Jak zmienić grubość kursora?

Użytkowanie pakietu jako całości

Jak zmienić grubość kursora?

Postprzez Cezar » Cz kwi 16, 2015 12:55 pm

Niestety praca, praca, praca... - a kursor taki cienki, że go wogóle nie widać.
Jedynie klikanie myszką pozwala go zauważyć.
Może jest jakiś sposób na ustawienie jego grubości ?
Jeśli nie w programie, to może w rejetrze systemowym jest to dla Writera zpisane?
OpenOffice 4.0.1 na Windows Vista 64 bit
Cezar
 
Posty: 10
Dołączył(a): Cz lut 19, 2015 1:16 pm

Re: Jak zmienić grubość kursora?

Postprzez quest-88 » Cz kwi 16, 2015 1:13 pm

Przecież już logika nakazuje domniemać, że za kursor odpowiada system, a nie oprogramowanie firm trzecich.

http://www.7tutorials.com/how-customize ... -windows-7

Zostawiam tutaj tę odpowiedź, a wątek przenoszę do kosza jako niezwiązany z tematyką forum.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1105
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: Jak zmienić grubość kursora?

Postprzez quest-88 » Cz kwi 16, 2015 6:50 pm

Przywracam temat z powrotem do życia. Autor napisał do mnie PW o treści:

Niestety nie ma Pan racji.
Kursor który pojawia się w edycji jest cienki jak włos, pomimo, że
systemowy jest gruby i czarny (po zamianie),
W Wordzi nastąpiła zmiana kursora, a w Open Office nie.
Zresztą w poprzednie wersji 2,0 kursor był grubszy, albo się konfigurował w
programie - już nie pamietam - podobnie jak czytelność czcionek.
Pozdrawiam.


Może ktoś inny będzie wiedział jak to zrobić. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to błąd w AOO, który ignoruje systemowy kursor.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1105
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: Jak zmienić grubość kursora?

Postprzez quest-88 » Wt kwi 28, 2015 5:54 am

Jeśli masz ochotę na eksperymenty, możesz sprawdzić LO 5.0

Many hardcoded cursors, drawn back in the StarOffice era to support now-obsolete Windows versions, were dropped in favor of native cursors, which have a more modern look. tdf#53148 tdf#53151 (Rimas Kudelis)


https://wiki.documentfoundation.org/Rel ... in_Windows
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1105
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: Jak zmienić grubość kursora?

Postprzez parneyjoy » So kwi 08, 2017 12:24 pm

a) Rozwijamy menu START (na pasku dolnym komputera)
b) Z dostępnych poleceń wybieramy opcje : Panel Sterowania
c) Teraz z kolei wchodzimy w odnośnik : Drukarki i inny sprzęt
d) Analogicznie wybieramy przycisk : Mysz
e) przechodzimy do zakładki : Wskaźniki
f) Wybieramy wzór kursora jaki nas interesuje i zatwierdzamy wybór klikając : OK

Możemy również zaznaczyć lub odznaczyć opcje umożliwiająca włączenie lub wyłączenie cienia kursora lub wybrać własny wzór kursora niedostępny w Windows klikając przycisk: Przeglądaj ,
tam wybieramy lokalizacje kursora i analogicznie potwierdzamy : OK
.........
parneyjoy
 
Posty: 1
Dołączył(a): N kwi 02, 2017 12:23 pm

Re: Jak zmienić grubość kursora?

Postprzez Cezar » Pn kwi 10, 2017 11:23 pm

Dzięki, ale to dotyczy kursora systemowego.
A jak wspomniałem jest on inny w OpenOffice niż w Windowsie.
OpenOffice 4.0.1 na Windows Vista 64 bit
Cezar
 
Posty: 10
Dołączył(a): Cz lut 19, 2015 1:16 pm

Re: Jak zmienić grubość kursora?

Postprzez Astur » Śr kwi 12, 2017 9:28 am

Z ciekawości sprawdziłem wskaźniki dostępne we właściwościach myszy w Windows.Z przykrością pewną stwierdziłem, że istotnie nie ma wśród nich kursora edycyjnego, bo to co się nazywa wskaźnikiem wyboru tekstowego, jako żywo nim nie jest i to nie tylko w LibreOffice, ale i w każdym innym polu edycyjnym (1 to wskaźnik wyboru tekstowego, 2 to kursor):
Obrazek

Szanowni i wysoce inteligentni przedpiścy (@parnejoy, @quest-88), może wiecie w jaki sposób zmienić grubość kursora (nie mylić ze wskaźnikiem) na forum, w notepadzie, LibreOffice i innych miejscach?
Peppermint 10 – LibreOffice 7.1.1.2
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
Avatar użytkownika
Astur
 
Posty: 644
Dołączył(a): Wt lip 13, 2010 9:11 am

Re: Jak zmienić grubość kursora?

Postprzez Cezar » Śr kwi 12, 2017 10:59 am

Dzięki za wsparcie w tym temacie.
Grubość kursora jest ważna dla naszych oczu !
Nie widząc kursora coraz częściej wbijam się myszą w tekst,
co uważam, że jest żenujące, nieprofesjonalne i nieefektywne.
Pozdrawiam !
OpenOffice 4.0.1 na Windows Vista 64 bit
Cezar
 
Posty: 10
Dołączył(a): Cz lut 19, 2015 1:16 pm


Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość