Strona 1 z 1

Wartości z formularza jako parametry do raportu - jak?

PostNapisane: So lip 21, 2018 8:13 pm
przez Piotrek_K
Dzień dobry! Dawno mnie nie było, chyba ze cztery lata. :) Bo nie było problemów. ;)
Teraz problem się pojawił i (ponieważ poprzedni został szybko rozwiązany) w te pędy na to forum się udałem.
Już tłumaczę o co chodzi.
Mam formularz z czterema polami kombi, w których uzytkownik wybiera kombinację liczb. Chciałbym, aby po wybraniu uzytkownik mógł uruchomić (najlepiej przyciskiem formularza) raport, w którym te wybrane liczby mają być parametrami, tak aby nie wyświetlało się okienko raportu z pytaniem o parametry. Najlepiej gdyby rozwiązanie nie używało makr gdyż może być używane przez różne osoby, w tym takie, które obcych makr nie pozwalają uruchamiać na swoim komputerze.

Jeżeli trzeba to mogę dołączyć bazę, aby było łatwiej zrozumieć o co mi chodzi oraz aby łatwiej było mi zrozumieć tłumaczącego.

PS. Widziałem wątek https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... =13&t=2151 ale... Przykład bez makr z tego wątku nie działa tak jakbym chciał a przykłady z makrami nie potrafię dostosować do swoich potrzeb.

Re: Wartości z formularza jako parametry do raportu - jak?

PostNapisane: So lip 21, 2018 10:14 pm
przez Rafkus
Witaj.
Proponuję w widoku utworzyć tabelę z danymi które będą miały być umieszczone w raporcie. Jako kryterium umieścić adresy komórek
w których użytkownik wybiera kombinację liczb
(a właściwie zapisał swój wybór).
Na podstawie tego widoku stwórz raport.

Jeśli nie wiesz jak to podsyłam moją prymitywną bazę testową, zapoznaj się z nią.
W formularzu Towar1 wybieram według jakiego kryterium chcę przejrzeć dane z tabeli Towar, zapisuję i odświeżam formularz. Mój wybór jest zapisywany tabeli Kryteria, w polu Kryterium w rekordzie o IDKryt =0, mówiąc w SQL dane są zapisane w:
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
( SELECT [Kryterium] FROM [Kryteria] WHERE [IDKryt] = 0 )
i to jest właśnie adres komórki z danymi . A teraz przyjrzyj się tabeli Widok1 w trybie edycji. Została ona utworzona na podstawie tabeli Towar i wyświetla dane tylko dla mojego wyboru.

Jeśli chodzi o otwarcie raportu przyciskiem w formularzu to bez makara, raczej się nie da :(

Re: Wartości z formularza jako parametry do raportu - jak?

PostNapisane: N lip 22, 2018 9:17 am
przez Piotrek_K
Dzięki! :) Zaraz obejrzę, ale z opisu coś czuję, że to nie o to mi chodziło. Chyba bez makr się nie obejdzie... :(

Re: Wartości z formularza jako parametry do raportu - jak?

PostNapisane: N lip 22, 2018 10:35 am
przez Piotrek_K
Dzień dobry!
No i tak jak podejrzewałem - nie bardzo widzę możliwość zastosowania proponowanego rozwiązania. Opiszę więc do czego moja baza ma służyć co pozwoli zrozumieć bardziej mój pomysł. Tutaj link do pobrania z dysku Google, bo jest za duża aby ja załączyć bezpośrednio: https://drive.google.com/file/d/1qE7V0G ... sp=sharing
Otóż baza ma być "dekoderem" tzw. numerów adresowych stosowanych w Lasach Państwowych (PGL LP). Numery te służą miedzy innymi do zakodowania na plakietce do znakowania drewna numeru dyrekcji, nadleśnictwa i leśnictwa. Jak na załączonym zdjęciu
Obrazek
Oto krótki opis takiej płytki:
"Plakietki, płytki, oznaczniki do drewna. Już od wielu lat zastępują odbijane metalowymi czcionkami wymazanymi smarem numery drewna. Małe plastikowe prostokąty przybite do drewna specjalnym młotkiem. Na każdej dłużycy i na każdym stosie jest taka plakietka. Znajduje się na niej numer kolejny napisany większymi cyferkami, a poniżej jest zakodowany liczbami adres. Można po nim poznać dyrekcję lasów, nadleśnictwom i leśnictwo." Kod zbudowany jest z 2 cyfr numeru rdLP, 2 cyfr numeru nadleśnictwa i 2 cyfr numeru leśnictwa.
Problemem jest to, że nigdzie nie ma listy zawierającej wszystkie adresy leśne i "przeciętny Kowalski" nie ma możności sprawdzić skąd dane drewno do niego przyjechało. :) Wśród tych "przeciętnych Kowalskich" są również pracownicy PGL LP bowiem każdy z nich zna na ogół numer swojej dyrekcji, nadleśnictwa, obrębu i leśnictwa. I numery wszystkich leśnictw własnego nadleśnictwa. Na ogół zna także numery wszystkich nadleśnictw własnej dyrekcji. I na tym koniec. Ja chciałbym to zmienić, tak aby każdy przepisując do formularza numer z plakietki mógł w rezultacie otrzymać w raporcie jego rozwinięcie w postaci nazw: dyrekcji, nadleśnictwa, obrębu i leśnictwa.

PS. Wcześniej pisałem o czterech parametrach. Zmniejszyłem ich ilość do trzech bo wszak płytka nie zawiera numeru obrębu leśnego. O czym wcześniej zapomniałem... :)

PPS. Gdyby ktoś poddawał w wątpliwość sens takiej bazy mówiąc: "To nie wystarczy lista?", to informuję, że dyrekcji jest 17, nadleśnictw 430 a leśnictw 5282. Jest w czym szukać "na piechotę". :)

Re: Wartości z formularza jako parametry do raportu - jak?

PostNapisane: N lip 22, 2018 4:28 pm
przez Rafkus
Przerobiłem trochę twoją bazę, dałem tabelę pomocniczą "Szukaj", właśnie w niej zapisują się dane, które wprowadza się w formularzu "Podaj szukany adres". W kwerendzie usunąłem parametry. Najwięcej modyfikacji było zrobionych w formularzu.
Obecnie formularz bazuje na tabeli "Szukaj", zabroniłem w nim dodawać nowe rekordy, można tylko modyfikować ten jeden wyświetlony. Dodałem podformularz - kwerendę "adr_lesny" (taka mała sugestia: nazwach tabel, pól czy też w aliasach nie używaj spacji i polskich znaków). Pola formularza "kod_rdLP", "n-ctwo", "l-ctwo" są połączone z polami podformularza "kod_r", "kod_n", "kod_l", dzięki czemu zostaną wyświetlone tylko rekordy o pasujących kodach. Dane podformularza są przedstawiane w tabeli i w polach.

:alarm: UWAGA: Gdy kwerenda ma te 5282 rekordów to niestety tabelka podformularza sobie nie radzi. Zamiast np tekstu '01' widzi cyfrę '1' a dla tej cyfry nie ma przypisanej nazwy :ucrazy: . Ale w polach dane prezentuje dobrze. Gdy testowałem na mniejszej ilości rekordów wszystko było dobrze.

Wspominałeś o raporcie, zrób go na podstawie widoku "Raport"
Przerobiony plik możesz pobrać stąd:
https://drive.google.com/file/d/1sMB1SO ... sp=sharing
(ps. pierwszy raz udostępniam coś w ten sposób więc mam nadzieję, że nic nie sknociłem)

Re: Wartości z formularza jako parametry do raportu - jak?

PostNapisane: N lip 22, 2018 5:26 pm
przez Piotrek_K
Dzięki! Pobieram i analizuję! :)

Re: Wartości z formularza jako parametry do raportu - jak?

PostNapisane: N lip 22, 2018 8:52 pm
przez Piotrek_K
Jest OK! :bravo:
Jeszcze raz bardzo dziękuję! Stawiam wirtualne piwo! Obrazek
Trochę było problemów z przerobieniem mojej bazy ale w końcu wszystko działa. Nie zauważyłem żadnego błędu przy dużej kwerendzie. Nie wiem od czego by to zależało, że u ciebie był a u mnie nie?

Re: Wartości z formularza jako parametry do raportu - jak?

PostNapisane: N lip 22, 2018 9:14 pm
przez Rafkus
To dobrze że działa. Co do błędu to może komp mi nawala a może to wina programu ty masz LO a ja OO...
W każdym razie dzięki za piwo :D

Re: Wartości z formularza jako parametry do raportu - jak?

PostNapisane: Śr lip 25, 2018 1:13 pm
przez Jan_J
@Rafkus

dzięki za dobrą robotę. Proponuję zamiast (albo oprócz) linka do google drive zrobić załącznik do postu na forum.
W ten sposób zasoby są mniej rozproszone, a dostęp jest nawet łatwiejszy, bo bez javascriptu.

Re: Wartości z formularza jako parametry do raportu - jak?

PostNapisane: Śr lip 25, 2018 4:29 pm
przez Rafkus
Był problem z wielkością pliku orginał ma ponad 600 kB. Po znacznym odchudzeniu dołączam go do wglądu.

Re: Wartości z formularza jako parametry do raportu - jak?

PostNapisane: Cz lip 26, 2018 9:39 am
przez Piotrek_K
Pobrałem i dziś sobie obejrzę. :)

Re: Wartości z formularza jako parametry do raportu - jak?

PostNapisane: Cz lip 26, 2018 9:13 pm
przez Piotrek_K
Rafkus napisał(a):Po znacznym odchudzeniu dołączam go do wglądu.
"Wglądnąłem" ;)
Raport "Pokaż adres" nie wykonuje się generując błąd jak na załączonym obrazku. Wyraźnie brakuje mu kolumny "Nr rdLP".

A jak "odchudzasz" taki duży plik do takich małych rozmiarów?

Z najświeższych wieści to po konsultacji z kolegami, którzy testowali to co zrobiłem przy twojej pomocy, doszliśmy do wniosku, że jednak przycisk w formularzu wywołujący raport jest wygodniejszy. Wiec dopisałem makro i teraz raport tak jest wywoływany.
Załączył bym tę wersję tutaj ale na razie nie umiem jej zmniejszyć, a ma ponad 300 kB :( Więc tradycyjnie na dysku Google: https://drive.google.com/file/d/1QzJJYJ ... sp=sharing

Re: Wartości z formularza jako parametry do raportu - jak?

PostNapisane: Cz lip 26, 2018 10:04 pm
przez Jan_J
Wstawiłem duży załącznik zamiast linku do Google Docs. Teamowi wolno, zaś nie jestem przekonany, czy zwiększanie limitu jest sensowne, w końcu tak duże pliki załącza się rzadko.

Re: Wartości z formularza jako parametry do raportu - jak?

PostNapisane: Pt lip 27, 2018 12:31 am
przez Piotrek_K
THX! :)

Re: Wartości z formularza jako parametry do raportu - jak?

PostNapisane: Pt lip 27, 2018 7:41 am
przez Rafkus
Jeśli chodzi o odchudzenie to w pierwszej kolejności pousuwałem znaczną część rekordów, stworzyłem nową bazę, ustawiłem te 2 bazy obok siebie i wszystkie tabelki, kwerendy, formularze ze starej przeniosłem do nowej bazy.

Jeśli chodzi o raport "Pokaż adres" to ja go nie ruszałem. Podesłałeś go w pierwszym pliku, a jest on zbudowany na podstawie kwerendy "adr_lesny", z której pousuwałem wszystkie aliasy (czyli zmieniły się nazwy kolumn). Zawierały one polskie znaki i spacje - myślałem że to przez nie wystąpił błąd z "odrzuconym zerem". Ponadto pousuwane zostały parametry i kwerenda pokazuje obecnie wszystkie rekordy. Dlatego musisz zbudować nowy raport i to na podstawie widoku Raport.

Re: Wartości z formularza jako parametry do raportu - jak?

PostNapisane: Pt lip 27, 2018 8:11 am
przez Piotrek_K
No popatrz... Kompletnie zapomniałem, że to moje dzieło owa dziwna nazwa kolumny "Nr rdLP". :)
Mniejsza z tym. I tak w obecnej wersji ten raport jest już zbędny.