nie występuje).
Pomoc w takich przypadkach jest trudna, w praktyce ogranicza siędo burzy mózgów n.t. przyczyn.

Wyłączyć Aero?
Wyłączyć akcelerację grafiki w systemie?
Spróbować co się dzieje w tzw. trybie awaryjnym działania systemu?
Wyłączyć chwilowo aplikacje firmowe komputera (z nim otrzymane, ale pochodzące od producena, nie należące do systemu)?
itd, itd.

Odpowiedzi na te pytania stanowią etapy procesu diagnozy. Niestety, nikt jej za Ciebie nie przeprowadzi, skoro problem nie reprodukuje się na żądanie.
JJ
LO (6.2|7.0) ∙ AOO 4.1.9 ∙ Python 3.8 ∙ Unicode 13 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4242
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ciągłe odświeżanie interfejsu

Postprzez ksprut » Pn lut 19, 2018 3:16 pm

Że też nie pomyślałem o trybie awaryjnym ;) Podstawa. W awaryjnym było wszystko ok. Po testach okazało się, że konflikt powodowała aplikacja od drukarki Canon startująca razem z systemem. Nie wnikam czemu na drugim koncie nie powodowała konfliktów - nie jest mi ona jakoś szczególnie potrzebna. Po usunięciu wszystko jest. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Temat do zamknięcia.
AOo4.1.5.. win10, win7, winXP
ksprut
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn maja 07, 2012 3:00 pm


Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość